23. srpna 2024 19:05

7 nejlepších filmů o sériových vrazích, které jste neviděli. Z některých vám nebude moc dobře

Do kin přichází thriller Longlegs, kde Nicolas Cage vyvražďuje celé rodiny, a s ním se vrací i téměř zapomenutý žánr o pátrání po sériovém vrahovi. Filmy o sériových vrazích jsou přitom stále oblíbené, jak dokazuje následující topka. Většinu filmů znát nemusíte, tím spíš zde ale můžete najít něco ke zhlédnutí.

Lovec lidí

Než Hannibala Lectera výrazným způsobem ztvárnil Anthony Hopkins v Mlčení jehňátek, natočil Michael Mann o pět let dříve adaptaci jiného románu Thomase Harrise – Červeného draka. Hannibal (Brian Cox) zde má sice důležitou, ale jinak okrajovou roli, prim hraje pomatený Francis Dollarhyde (Tom Noonan), ohyzdný kolohnát, jenž má podobně jako Cageův padouch spadeno na celé rodiny. Film je působivě natočený duel Dollarhydea a jeho pronásledovatele, Willa Grahama (William Petersen), nadaného vytříbenou empatií, která jej hrozí vtáhnout do mysli sériových vrahů až moc. Skvělá práce s kamerou a barevnou paletou vytváří skvělý tísnivý zážitek, který je jedním z nejlepších příspěvků do Lecterova děsivého světa.

Čtěte také: Český sériový vrah vytočil zkušeného psychologa. Zabil tolik lidí a pak mi řekne tohle, zuřil

Maniak

Zatímco původnímu filmu z roku 1980 vévodil lahodně odporný Joe Spinell, v remaku z roku 2012 jej nahradil o poznání atraktivnější Elijah Wood. Svým zanedbaným vzhledem, divokým pohledem a úlisným hlasem ale působí podobně odpudivě, a to i když jej většinu času nevidíme. Remake je totiž celý natočený z vrahova POV, což dává divákovi mnohem špinavější a brutálnější zkušenost. Film nám ukáže hrdinu zevnitř, nahlédneme do jeho mysli a částečně pochopíme jeho motivy, ale i přesto postava zůstává děsivá a odporná. Tvůrci Jokera se mají co učit.

Mohlo by vás zajímat: Stále chce ubližovat. Sadistická vražedkyně Sudků detailně popsala, jak se zvrácenou touhou bojuje

Pan Verdoux

Charlie Chaplin nebyl jen skvělý komik, byl také obratný scenárista a režisér a jeho snímky mají nebývalou komplexnost, která ohromuje dodnes. Hlavní postava jeho filmu z roku 1947 žije v období těsně před druhou světovou válkou a vážně bojuje se zabezpečením invalidní manželky a syna. Problémy řeší polygamií a vraždami. V různých městech i státech má různé manželky, které vraždí, aby se dostal k jejich majetku. Přípravy vražd i vraždy samotné děsí, najdou se však i typicky chaplinovsky komediální momenty, kdy se vražda z absurdních důvodů nedaří. Zároveň Chaplin dokáže kolem hrdiny vytvořit i tragickou rovinu, kterou rozvíjí skrze motiv jeho rodiny i přátelství s tulačkou. Film je dokonalou ukázkou Chaplinova mistrovství – vytvořil postavu, která je komická, tragická, odpudivá i sympatická a dokonale to funguje.

Mohlo by vás zajímat: Exkluzivní rozhovor s Chaplinovým synem: Otec byl jiný než ve filmech, nesnažím se mu rovnat

Šmírák

Thriller z roku 1960 je zajímavou zvrácenou oslavou kouzla filmu a alegorií na obtížnost při zachycení autenticity na filmový pás. O to se totiž snaží Mark Lewis (Karlheinz Böhm), zaměstnanec filmového studia a příležitostný tvůrce porna. Vedle toho se také snaží natočit autentický výraz smrti žen, které vraždí.

Mohlo by vás zajímat: Vzpomínkám na vraždění se směje. Podívejte se, jak Jaroslav Stodola popsal odklízení mrtvého těla

Nikdo nepřežije

Netypický survival thriller začíná jako zcela běžný horor. Parta kriminálníků zajme pár a uvězní jej ve sklepě. Když je dívka z páru zabita, zůstává na jejím druhovi, aby se osvobodil a vypořádal se s kriminálníky. Padouši ale netuší, s kým mají tu čest. Jejich někdejší zajatec a nyní protihráč (Luke Evans) je totiž poměrně zkušený sériový vrah, který vraždí ženy pro zábavu. Teď má pořádný důvod si svou zálibu patřičně vychutnat.

Mohlo by vás zajímat: Kanibal Hojer patří mezi nejhorší české sériové vrahy. Zabití pěti žen detailně odvyprávěl své otcovské figuře

Henry, portrét masového vraha

Michaela Rookera znají současní diváci spíše jako Yondua ze Strážců Galaxie, svou kariéru ale započal v tomto hnusném a syrovém thrilleru Johna McNaughtona, založeném na původních výpovědích skutečného vraha Henryho Lee Lucase. Ten si sice spoustu z doznaných vražd vymyslel, ale pravda nikdy nemůže stát v cestě dobrému příběhu. Filmový Henry je psychopatický asociál, jenž sdílí bydliště s podobně smýšlejícím Otisem a jeho sestrou. Henry, který vraždí naprosto náhodně, učiní z Otise svého parťáka a mentoruje jej ohledně provádění vražd, především v tom, jak je důležité nikdy nevraždit stejně a vždy si vybrat jiný cíl, aby si policie nemohla jejich aktivity spojit do jednoho pachatele.

Následuje řetězec znepokojivých scén, filtrovaných přes odpudivé postavy a slizké provedení mizanscény. Film dodnes platí za jeden z nejlepších filmů o sériových vrazích, už kvůli šťavnatému výkonu Rookera a práci s násilím, které vypukne vždy náhodně, bez stupňování napětí. Syrový thriller ve vrcholné formě.

Otčím

Žebříček začíná zabijákem, který cílí na rodiny, a je jedině fér, aby jím i skončil. Kultovní hororová série zachycuje muže (Terry O’Quinn alias Locke ze Ztracených), jenž hledá perfektní rodinu. Přijede do města, najde si ženu, založí rodinu, a pokud se mu vše nezdá perfektní, rodinu povraždí a celý koloběh zopakuje na jiném místě. Film je vyprávěný jak z pohledu titulního vraha, tak i z pohledu podezíravých členů rodiny, do které se vmísí, a tak hlavně první snímek představuje souboj perspektiv čím dál vyděšenější oběti a vyšinutého, ale mazaného a pohotového zabijáka.

Video: Trailer filmu Longlegs

Zdroje: Autorský text/People

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický