11. dubna 2013 22:00

Herkulovy největší kousky!

Monstra, vraždy a heroická utkání! Starořecké mýty jsou příběhy pro skutečně otrlé čtenáře. Filmové patálie reka Herkula budete na COOLu moct sledovat už v sobotu večer, avšak ani to nejlepší filmové zpracování se nevyrovná jeho původním dobrodružstvím, jak je zachytili antičtí psavci.

Pro vzdělání i zábavu jsme proto sestavili patero největších kousků tohoto nesmrtelného Diova synátora!

1. Zmlácení boha smrti

Thanatos v řecké mytologii platil nejen za boha smrti, ale i za personifikaci samotného aktu nevyhnutelného zaklepání bačkorama – na zádech se mu ostatně vyjímal i pár černých křídel. A jenom jeden jediný geroj mu kdy dal na budku…

Stalo se tak, když si Thanatos přišel pro Alkéstis, manželku krále Adméta, která se pro něj obětovala. Shodou okolností si to kolem zrovna mašíroval Herkules a oplátkou za pohostinnost si na Thanata počkal u hrobky. Thanata zbil, přemohl a spoutal! Když ho tzv. bůh smrti prosil o milost, vyhověl mu Herkules až výměnou za ušetření života Alkéstis. Takový byl Herkules kavalír!

Jste stateční jako Herkules? Otestujte se! :)

2. Splnění dvanácti úkolů

Svého času i takový Herkules musel očistit své jméno (jaké k tomu měl důvody, se dozvíme za chvíli na konci). Přijal proto od krále Eurysthea sérii deseti bitkovských questů, později kvůli jeho "podvádění" rozšířené o dva další. Od zabití nemejského lva, zvířete s nezranitelnou kůží, po spoutání trojhlavého psa Kerbera se Herkules činil. Mezi nejpikantnější úkoly patřilo i vymetení chlévů krále Augiáše od všudypřítomného hnoje...

Celý quest měl však nakonec pikantní dohru, když Augiáš Herkulovi nezaplatil slíbenou odměnu za vymetení chlévů. Takže Herkules později přitáhl s armádou a krále prostě zabil.

Herkulův příběh uvidíte v sobotu večer na COOLu. Podívejte se na upoutávku:

3. Likvidace mořské obludy

Trója si u bohů vymohla silné hradby, zapomněla jim za to však zaplatit. Bohové proto město stihli mmj. mořskou obludou, kterou si obyvatelé mohli udobřit jen obětováním královské dcery Hesioné. Herkules, který si to přes město šinul od Amazonek, Hésioné zachránil a obludu zlikvidoval tak, že ji v plné zbroji skočil do krku a po třech dnech udolal!

Otec Hésioné, trójský král Láomedón, však Herkulovi odmítl zaplatit slíbenou odměnu a Herkules proto sestavil armádu, Tróju dobyl a skoro celou královskou rodinu pobil! Hésioné nechal jako manželku jednomu ze svých bojovníků, který si ji s sebou odvedl domů…Jediný přeživší celého masakru byl Priamos, který město znovu založil. Dožil se i pozdějších trojských válek, po dobytí města pomocí jistého dřevěného koníka pak megaliticky starý král Priamos zemřel rukou Achillova syna. Ale to je už jiný příběh z bájí a legend...

4. Vyvraždění vlastní rodiny

Herkules však neměl štěstí jen na mano-a-mano klácení monster. Ještě před splněním svých dvanácti úkolů se usadil v dobové metropoli Théby jako manžel zdejší princezny Megary. Pohled na středostavovský rodinný život se však nelíbil jeho odvěké sokyni Héře.

Ta proto na soka seslala šílený amok, v němž Herkules pozabíjel pět dětí včetně tří svých vlastních! Vše nakonec uklidnil jeho synovec Ioláos (znáte z TV), nicméně z nálepky brutálního manika se špatně vykecává i polobůh – a právě z těchto důvodů se vydal do delfské věštírny, aby se dozvěděl, že mu reputaci napraví jedině desatero heroických úkolů.

5. Nanebevzetí

Nic není nekonečné, dokonce ani Herkules. Alespoň to tak zpočátku vypadalo. Kvůli zakoukání se do jiné ženy než své manželky byl Herkules otráven, nechal si postavit pohřební hranici a lehnul si na ni. Po dlouhém čekání ji zapálil jeho souhrdina, leč Herkula nečekaně bohyně Athéna teleportovala na Olymp! Na Hoře bohů ho přivítal jeho tatík Zeus, dokonce i Héra si ho oblíbila a dala mu svou dceru za manželku! Herkules se dostal do bájí, v jeho jménu se konají olympijské hry založené po Herkulově vítězství nad Augliášem a je k nalezení dokonce i na hvězdném nebi ve tvaru souhvězdí...

Vy ho však můžete objevit i na COOLu. Dejte si tohoto reka v sobotu večer a prožijte s ním nejedno dobrodružství!

(lol)

Zajímají vás největší silácké kousky v dějinách? Najdete je ZDE

Ondra Těšínský

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky smrt Trója Héra Thanatos Alkéstis Augiáš Priamos

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný