20. srpna 2023 06:00

Nový Spider-Man je na streamu jiný než v kinech. Proč se změnil a začíná nová éra filmové distribuce?

Nový Spider-Man se zapsal mezi nejvýraznější superhrdinské filmy posledních let a nedávno se objevil na streamovacích službách. Pozorní diváci si ale všimli, že verze uvedená na streamu se od filmu, na němž byli v kině, trochu liší. Ať už jde o délku účesu hlavního hrdiny, změněné dialogy, nebo celé záběry, oba filmy trpí nepřehlednou odlišností. Producenti Phil Lord a Chris Miller teď existenci různých verzí vysvětlili na platformě Games Radar, pro niž poskytli rozhovor o novém snímku Vocasy na tripu.

Dva měsíce před vydáním nového Spider-Mana byla hotová mezinárodní verze filmu. Snímek totiž musel být přeložený do jiných jazyků a určit přístupnost, s jakou film distributoři pošlou do kin. Nicméně tvůrci stále měli pár záběrů, které by podle nich film vylepšily, případně u nich cítili, že mají prostor na zlepšení.

„Udělejme tu nejlepší možnou verzi, jakou můžeme. Je to film o mnohovesmíru, takže máme v podstatě mnohovesmír tohohle filmu. Tím jsme si to zdůvodnili,“ komentuje to Lord a dodává: „Většina změn je podle mě vylepšením.“

Napříč paralelními filmovými verzemi

Úprava filmů po uvedení v kinech není z historického hlediska nic moc nového, většinou je to ale až s odstupem let. Je přitom dost sporné, jestli nazývat upravený film vylepšenou verzí, protože uvedené verze filmů jsou výsledkem nejen práce jejich tvůrců, ale také překážek, které musí překonávat, omezení, jež musí respektovat, a prostředků, které k tomu tvůrci mají i které nemají, a i díky tomu má každý film jistou výpovědní hodnotu o podmínkách jeho vzniku a normách produkce, v jaké vznikly. Dnešní normy produkce jsou zřejmě výrazně odlišné, a tak představuje rozdílné uvedení jednoho filmu v jednom roce zajímavý precedens. Koneckonců, Spider-Man v tom není sám.

Podobné úpravy se dočkal i muzikál Cats, ten tvůrci dokonce ladili chvíli po nasazení v kinech, jelikož se snažili zachránit jeho ohavné triky. Může to být důležitý krok ve filmových dějinách, protože verze filmu promítaná v kinech jednoduše za pár týdnů přestane existovat a nahradí ji jiná, s níž si tvůrci hráli poté, co museli odevzdat hotový produkt.

Případy Cats a Spider-Mana tak můžou být prvními vlaštovkami nového standardu, kdy deadline k odevzdání hotového filmu není tak definitivní, jako býval dřív. Pokud se tvůrci rozhodnou (a producenti jim na to dají peníze), můžete jít do kina na film, který se za pár týdnů objeví na streamovacích službách s jinými dialogy, trikovými sekvencemi a vůbec upravenými scénami. A kdo se pak má vyznat v tom, kterou verzi lidé vlastně hodnotí!

Zdroj: Toonado, Games Radar

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický