24. března 2015 10:00

EVOLUCE U SIMPSONŮ: Jak se měnilo parodování filmů a celebrit u Barta a spol.?

Pokud si myslíte, že Simpsonovi po celou svou historii vypadali stejně, přesvědčíme vás o opaku!

Čtvrtstoletí je už pořádná fůra let. I když Simpsonovi během 25 let nezestárli o den, o jejich příbězích nelze říct totéž. Způsob, jakým scenáristé psali první epizody, se notně lišil toho, jak je píší dnes. Vedle řady jiných aspektů to lze krásně ilustrovat na přístupu Simpsonů k citování a parodování jiných filmů. Rozlouskli jsme vývoj parodií podle metody, kterou Simpsonovy rozanalyzovali kumštýři z webu Film School Rejects.

Nesmělé začátky: Vánoce u Simpsonů

Simpsonovi k parodii vždy inklinovali. Již první epizoda seriálu, Vánoce u Simpsonových, ostatně ve své zápletce ohledně odstranění Bartova tetování obsahovala scénu překopírovanou z bondovky Goldfinder.

Chcete vidět premiérové díly 26. sezony Simpsonových jako první? Vyražte 1. dubna na COOL Day!Na počátku však žlutá rodinka podobné momentky divákům pouštěla jaksi mimoděk. Nenásledovalo žádné pomrkávání, žádný štěk Seana Conneryho, žádné otočení parodické scénky do větší zápletky.

I když byly mnohé rané epizody plné podobných krátkých citací slavných filmů (obvykle s pointou sedící do kresleného převedení), jiné se naopak podobným momentkám vyhýbaly jako čert kříži. Nemělo to však zůstat napořád.

Zlatý věk: Líza na stopě zlořádu

Kolem třetí řady totiž parodií notně přibylo, stejně jako přibylo hostujících celebrit. Často měly jedno společné – citovaly mnohé americké filmy z éry mezi 40. až 60. lety. Traduje se, že Simpsonovi obsahují tolik scén citujících Občana Kanea, že by z nich šel film v malované podobě poskládat skoro celý. Ostatně i první celoepizodická parodie Líza na stopě zlořádu ze 3. řady si brala na paškál právě klasické americké politické drama.

Takový přístup je paradoxně méně vhodný pro našince. Čeští diváci, snad s výjimkou cinefilů libujících si v éře klasického Hollywoodu, byli k řadě podobných parodií notně nechápaví, protože parodované filmy často prostě neznali. Český překlad tomu příliš nepomohl – Líza na stopě zlořádu (původně Mr. Lisa Goes to Washington) parafrázoval název filmu Pan Smith přichází (původně Mr. Smith Goes to Washington), takže i hrstka z těch, kdo předlohu znali, dostala o vodítko méně.

Není však těžké pochopit, proč tahle praktika Simpsonovým zajistila pozornost náročnějších diváků za mořem. Postupem času se ale i tento druh parodií někomu přejedl a Simpsonovi se zařadili do mnohem ukecanějšího, ale zároveň podstatně méně kreativního pruhu.

Pozdní recyklace: Asociální síť

Nejpozději kolem osmé řady zřejmě osoba odpovědná za posedlost klasickým Hollywoodem zmizela v trapu. Soudě alespoň dle mizejících klasických narážek. Simpsonovi se plně oddali dílům postaveným na celebritách a citacích spíše aktuálnějšího ražení. Došlo prakticky na kohokoliv, kdo v americkém showbyznysu něco znamenal – v díle Salam Banghaloreze ze 17. řady se dokonce objevil i takový Richard Dean Anderson alias MacGyver.

Dané užití celebrit už ale překvapovalo o poznání méně než dříve, trend parodií „aktuálních“ filmů a témat se pak v nápaditosti rovněž nikterak nepřetrhl. Příkladem za všechny budiž epizoda Asociální síť, která si samozřejmě utahovala z filmu Social Network. Problém je, že Social Network šel do kin více než rok před Asociální sítí (v české verzi rok a půl), přičemž takoví Griffinovi nebo South Park zvládaly v původním znění podobné parodie servírovat s mnohem menším zpožděním.

Utahovat si přitom z příběhu o vzniku Facebooku je přitom o poznání méně náročný typ humoru, než jaký Simpsonovi předváděli během svého zlatého věku. Nic naplat, i mistr tesař se občas utne. Ani přímočařejší parodie z pozdějších řad Simpsonových však jejich tvůrcům – ani divákům – nevezme genialitu z 90. let.

Šestá série Simpsonových běží každý všední den v 18.30 na COOLu. A rovnou dva díly po sobě!

Která simpsonovská parodie nejvíc bavila vás? Podělte se o vzpomínky v diskuzi!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický