15. září 2015 15:26

Od Marťana k Hunger Games: 15 nejočekávanějších podzimních filmů

Na co musíte vyrazit do kina?

Letní měsíce jsou za námi a z kin pomalu mizí velkolepé blockbustery. Místo nich se tam stěhují vydatné žánrovky a první po Oscarech pokukující dramata, je tedy nejvyšší čas na malé nahlédnutí do budoucnosti.

Letošní podzim bude jedním slovem bohatý. Fantasy, sci-fi, kriminálky, komedie… čeká nás opravdu rozmanitá filmová nadílka, v níž se můžete lépe vyznat s naším přehledem. Které z desítek chystaných filmů by měly stát za pozornost? Přečtěte si výběr 15 nejzajímavějších a v diskuzi určitě dejte vědět, na které z nich vyrazíte!

Labyrint: Zkoušky ohněm (CZ premiéra: 17. září)

Bude pokračování loňského Labyrintu ještě napínavější a lepší? Zatím to vypadá, že se nadstavba nekoná, i stejně dobrý film je ale výhra. Parta kluků, která bere dráhu před apokalypsou i tajuplnou organizací ZLOSIN, by tak opět měla bavit celou cílovku.

Straight Outta Compton (CZ premiéra: 17. září)

Film o hip-hopové skupině N.W.A v Americe hodně táhnul a teď se konečně dostane i k nám. Ice Cube a Dr. Dre to rozjedou v kinech už v půlce září, přičemž všichni doufají, že urvou víc pozornosti než DJský Zac Efron. Běžte na to. Minimálně proto, aby česká distribuce nezařízla hudební filmy.

Hotel Transylvánie 2 (CZ premiéra: 24. září)

První Hotel Transylvánie patřil mezi to nejzábavnější, co nám Adam Sandler za poslední roky nabídl. Slušně totiž vyždímal premisu hotelu, v němž se slavná monstra skrývají před lidmi a snaží se spolu nějak vyjít, což by dvojka měla rozvést ještě dál. Tentokrát dojde na integraci lidských návštěvníků a na Draculova vnuka, ze kterého možná nebude upír. Takže drámo na druhou!

Marťan (CZ premiéra: 1. října)

Předloni nás napínala Gravitace, loni Interstellar a letos poletíme do vesmíru s Marťanem. Tohle přízvisko si v nové sci-fi Ridleyho Scotta (Vetřelec) vyslouží Matt Damon, který hraje astronauta, který uvízne na rudé planetě. Co na to NASA? Samozřejmě bude řešit jeho záchranu. Pomoc ale může dorazit nejdřív za pár let, takže Damona čekají hodně vynalézavé chvilky, aby do té doby neumřel hlady.

Pan (CZ premiéra: 8. října)

Kapitán Hook a Petr Pan už se v kinech objevili několikrát. V nové adaptaci slavné látky nás pak čekají jejich začátky, během nichž budou společně bojovat se slavným pirátem Černovousem (Hugh „Wolverine“ Jackman). O režii Pana se postaral Joe Wright, jenž se proslavil kostýmními dramaty Pýcha a předsudek, Pokání a Anna Karenina. Čekejte tudíž výpravou pohádku, která snad bude bohatá i po příběhové stránce.

Legendy zločinu (CZ premiéra: 15. října)

Co může být lepší než nová gangsterka s Tomem Hardym? Přece gangsterka s dvojitou dávkou Toma Hardyho! Populární Brit si v Legendách zločinu zahraje bratry Krayovy, nebezpečné londýnské gangstery z šedesátých let. Jeden z nich byl chytrý kliďas, druhý agresivní magor. O zábavu tak zřejmě bude postaráno.

Purpurový vrch (CZ premiéra: 15. října)

Guillermo del Toro (Hellboy) teď pracuje na pokračování Pacific Rim, ještě před ním ale stihl natočit gotický horor Purpurový vrch. Tom „Loki“ Hiddleston si v něm zahraje aristokrata s dost strašidelným barákem. A pokud si myslíte, že v něm zažijeme pár hodně děsivých chvilek, chápete del Torovy záměry zcela správně.

Poslední lovec čarodějnic (CZ premiéra: 22. října)

Série Rychle a zběsile vydělává miliardy, takže není divu, že Vin Diesel dostal peníze na další drsnou fantasy. Po Riddickovi si zahraje Kauldera, nesmrtelného likvidátora démonů, který se musí po letech znovu postavit Královně čarodějnic. Čekejte hodně akce, děsivou atmosféru a především… Ygritte ze Hry o trůny!

Fakjů pane učiteli 2 (CZ premiéra: 29. října)

Už jste viděli loňskou komedii Fakjů pane učiteli? Jestli ne, měli byste to co nejdřív napravit, protože zábavnější úlet tu dlouho nebyl. Příběh pohledného kriminálníka, který se vydává za učitele, aby mohl vykopat dávný lup, se okamžitě dočkal pokračování. A zatím to vypadá, že půjde o stejně zábavný odvaz!

Sicario: Nájemný vrah (CZ premiéra: 29. října)

Emily Blunt bývala hodnou britskou slečinkou, pak se ale po boku Toma Cruise postavila mimozemské invazi. Jak asi víte, drsňačka ze sci-fi Na hraně zítřka jí náramně sedla. Takže je super, že Emily brzy uvidíme jako agentku FBI, která se v thrilleru Sicario střetne s mexickými drogovými kartely. A co je na tom všem nejlepší? Že jsou první zahraniční reakce nadšené!

Spectre (CZ premiéra: 5. listopadu)

Skyfall znamenal pro Jamese Bonda návrat ke kořenům a režisér Sam Mendes (Americká krása) se nakonec jal točit pokračování. Ve Spectre se vrací do hry zlodušská organizace, která Bondovi zatápěla v 60. a 70. letech. Půjde tedy o velkolepé špiónské dobrodružství, tentokrát s vítanou účastí Tarantinova kámoše Christopha Waltze (Hanebný pancharti, Nespoutaný Django). Není možné se netěšit!

Steve Jobs (CZ premiéra: 12. listopadu)

Applácký génius už se jedné biografie dočkal, ta druhá ale bude daleko ambicióznější. Danny Boyle (Sunshine) ji totiž natočil podle scénáře Aarona Sorkina (Social Network) a hlavní roli urval charismatický Michael „Magneto“ Fassbender. Nový film se mimochodem točí kolem tří klíčových představovaček Jobsovy kariéry (Macintosh, NeXt, iMac). Určitě tedy nepůjde o životopisnou klasiku, ale o zajímavý experiment!

Black Mass: Špinavá hra (CZ premiéra: 19. listopadu)

O úpadku kariéry Johnny Deppa už se toho napsalo dost a dost. Teď je mnohem důležitější jeho comeback, jímž by mohlo být dobové drama Black Mass: Špinavá hra. Depp v něm hraje slavného gangstera Jamese "Whiteyho" Bulgera, který si chtěl v 70. letech podmanit celý Boston. A ať už mu to ve filmu klapne nebo ne, výherci by měli být jeho fanoušci, kteří ho zase jednou uvidí v dobré roli!

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (CZ premiéra: 19. listopadu)

Katniss jde do finále! Hunger Games se v kinech zjevily v roce 2012 a rychle se staly globálním fenoménem. Třetí díl se tak logicky rozdělil na dvě půlky, a protože ta první moc fanynek neuspokojila, nečeká se od druhé zrovna málo. Splní revoluce proti Kapitolu napjatá očekávání? Peněz a talentovaných herců mají Hunger Games spoustu, tak doufejme v co nejlepší výsledek.

Victor Frankenstein (CZ premiéra: 26. listopadu)

James „Profesor X“ McAvoy a Daniel „Potter“ Radcliffe na konci listopadu vzkřísí Frankensteinovo monstrum. Ten první jako slavný vědátor, ten druhý jako jeho věrný sluha Igor, který tentokrát bude hrát druhou hlavní roli. Victor Frankestein samozřejmě láká hlavně na hororové prvky. Nová adaptace se ale chce hodně stylizovat i do fantasy, v níž bude titulní profesor hláškovat jako o život a probíhat patřičně epickými výjevy. Za nás určitě vítaný posun!

Že vám ve výběru chybí V srdci moře Creed nebo třeba sedmé Star Wars? Na tyhle kousky si musíme počkat až do prosince, filmový podzim by ale měl uběhnout sakra rychle. Kterými novinkami si ho zkrátíte vy?

Karel Ryška

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný