1. ledna 2016 16:57

Bart prorokem: 5 věcí, které předpověděly jeho výpisky na tabuli

Tabulová scéna vystupuje ze stínu gaučové!

Výtažků nejrůznějších vyplněných předpovědí Simpsonových je plný Internet. Dokonce i gaučové scény se v posledních letech dočkávají stále zajímavějších variací - k jejich realizaci jsou zváni slavní režiséři, umělci či celebrity. Hned první okamžik znělky Simpsonových, kdy se nám vyjeví nebohý Bart škrábající na tabuli, ale často zůstává ve stínu jiných momentek. I Bartovy výpisky však překvapivě často disponují prorockou hloubkou. Seznamte se s pěti okamžiky, kdy Bart s křídou doslova nahlédl do budoucnosti!

Bart jako "L.H."

Text: Už nikdy nebudu malovat sprosťárny

Díl: Malá velká máma, 11. řada

Český překlad tabulového gagu tentokrát rozhodně nedělá čest originálu, ten totiž říká spíše něco jako „už nikdy nebudu dělat umění z fekálií“. A-ha! Ačkoliv jistě existovali, ehm, umělci zpracovávající odpadní části živočišného trávení už před rokem 1999, nedá se ale říct, že by jejich práce získaly takovou pozornost, jako po masové popularizaci Internetu. Zvláště v českém kontextu je navíc vtípek dvojnásob prorocký, upomíná totiž na neslavné řádění tzv. „Lorda hoven“ na VŠE kolem roku 2008.

Bart svůdníkem učitelky

Text: Už nikdy nebudu své učitelce říkat buchto

Díl: Světák Homer, 1. Řada

Můžeme-li usuzovat z prastaré lidské tendence souložit se vším, co alespoň trochu připomíná živou bytost, románky žáků s učitelkami určitě nejsou jenom tématem 21. století. Leč opět platí, dekádu dvě nazpět se o něčem takovém rozhodně tolik nemluvilo, ani to nevyvolávalo soudní tahanice. Na paměť se dostává třeba letošní soud s Jennifer Fichter, která si za opakovaný sex se svými studenty vysloužila 22 let ve vězení. Pravda, v Simpsonových to byl Bart, kdo skládal poklonu Edně, nikoliv opačně - nějak takhle to ale mohlo začínat i v reálných případech...

Předpověď ateistického hnutí

Text: Už nikdy nebudu uctívat bezduché symboly

Díl: Burnsův dědic, 5. řada

Také tentokrát se tabulová omluva poněkud ztratila v překladu, původně totiž upomíná na kontroverzní Slib věrnosti vlajce Spojených států, který v USA skládají na mnohých školách každé ráno - přičemž prototypálně jeho znění obsahuje i zmínku Boha jako svědka. Příklad textu by tedy měl zní spíše jako „Slib věrnosti vlajce nekončí pozdravením Satana.“ Slib věrnosti nebyl jednoznačně přijat ani v průběhu 20. století (původní verze z konce 19. století třeba zmínku Boha neobsahuje), teprve v poslední dekádě se však kolem něj v USA vyvolala velká roztržka související se sílícím hnutím ateistů, kteří nechtějí svůj slib věrnosti podmiňovat náboženskou entitou. Příkladem za všechny budiž Michael Newdow a jeho třenice se školou Elk Grove.

Bart jako analfabet

Text: Učení gramatiky není mrhání časem

Díl: Marge královna silnic, 10. řada

Tentokrát nejde o žádnou univerzální předpověď konkrétní události, nakonec žáci zápolili se smyslem gramatiky snad od vynálezu psaného písma. Jakmile ale začnete v Bartových tabulových projevech vidět vzorce budoucnosti, nelze si nepostesknout nad jeho vizí správného psaní jako zbytečností. Do třetice všeho dobrého jako hlavního viníka proslavení Bartovy teze obviníme Internet, který je pro správné „grammar nazis“ často peklem na Zemi…

Bart a školní střelba…

Text: Výbušniny a škola se neslučují

Díl: Bart vrahem, 3. řada

Putování po Bartovinách zakončíme na neveselé struně a zásahem rovnou do orgánu tklivých pocitů. Jenom osm let poté, co si Simpsonovi udělali srandu z Barta jako někoho, kdo do školy donese silné výbušniny, totiž došlo na první z mnoha pozdějších školních střeleb, tedy známý incident ze školy Columbine. Ačkoliv se v debatě nad fenoménem masové střelby většinou mluví o střelných zbraní, teroristé Eric Harris a Dylan Klebold, kteří na Columbine zaútočili, zkusili neúspěšně odpálit i trubkovou bombu. Sami přitom zkoumali taktéž jiné možnost efektivního pumového útoku. Bartovy vize tak zjevně nebyly jenom o nevinných klukovinách!

Simpsonovi běží na COOLu každý všední den v 18.50 a o víkendech v 18.30. A to rovnou tři díly za sebou!

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický