11. srpna 2024 06:00

Reportáž z největší přehlídky tanků na světě. Nechyběl unikát s nejdelším kanónem ani česká stopa

Tankfest 2024

Těžko hledat větší přehlídku tanků. Každý rok se na konci června v anglickém Bovingtonu koná Tankfest. Do pohybu se tu dají desítky ocelových monster. S úžasem je pozorují tisíce diváků z tribun. Kromě tradičních lákadel z první a druhé světové války se letos velké pozornosti dočkal unikátní prototyp FV4005, jenž se chlubí největším kanónem ráže 183 mm na světě.

Projíždíme anglickým venkovem, který charakterizují nízké kamenné domky podél silnice. Po chvíli se kolem silnice začínají objevovat značky, které jsou pro českého pozorovatele neznámé, a upozorňují na pohyb tanků. O několik stovek metrů dále míjíme další varování: Pozor, pochodující jednotky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sexuální predátoři zneužívají oblíbenou hru pro děti. Vývojáři Robloxu problémy zlehčují

Blížíme se k vojenské základně Bovington na jihu Anglie. Kromě štábu redakce CNN Prima NEWS na tohle místo míří i desítky tisíc nadšenců do vojenské techniky, aby navštívili Tankfest. Každý rok na konci června se na zdejším travnatém okruhu prohání ocelová monstra a bojová vozidla: od prvoválečné legendy Mark IV přes bojová vozidla Wehrmachtu z druhé světové války až po moderní Centuriony nebo zcela unikátní prototypy, jako byl letošní stíhač tanků FV4005.

Tankfest se řadí mezi největší přehlídky bojových tanků na světě. Každý rok je zcela vyprodaný a zdejší areál praská ve švech. Za výrazným růstem popularity stojí i počítačová hra. Na přehlídku totiž nemíří jen nadšenci do vojenské techniky, ale také milovníci World of Tanks.

Ti mohou tanky ze své oblíbené videohry vidět na vlastní oči v pohybu a také se dozvědět řadu detailů v muzeu. V Bovingtonu se totiž nachází jedna z největších sbírek bojových vozidel na světě.

Nejdříve pěchota, pak přijely tanky

Na zdejší základně začali Britové trénovat své vojáky už v roce 1899. Později během první světové války se zde formovaly první tankové jednotky. Vedle toho se na jihu Anglie zrodilo tankové muzeum. Ve 20. letech minulého století ho zpočátku tvořily především tanky zachráněné z bitev 1. světové války. Nepřekvapí, že z celkového počtu zachovaných kusů z tohoto konfliktu se více než třetina nachází právě v Bovingtonu.

Po druhé světové válce se muzeum otevřelo veřejnosti. Postupně začalo přibývat více a více exemplářů a také návštěvníků. „Myslím, že je tu kolem 300 tanků. Počet je ale proměnlivý, protože některé kusy půjčujeme,“ říká šéf muzea Chris Price a uvádí, že každý rok do muzea zavítá zhruba 250 tisíc lidí.

Z velké části jde o domácí Brity, Price ale neskrývá touhu rozšířit publikum o zahraniční návštěvníky. K tomu mají pomoci především videohry. „Díky našemu působení v digitálním světě a na internetu jsme zaznamenali růst na mezinárodním trhu,“ vysvětluje šéf bovingtonského muzea.

V muzeu jsou expozice zaměřující se na dvojici globálních konfliktů z let 1914 až 1918 a 1939 až 1945 a také na období studené války. Ve sbírce jsou tu k vidění opravdu skvostné kousky: hvězda hollywoodského trháku Železná srdce tank M4A2E8 Sherman, dále německé Tigery, Panthery či Jagdpanzer vyrobený v Protektorátu Čechy a Morava.

Nadšence zaujmou i britské Centuriony nebo Churchilly, včetně jediného dochovaného prototypu Black Prince, kterých se vyrobilo celkem šest kusů. Nechybí ani hlavní pilíř sovětské armády na přelomu 30. a 40. let T-34 nebo druhý nejrozšířenější tank poválečné produkce T-72 ve východoněmeckém provedení.

Součástí areálu muzea je i obrovská hala, v níž jsou zakonzervované desítky tanků z různých období. Drtivá většina z nich prošla mnoha bojovými misemi a nyní čekají na renovaci. Pro tu však není největší překážkou nedostatek náhradních dílů.

„Nejobtížnější je sehnat peníze, to je momentálně naše největší výzva,“ začíná Price. „Pokud máte dostatek peněz, můžete si vyrobit cokoliv chcete. Proto je pro nás velmi důležité partnerství jako to s World of Tanks, které nám pomáhá získávat peníze.“

Lidé z celého světa pomáhají rozšiřovat sbírku

Muzeum tak pravidelně pořádá živá vysílání na internetu, vydává videa na svém youtubovém kanále a snaží se vybírat peníze na renovační projekty. Momentálně se snaží získat 50 tisíc liber na opravu amerického tanku M47, v němž se během své vojenské služby proháněl i Arnold Schwarzenegger.

Fanoušci z celého světa naposledy přispěli částkou 20 tisíc liber ke znovuzrození stíhače tanků FV4005. Dalších 20 tisíc liber darovalo herní studio Wargaming, které vyvíjí již zmiňované World of Tanks.

Renovaci FV4005 si vzal na starost restaurátor tanků Joe Hewes a na Tankfestu poprvé ukázal své dílo v akci. „Mám rád rekonstruování vozidel, která jsou zapomenutá. Jsou zvláštní a úžasná,“ říká třicetiletý Brit, který se svou prací chlubí i na sociálních sítích, kde ho sledují stovky tisíc lidí a jeho videa na YouTube čítají miliony zhlédnutí.

Stíhač tanků FV4005 je skutečný úkaz. Má nejdelší kanón ráže 183 mm na světě a nikdy se nedostal do sériové výroby. K rekonstrukci mu pomohlo, že mezi hráči World of Tanks jsou takové prototypy velice populární.

Americký Sherman, německé Tigery nebo Panthery či ruské T-72 si u nadšenců získaly oblibu svými výkony na bitevních polích. Vedle toho jsou ale kusy techniky, které zůstaly na papíře, nikdy se nedočkaly sériové výroby, ale v počítačové hře se z nich staly úplná monstra.

FV4005 se ve World of Tanks vyznačuje obrovskou silou a především drtivým poškozením, které uštědří nepřátelským tankům.

„Tento kus je zajímavou ukázkou, jak videohry mají pozitivní dopad na naši kulturu,“ chválí si šéf marketingu tankového muzea v Bovingtonu Nik Wyness spolupráci s herními vývojáři z Wargamingu.

I díky nadšeným hráčům se tak může rozšiřovat unikátní sbírka a také expozice tankového muzea v Bovingtonu, které mapují historické etapy a vývoj bojových vozidel.

Zdroj: Autorský text, Wargaming

VIDEO: Navštívili jsme pražskou pobočku Wargamingu, vzniká tu World of Tanks

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický