30. března 2015 17:00

5 automobilových vychytávek, které předpověděl Homer Simpson

Prastará epizoda Simpsonových vyvěštila nejnovější nápady návrhářů automobilového průmyslu.

Psal se rok 1991, když teprve druhá řada seriálu Simpsonovi odvysílala epizodu známou v českém překladu jako Ach, rodný bratře, kde tě mám? Homer v ní objevil svého dlouho ztraceného sourozence, a byl požádán, aby pro něho vymyslel auto budoucnosti tak, jak to zvládne jenom průměrný ignorant. Nakonec z jeho bizáromobilu vzešla pouze ostuda, zdá se však, že v dnešním světě by se Homerovi dostalo mnohem větších ovací. Podle redaktorů časopisu Wired, známého periodika zaměřeného na technické serepetičky, totiž Homerovo auto předpovědělo hned několik aktuálních trendů automobilového průmyslu.

1) Megaanténa

Kde dnes najdete superdlouhé radiové antény krom vojenských vozidel uprostřed válečné zóny? Nikde, Homerova ultravelká anténa však sloužila hlavně k tomu, aby svůj vůz snadno našel na parkovišti. Namísto toho dnes však existuje řada hardwarových řešení i mobilních aplikací pro telefony, které vám spolehlivě pomohou váš vůz najít i ve vánici. Jedna nula pro Homera.

2) Jeden klakson nestačí

Automobilky samy sice nebudují vozy, kterým z klaksonu hraje agresivní muzika, možnosti, jak tovární nastavení klaksonů pozměnit, včetně propojení s mp3 přehrávači, jsou však dnes v dosahu každého amatéra! Šance, jak naštvat jiné řidiče pomocí unikátního zvuku, ještě nikdy nebyla tak blízko!

3) Ultrasilný motor

Ačkoliv je ideou doby naopak zeslabování motorů pro městský provoz a úsporná spotřeba pohonných hmot, neznamená to, že všechny nové vozy následují tenhle trend. Jenom loni byl tak například předvedený Challenger SRT Dodge s fenomenálními 707 koňskými silami. Motor, který kolemjdoucím nažene obavy z konce světa, je rozhodně i dnes stejně důležitý, jako kdykoliv dříve (tj. nepříliš).

4) Separované prostory pro řidiče a děti

Homerovo řešení dvou oddělených kupolí, jedné pro řidiče a jedné pro děti, za své naštěstí nikdo neadoptoval. Za poslední 23 let se však rapidně zvýšila protekce dětí a pasažérů skrze stále fortelnější sedačky a airbagy – jenom s cílem chránit životy, namísto řidičovým bubínků. Připíšeme tedy Homerovi půl bodíku...

5) Zvukotěsný interiér

Samotná zvukotěsnost je dnes na daleko pokročilejší úrovni než dříve. Nejnovějším výstřelkem je systém aktivní ochrany proti vnějším zvukovým ruchům, který pomocí "protizvuků" vyruší nepříjemné vnější zvukové vlny. Prozatím se sice používá především k destrukci rachotu motoru... nikdo ale neví, kdy i skutečné designéry napadne systém obrátit proti části pasažérů!

6) Palubní videohry

Poslední bod nepatří Homerovi, přesto se však sluší ho zmínit. Jeden z inženýrů v dané epizodě Simpsonových totiž zmíní nápad začlenit na palubu videohry. V roce 1992 to znamenalo leda tak přikurtovat k sedačkám Gameboye. Počítače byly příliš velké a náročné na energii, konzole vyžadovaly neméně hamounské CRT obrazovky. Ačkoliv dnes sice automobily v základním nastavení herní systémy neobsahují, možnosti tabletů nebo notebooků původní nápad bohatě vyvažují. Jenom pozor na kinetózu...

Simpsonovi běží na COOLu každý všední den v 18.50 a o víkendech v 18.30. A to rovnou tři díly za sebou!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Dodge automobilový průmysl Wired Homer Simpson Game Boy

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický