11. prosince 2023 00:01
Adam Vala

Původní Duna vás pohltí už ve čtvrtek na Prima COOL. Co všechno o ní nevíte?

Svérázný režisér David Lynch byl prvním, kdo si troufl natočit film podle slavného sci-fi eposu Franka Herberta.

Duna je strhující akční příběh z fantasticky propracovaného vesmíru, ve kterém probíhá nemilosrdná a krvavá hra o trůny skrz naskrz prošpikovaná spletitými intrikami, romantickou láskou i ohavnou zradou.

Na daleké planetě se zrodil mesiáš, díky němuž bude znovu nastolen pořádek. Prozatím je Paul Atreides (Kyle MacLachlan) pouhým mladíkem z ušlechtilého urozeného rodu. Jeho otec dostává za úkol řídit těžbu vzácného koření na pouštní planetě Arakkis. Jenže ve skutečnosti se celý rod stává obětí promyšleného spiknutí.

Mladý Paul je jedním z mála, komu se podaří přežít, a musí se rychle postavit na vlastní nohy. Zlo mu je v patách. Jeho jedinou nadějí se stávají místní obyvatelé Fremeni. Mezi domorodci potkává půvabnou a neohroženou bojovnici Chani (Sean Youngová) a naučí se, jak přežít v nehostinné poušti plné gigantických červů.

Ale je Paul Atreides opravdu tím spasitelem, na kterého Fremeni tak dlouho čekají?

Zajímavosti o filmu Duna:

Americký sci-fi film Duna, který se odehrává v žánru vesmírné opery, měl premiéru v roce 1985.

Film Duna natočil režisér David Lynch (Městečko Twin Peaks, Modrý samet, Mullholand Drive, Lost Highway, Příběh Alvina Straighta, Zběsilost v srdci, Sloní muž, Mazací hlava).

David Lynch je zároveň autorem scénáře k filmu.

Film vznikl podle slavného sci-fi románu Duna z roku 1965, který napsal Frank Herbert.

V roce 2021 měla premiéru nová veleúspěšná filmová verze Duny, kterou natočil režisér Denis Villeneuve. Pokračování bude uvedeno do kin v roce 2024.

V hlavních rolích hrají Kyle MacLachlan (Městečko Twin Peaks, Modrý samet, Zoufalé manželky, Sex ve městě), Francesca Annisová (Manželky a dcery, Planeta Krull), Patrick Stewart (televizní a filmová série Star Trek, filmová série X-Men), Sean Youngová (Blade Runner, Wall Street, Ace Ventura: Zvířecí detektiv), Max von Sydow (Vymítač ďábla, Barbar Conan, Minority Report), Jürgen Prochnow (Ponorka, Robin Hood, Twin Peaks: Ohni se mnou pojď), zpěvák a muzikant Sting (Dobrodružství Barona Prášila, Jen vraždy v budově), Virginia Madesnová (Bokovka, Wonder Woman) a Linda Huntová (Námořní vyšetřovací služba L. A.).

Díky roli ve filmu Duna získal Kyle MacLachlan první velkou hereckou příležitost. Režisér David Lynch ho pak obsadil ještě do hlavní role svého následujícího filmu Modrý samet a seriálu Městečko Twin Peaks – v něm se MacLachlan proslavil rolí agenta FBI Dalea Coopera.

Román Duna měl už po prvním vydání v roce 1965 velký úspěch, a tak už v roce 1971 začaly práce na jeho filmové verzi. Ty se však nečekaně protáhly přes celá sedmdesátá léta 20. století.

Než se k projektu dostal David Lynch, realizovat svou verzi filmové Duny se snažili tak výrazní tvůrci a režiséři jako Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner, Gladiátor), Alejandro Jodorowski (Krtek, Svatá hora) a producent Arthur P. Jacobs (filmová série Planeta opic).

Když se snažil natočit filmovou adaptaci Duny, Alejandro Jodorowski oslovil výtvarníka H. R. Gigera, tvůrce vizuálních efektů Dana O’Bannona a legendární skupinu Pink Floyd. Giger a Bannon se následně sešli při práci na jiném slavném sci-fi filmu – Vetřelec, který režíroval Ridley Scott a který se po vizuální stránce hodně podobá tomu, jak si představovali Dunu.

V roce 1978 se na filmové adaptaci Duny podílel i spisovatel Frank Herbert, který je autorem původní předlohy. Jeho scénář měl 175 stran – to odpovídá filmu, který by byl dlouhý tři hodiny.

Když pracoval na filmové verzi Duny režisér Ridley Scott, jako výtvarník se na projektu stále podílel H. R. Giger. Scott zamýšlel rozdělit příběh na dva filmy, ale nakonec se zaměřil na jiný projekt, kterým byl Blade Runner.

David Lynch dostal nabídku režírovat Dunu potom, co producenty zaujal jeho Sloní muž.

Ve stejné době dostal David Lynch i několik dalších nabídek režírovat jiné filmy. Mimo jiné ho oslovil George Lucas s nabídkou režírovat Star Wars: Návrat Jediů. Lucase nadchl už první Lynchův film Mazací hlava z roku 1977. Ale Lynch nabídku odmítl se slovy, že nemá „vůbec žádný zájem”. Byl toho názoru, že by Lucas měl (tehdy) poslední díl Star Wars režírovat sám, protože film má odrážet jeho vlastní vizi, a ne Lynchovu.

David Lynch postupně napsal sedm různých verzí scénáře k Duně.

David Lynch nejdříve počítal, že příběh románu Duna bude rozdělen do dvou filmů. Ale nakonec udělal ze dvou filmů jeden.

V roce 2016 Herečka Virginia Madsenová prozradila, že s tvůrci Duny podepsala smlouvu na tři filmy a že producenti „byli přesvědčení, že dělají Star Wars pro dospělé”.

Natáčení filmu probíhalo v roce 1983 kompletně v Mexiku – převážně v nejstarších a největších filmových ateliérech Churubusco Studios v Mexico City.

Štáb měl celkem 1700 členů a na natáčení se podílelo také 20 tisíc komparzistů.

Natáčení scén z exteriéru probíhalo v poušti Médanos de Samalayuca.

Natáčení filmu trvalo více než půl roku a zkomplikovaly ho výpadky elektřiny způsobené nedostatečnou infrastrukturou, ale i zdravotní problémy členů štábu.

David Lynch původně plánoval, že jeho Duna bude dlouhá téměř tři hodiny. Ale protože filmové studio očekávalo standardní dvouhodinovou stopáž, společně s producenty připravil sestřih, který má 137 minut. Navzdory různým drbům je toto jediný sestřih, který Lynch dokončil.

V následujících letech vznikly „rozšířené” a „prodloužené” verze filmu – buď určené pro televizní vysílání, nebo k vydání na DVD. Ale David Lynch je natolik neuznává, že si prosadil, aby jeho jméno bylo odstraněno z filmových titulků.

Později se David Lynch nechal slyšet, že když přijal nabídku režírovat Dunu, „zaprodal se” a že „takový film nejspíše neměl natočit”.

Filmové studio několikrát oslovilo Davida Lynche s nabídkou, aby pracoval na „režisérském sestřihu”, ale ten opakovaně odmítl a dlouho dokonce nerad odpovídal na otázky k tomuto tématu. Ale v roce 2022 Lynch překvapil, když v jednom rozhovoru přiznal, že ho nápad na režisérskou verzi Duny zaujal. Zároveň však dodal, že pochybuje, že k tomu někdy dojde.

Rozpočet filmu se odhaduje na 40 až 42 milionů dolarů. Uvedením do kin po celém světě film vydělal 30,9 milionů dolarů, a proto je považován za finanční propadák.

Vzhledem k neúspěchu filmu byly zastaveny plány natočit pokračování podle románu Spasitel Duny, který je dalším dílem série spisovatele Franka Herberta.

V průběhu následujících let získala Duna status kultovního filmu – ale názory na jeho kvalitu se stále různí. Fanoušci tvorby Davida Lynche film obdivují, fanoušci původního románu Franka Herberta spíše ne.

Duna začíná na Prima COOL ve čtvrtek ve 22.00.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný