15. října 2023 06:00
Adam Vala

10 nejhorších rozhodnutí v historii Hollywoodu: Který film lidem nadělil rakovinu?

O Hollywoodu sní nejeden herec či herečka, čím více o něm ale víte, tím míň pohádkový se zdá. Jaká nejhorší rozhodnutí si kolébka filmů pamatuje?

Pakliže vyrazíte několikrát za rok do kina, asi víte, že ne všechny filmy odpovídají kvalitě takového Oppenheimera. Většina filmů má mnohem blíž takovému Meg 2: Příkop, čtvrtým Postradatelným nebo třetímu Ant-Manovi (ano, tahle hrůza byla v kinech letos, ačkoliv se to zdá být už pár let). Ty dobré a špatné filmy od sebe přitom často dělí jedno jediné rozhodnutí, které v hollywoodské realitě může změnit zcela všechno.

Následující řádky jsou tak věnovány těm vůbec nejhorším, případně nejvíce znepokojujícím rozhodnutím, jaká kdy v Hollywoodu padla. Ať už ze strany tvůrců, herců, nebo samotných studií. A věřte nám, z některých vám budě běhat mráz po zádech.

10. Will Smith dal facku Chrisu Rockovi

A začneme dost možná tím nejčerstvějším. V dnešní době, kdy jsou všichni a všechno pod drobnohledem a společnost se snaží o to, aby se v ní všichni cítili dobře, byla facka Willa Smithe komikovi Chrisu Rockovi na Oscarech poté, co si udělal srandu z jeho ženy Jady Pinkett-Smith, protože trpí alopecií a má oholenou hlavu, jedno z nejzbytečnějších a nejhloupějších rozhodnutí, jaké veřejně známá osoba může udělat. Následně dostal Smith desetiletý zákaz návštěvy Oscarů, jeho filmové projekty dostaly na rok stopku a dodnes mu Hollywood tak zcela neodpustil.

9. Will Smith odmítl Djanga i Matrix

A u Willa rovnou zůstaneme. Nejenže ho dnes Hollywood nemá po jeho agresivním projevu příliš v lásce, ale navíc mu patří i jedny z nejhorších kariérních rozhodnutí, jaké Hollywood pamatuje. Kdysi dávno byla totiž Smithovi nabídnuta nejen hlavní role Nea v Matrixu, ale později také role Djanga ve filmu Quentina Tarantina. Obojí Smith odmítl. První, protože příběhu nerozuměl, a druhou, protože se mu nelíbilo, že je Tarantinův film příběhem o pomstě a nikoli o lásce. Raději vám nebudeme říkat, co za filmy natočil místo těchto pecek (ehm, znáte Wild Wild West?). Může ho hřát jen fakt, že Burt Reynolds pár let před ním odmítl Star Wars, Kmotra, Pretty Woman i Jamese Bonda, korunu tak bere on.

8. Warner Bros. dalo Costnerovi 80 milionů na film o pošťákovi

Nejenže studio Warner Bros. dalo Kevinu Costnerovi v roce 1995 80 milionů na film o pošťákovi, což byla v té době rekordní suma, ale ten film byl ještě navíc postapokalyptická sci-fi, která šla do kin jen dva roky po jeho předchozím gigantickém sci-fi průšvihu Vodní svět. Nakonec z toho byl další propadák a začátek éry, kdy žádný z Costnerových filmů diváky jaksi nezajímal. Pro tvůrce oscarového Tance s vlky to byly smutné roky.

7. Rozdělit Hobita na tři filmy

Originál kniha Hobit od spisovatele J. R. R. Tolkiena má pouhých 304 stran. To je daleko méně, než kolik mají klasiky Společenstvo prstenu, Dvě věže či Návrat krále, tedy tři samostatné romány. Když ale studio Warner Bros. rychle potřebovalo novou hitovou sérii místo Pottera a ukazováček padl právě na Hobita, rozhodli se hollywoodští kravaťáci, že nutně chtějí další trilogii. Oceňovaný Peter Jackson jim vyhověl, dnes se ovšem většina lidí shodne na tom, že to byla chyba.

6. Udělování filmových ratingů

Americká filmová asociace už dlouhé roky rozdává filmům tzv. MPAA hodnocení neboli rating, který určuje, kdo na daný snímek může do kina. Populární označení PG-13 (pro starší 13 let) a R (mládež do 17 let jen za doprovodu rodičů) bude jistě znát každý, dále tu však máme ještě například NC-17 (nepřístupno mladším 17 let) či G (pro děti). Potíž je v tom, že to hodnocení často nedává vůbec smysl. Zatímco filmy o sexu dostávají NC-17, brutální horory jako Saw: Hra o přežití mají pouze R. De facto tak americká filmová asociace tvrdí, že sex je pro teenagery nevhodnější než řezání končetin. Další bizár je, že PG-13 smí obsahovat jediné použití vulgarismu „fuck“. Jako by snad to druhé nebo třetí bylo rázem o tolik horší. Možná by bylo na čase tenhle zastaralý systém zmodernizovat.

5. Zašití Deadpoolových úst

Dlouho předtím, než si Ryan Reynolds zahrál Deadpoola v megaúspěšné sérii Deadpool, jejíž třetí díl už je z půlky natočen a bude zahrnovat i Wolverina s tváří Hugh Jackmana, zahrál si Reynolds (a vlastně i Jackman) stejnou postavu ve filmu X-Men Origins: Wolverine. Tehdejší Wade Wilson byl ale zcela odlišný, a to hlavně proto, že měl zašitou pusu. Jedno z nejhorších filmových rozhodnutí u komiksového filmu, jakého kdy diváci byli svědky. Není divu, že se později v nové verzi Deadpool vrátil v čase, aby svou starou verzi zabil.

4. Kostýmy v Cats

Když se v roce 2019 objevil první trailer na muzikál Cats s hvězdným obsazením (čítající i Taylor Swift)a uznávaným režisérem i autorem původního díla za zády, leckdo čekal další filmový milník. Místo toho se ale celý internet začal bavit na účet tvůrců za to, jak bizarně se rozhodli řešit podobu koček ve filmu. Hercům prostě přidělali digitální srst. Dokonce ani následné zásahy do efektů finální verzi nijak nepomohly, takže z toho byl nejen obří propadák, ale dost možná obecně i nejvysmívanější film poslední dekády.

3. Natáčení s netrénovanými lvy

Snímek Řev z roku 1981 s Melanie Griffith je často označován za nejnebezpečnější film všech dob. Důvod je přitom prostý – tvůrci se totiž rozhodli pro snímek odehrávající se v Africe použít skutečné netrénované lvy. Dopadlo to, jak byste čekali. Režisér a hlavní hvězda filmu Noel Marshall málem přišel o ruku, Griffith potřebovala na hlavě 50 stehů, a to byla ještě ráda, že to nedopadlo hůř. Ke konci natáčení už ve štábu nezbyl prakticky nikdo, kdo nebyl napaden. O to horší bylo, když pak film v kinech totálně prohučel. Dnes si na něj prakticky nikdo nevzpomene, lidé, kteří jej točili, na něj ale nejspíš nikdy nezapomenou.

2. Matt Damon odmítl Avatara i s procenty ze zisku

Nadpis říká všechno. Ačkoliv je dnes Matt Damon považován za jednu z největších filmových hvězd, která o peníze rozhodně nemá nouzi, jedna věc slavného herce přece jen i po letech stále žere. Kdysi dávno mu totiž režisér James Cameron nabídl hlavní roli v Avatarovi, včetně procent ze zisků. Což o to, jindy by to Damon možná i vzal, jenže tehdy mu to kolidovalo s prací na Bourneovi, a tak musel s díky odmítnout. Přišel tak o hezkých 250 milionů dolarů a účast v jedné z nejúspěšnějších sérií všech dob. Vlastně chápeme, že mu to nedá spát.

1. Rasistický snímek The Conqueror dal obsazení rakovinu

Natočit film o obávaném sjednotiteli mongolských kmenů Čingischánovi? Zní to jako skvělý nápad. V padesátých letech minulého století ovšem nebyl. Tvůrci totiž do hlavní role obsadili bělocha Johna Waynea, kterého zamaskovali make-upem a gumičkami mu stáhli oči. To ale nebylo to nejhorší. Snímek se totiž taky točil ve státě Utah na místě, kde probíhaly jaderné testy. Dodnes to není možné zcela potvrdit, nicméně 41 % štábu dostalo v následujících letech rakovinu, 21 % na ni zemřelo, včetně Waynea. Film se navíc už tehdy setkal s brutálními recenzemi, takže ti lidé ani neumřeli za dobrý film.

Zdroj: Rolling Stone, WatchMojo

Adam Vala

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný