24. července 2023 21:25

Nejdůležitější scéna v Barbie do filmu vlastně nepatří. Režisérka ji však odmítla vystřihnout

Barbie zaútočila na světová kina a společně s Oppenheimerem spolehlivě drží přední příčky. Silný feministický příběh založený na fenoménu, provázejícím dětství několika generací, sleduje střet hlavní hrdinky nejen s reálným světem, ale také s toxickou maskulinitou, která v určitém bodě vyprávění infikuje samotný Barbieland, paralelní svět obývaný nejslavnějšími produkty od Mattela.

Nejen filmová Barbie se ale musí naučit ohánět, aby ubránila svůj způsob života. O svou konečnou vizi filmu zabojovala i režisérka a scenáristka Greta Gerwig, která ve finálním sestřihu udržela hřejivou scénu hrdinčina prvního setkání s lidmi. Barbie se ve skutečném světě setká se starší ženou, která osaměle sedí na lavičce. Protože je ohromena pro ni zcela netypickým vzhledem, složí stařence poklonu a řekne jí, že je krásná, čímž ji náramně potěší.

Proti všem

Scéna sama o sobě je samozřejmě moc hezká, ale v rámci vyprávění film nijak neposouvá – a právě to si řekli i producenti při zkušebních projekcích. Z obavy, že scéna bude zdržovat tempo vyprávění, ji navrhovali odstranit, Gerwig ale měla jiný názor. Třebaže připouští, že pro posun zápletky není nijak klíčová, má podle ní scéna zásadní významovou rovinu, což rozvedla v rozhovoru pro časopis Rolling Stone.

„Tu scénu miluju. Starší žena na lavičce je kostymérka Ann Roth. Je to legenda. Je to taková momentální slepá ulička, nikam to moc nevede. V prvních verzích, u prvních promítání, padl návrh – ‚No, mohli byste to vystřihnout. A vlastně děj bez toho poběží úplně stejně.‘ A já na to: ‚Jestli tu scénu vystřihnu, tak pak nevím, o čem ten film je.‘“

Slepá ulička i srdce filmu

Nedílnou součástí příběhu je vývoj Barbiiny osobnosti a setkání se starší ženou dokresluje její měnící se vnímání světa a přístupu k životu. Fakt, že si Gerwig scénu obhájila, pro ni byl malým vítězstvím.

„Pro mě je ta scéna srdcem filmu. Způsob, jakým to Margot hraje, je něžný a nenásilný. Ve filmu je víc odvážných prvků, při kterých si lidi řeknou ‚Panebože, nevěřím, že tohle vám Mattel dovolil‘ nebo ‚Nevěřím, že vám to ve Warner Bros. dovolili‘. Ale pro mě je neuvěřitelný fakt, že tam zůstala tahle malá slepá ulička, která nevede nikam a nic z ní nevyplývá. Tedy kromě toho, že jde o srdce celého filmu.“

Barbie měla českou premiéru 20. července 2023. V hlavních rolích se představili Margot Robbie jako titulní Barbie, Ryan Gosling jako její nedílný partner Ken, Will Ferrell v roli ředitele firmy Mattel nebo Michael Cera jako Allan, další zapomenutá panenka z kolekce Barbie.

Zdroj: DeadlineRolling Stone

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný