5. srpna 2024 15:25
Vladimír Rauš

Emoce v ní plápolají, tím strhává i partnera. Otec zlaté Siniakové prozradil recept na tenisové úspěchy

Katka je česká bojovnice s ruským kořínkem, říká otec dvojnásobné olympijské vítězky Dmitrij Siniak. V novém rozhovoru popsal, jak dohlíží na tréninky své dcery, v čem tkví přednosti Kateřiny a mimo jiné se dotkl i ožehavého tématu lásky na kurtu.

Za první zlatou medaili, získanou na olympiádě v Paříži, český sport mimo jiné vděčí také Rusku. Právě z této země totiž pochází otec tenistky Kateřiny Siniakové. V 90. letech minulého století se ruský moloděc Dmitrij přestěhoval z Moskvy do Hradce Králové. Začal obchodovat s kožešinami a pak si vzal sličnou Češku Hanu. Zanedlouho se mladému páru narodila dcera Kaťa. Následoval syn Daniel, mimochodem také velmi talentovaný tenista. Siniakov starší hrál v mládí závodně basketbal a vedl ke sportu i svoje děti. Sotva dcera začala chodit, spolu s tchánem pro ni postavil na chatě kurt. Než malá Katka začala navštěvovat místní tenisový klub, pinkala si s míčkem právě tady.

První sportovní krůčky dělali Siniakovi spolu. Tatínek totiž dlouho trénoval dceru osobně. Nebylo to ale jednoduché, sám totiž tenis nikdy nehrál. Něco věděl ohledně obecné fyzické přípravy, ale jak správně provádět bekhend a forhend, se učil za pochodu.

Na oficiálních stránkách ženského WTA Tour je Dmitrij Siniakov stále veden jako kouč své dcery. To už ale nějaký čas neplatí. „Trénoval jsem Katku zhruba do jejích 13 let, pak jsem se posunul do ústraní. Našel jsem odborníka, který s ní začal pracovat na tenisových dovednostech, pak přišel na řadu travel kouč. Nějakou dobu jsem se ještě věnoval její fyzické přípravě, ale pak padlo i tohle. Teď už řídím jenom organizační věci,“ říká Siniakov spolupracovníku CNN Prima NEWS Vladimíru Raušovi.

Úplně se ale z celého procesu nestáhl. Když angažuje pro dceru nového odborníka, pečlivě kontroluje jeho práci. Navštěvuje tréninky, klade spoustu otázek a vyžaduje pevnou zpětnou vazbu. Jen když je přesvědčený o tom, že všechno funguje tak, jak má, trochu povolí. „Kontrola musí být. Jak se říká: Důvěřuj, ale prověřuj,“ dodává.

Čtěte také: Vztah Siniakové s Macháčem? Top secret, jsme profíci, tak jsme se rozešli, smáli se po finále

Kateřina Siniaková je dlouhodobě považována za jednu z nejlepších hráček světa ve čtyřhře. Ne nadarmo získala Češka s ruskými kořeny na nejprestižnějších turnajích patřících do kategorie Grand Slam v deblu devět mistrovských titulů. Otec tenistky tvrdí, že jeho dcera na kariéru ve dvouhře určitě nerezignovala. Zároveň ale uznává, že zápasy v párech jí momentálně sedí víc.

„Vytvořit dobré tenisové duo je opravdová alchymie. Je zapotřebí, aby partneři byli zhruba na stejné sportovní úrovni a hlavně, aby nahlíželi na tenis stejnýma očima. Musejí si pomáhat, tím se zvýší jejich vzájemná zastupitelnost. Z tohoto hlediska je Katka ideální týmový hráč. V případě potřeby je schopná převzít iniciativu, ale dokáže se i přizpůsobit,“ vysvětluje Dmitrij.

Naopak přátelství nebo dokonce láska mezi partnery podle něho nejsou schopny zlepšit výsledky. „Jezdím po turnajích dost dlouho, abych to dokázal posoudit. Opravdové přátelství ve sportu potkáš málokdy. Tady všechno funguje výhradně na profesionální bázi. Jdeš na kurt a máš předvést svůj nejlepší výkon, o tom celé to je. Nemusíš mít partnera rád, stačí ho respektovat,“ míní.

Na první pohled se zdá, že vyprávěč si protiřečí. Čeští fanoušci dobře znají milostný příběh, který spojuje Kateřinu Siniakovou s partnerem Tomášem Macháčem. Žhavého tématu se dokonce chytla i světová média. Věc má ale háček. Když byli oficiálně spolu, nedokázali za celý rok vyhrát v mixu jediný duel. Stačilo těsně před začátkem olympiády ohlásit rozchod a hned se dostavil nečekaný úspěch.

„My jsme takoví profíci, že jsme se před turnajem rozešli, abychom pak získali zlato,“ smál se po vyhraném finále Macháč. Siniaková a její blízcí raději nekomentují nic. Pravda se ale dá vystopovat z výše uvedené statistiky. Pro lásku ve sportovním prostředí holt většinou není místo...

Zlatá medaile počet sponzorů neovlivní

Mimochodem, pro Kateřinu Siniakovou jde už o druhý nejcennější olympijský kov. Svou první zlatou medaili tenistka získala před třemi lety v Tokiu — v deblu spolu s Barborou Krejčíkovou. Ve francouzské metropoli se duo S+K také řadilo k největším favoritům. Ale především vinou enormního fyzického zatížení Krejčíkové, která zároveň s čtyřhrou bojovala taky ve dvouhře, vypadlo už ve čtvrtfinále.

Ovšem podle slov Dmitrije Siniakova, olympijské úspěchy sportovní život jeho dcery zásadně neovlivňují. „Katka má stabilní sponzory, kteří se rok od roku nemění. Zisk zlaté medaile na ni prakticky nemá vliv. Totéž se dá říct i ohledně publicity. Po olympiádě je zájem o dceru trochu vyšší, ale časem to opadne. U nás se říká, že tenisoví fanoušci na všechno zapomínají strašně rychle, protože turnaje běží každý týden,“ směje se.

Svoji dceru Siniakov popisuje jako českou bojovnici s ruským kořínkem. „Myslím si, že na kurtu je její původ hodně znát. Každým zápasem žije, pro vítězství je připravena umřít. Emoce v ní plápolají, tím strhává i partnera. V obyčejném životě je Katka ale klidnější, tady je spíš Evropankou. To je taky tím, že od dětství hodně cestuje. To pak ovlivňuje její vnímání světa a názory,“ vypráví otec.

Dříve rodina často jezdila za příbuznými do Ruska. Teď už to neplatí. Na začátku byl na vině sport a chronický nedostatek času. Nyní se k nim přidala válka na Ukrajině.

Kromě mentality bojovnice z vlasti svých předků tenistka zdědila také lásku k ruské kuchyni – především k tvarůžkovým lívancům a palačinkám. Jinak je to ale česká Katka. Na kurtu bojuje, rve se o každý míček. A pak na horním stupínku brečí, když slyší, jak na její počest hraje Kde domov můj...

Zdroj: Autorský rozhovor

Video, které jste mohli minout: Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický