27. května 2024 13:09

Budeme pít celou noc, vzkázal Pastrňák perfektní švédštinou do země, kde hokejově vyspěl

Český hokejový tým vybojoval po 14 letech zlato na MS

Světová média vzdávají hold Čechům, kteří se v Praze stali mistry světa. Novináři po finálové bitvě se Švýcary vyzdvihují jistotu brankáře Lukáše Dostála a střelecké umění Davida Pastrňáka. Ten švédským novinářům perfektní švédštinou řekl, že Prahu čekají dlouhé oslavy.

Švédský list Aftonbladet napsal, že útočník David Pastrňák svým vítězným gólem ve finále dokončil lidovou pohádku, která se bude ještě dlouho vyprávět. Komentátor Aftonbladetu shrnul mistrovství světa v Praze a Ostravě jako "šílenou hokejovou party". "David Pastrňák dokončil českou lidovou pohádku, která bude žít navždy," napsal o nedělním vyvrcholení šampionátu.

Právě český střelec do Švédska, kde hokejově dospěl, poslal ve švédštině vzkaz, jak budou vypadat oslavy. Reportér švédské televize SVT se v pozápasovém rozhovoru Pastrňáka zeptal, zda by nechtěl poslat i nějaký vzkaz švédským fanouškům. Střelec Bostonu Bruins, který v mládí strávil tři sezony ve Švédsku, bez váhání odpověděl švédsky: "Kurňa, deska budeme pít celou noc!"

Gratulují i Slováci

Česko je na nohou, ideální scénář by nevypadal jinak, poblouznění u sousedů či hrdina David Pastrňák. Tak komentovala slovenská média triumf českých hokejistů na světovém šampionátu a vyzdvihla střelce rozhodující branky v nedělním finálovém utkání.

List Sme napsal, že kdyby si mohli organizátoři 87. mistrovství světa vysnít ideální scénář šampionátu, nevypadal by jinak. "O titulu pro hostitelskou zemi rozhodla vítěznou brankou její největší ikona současnosti. K tomu jako bonus nový divácký rekord v historii světových šampionátů," konstatoval Sme.

"Česko je na nohou. Hrdinou se stal David Pastrňák," uvedla veřejnoprávní stanice RTVS ve svém rozhlasovém vysílání.

List Pravda popsal atmosféru v zemi bývalého federálního partnera jako poblouznění u sousedů. "Češi jsou po 14 letech mistři světa. Hrdinou finále se stala největší hvězda českého týmu, která ukončila gólové sucho utkání o zlato," uvedl list Pravda.

"V Praze a nejenom v Praze začala velká párty, kterou si vysnili všichni hokejisté i fanoušci. Domácí zlato po 14 letech," napsal Denník N. Podotkl, že Rulík už po necelém roce na lavičce národního týmu dosáhl na největší úspěch trenérské kariéry.

Český hokejový tým triumfem na mistrovství světa splnil zemi zlatý sen, píší německá a rakouská média. Magazín Focus přidal, že cesta domácího celku k titulu vedla přes napínavé finále jako z kriminálky.

"Korunu hokejových mistrů světa si nasadilo Česko," napsal německý deník Süddeutsche Zeitung, který ocenil výkon brankáře Lukáše Dostála a za strůjce českého vítězství označil Davida Pastrňáka a jeho ránu deset minut před koncem zápasu.

"Švýcarsko zkoušelo všechno, aby třetí finále mistrovství světa neprohrálo. Brankář Lukáš Dostál svůj tým ale před gólem uchránil. A David Kämpf třináctý mistrovský triumf Čechů završil několik sekund před koncem," uvedl deník.

Podle německého magazínu Focus cesta k českému triumfu v domácích kulisách vedla přes napínavé finále jako z kriminálky. "Švýcarsko se po vynikajícím mistrovství ve zlatém městě musí spokojit se třetím stříbrem od roku 2013. V pražském kotli Švýcaři podlehli hostitelskému Česku."

O korunovaci Čechů informovala také bavorská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost BR, která připomněla i vítězství na olympiádě v Naganu v roce 1998. "Česko to dokázalo. Na domácím mistrovství světa porazilo Švýcarsko a získalo třináctý titul," uvedla stanice BR.

Rovněž německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) připomněl, že pro Česko je to třináctý titul mistrů světa a že Češi se naposledy ze zlata radovali v roce 2010 v Německu. "Velkolepá domácí výhra," konstatoval FAZ.

O českém vítězství napsal německý deník Die Welt, že rozhodly dvě střely v závěru finálového zápasu. "Pro Švýcarsko je to po letech 2013 a 2018 třetí porážka ve finále," uvedl list. "Švýcaři s profesionály z NHL Romanem Josim a Kevinem Fialou musí na toužebně vyhlížené zlato dále čekat," dodal.

Podle rakouské veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti ORF si Česko splnilo sen domácím titulem. "Český hokejový tým dokonale využil domácí výhodu a poprvé od roku 2010 znovu získal zlato na mistrovství světa," uvedla stanice.

O výhodě domácího prostředí napsal i rakouský list Der Standard, podle kterého Češi hokejovou párty v Praze a Ostravě korunovali skvělou atmosférou a rekordní návštěvností. Šampionát v Praze a Ostravě navštívilo 797.727 diváků a rekord ze stejných měst z roku 2015 překonal letošní turnaj o 56.037 lidí.

ČTK

Česká tisková kancelář

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný