30. listopadu 2023 14:55

Ukradl miliony dolarů od Netflixu, další Stranger Things tak nevznikly. Co si za ně režisér pořídil?

Mohl se stát tvůrcem nové kultovní sci-fi, místo toho ale svůj vysněný projekt vytuneloval. Příběh slibné netflixovky je stejně absurdní jako smutný.

Všechno začalo čtyřminutovým filmem The Gift od Carla Rinsche. Kraťas se odehrává v kyberpunkovém Rusku, kde se snoubí estetika oprýskaných budov a policejních žigulíků s naleštěným vizuálem vyspělých androidů. O tři roky později natočil Rinsch 47 róninů, a i když s nimi díru do světa úplně neudělal, rozhodl se svůj kraťas rozvést.

Námět rozpracoval do příběhu o géniovi, jenž vyrábí tzv. Organic Intelligent, neboli O. I., humanoidní roboty, kteří pomáhají lidem v problémových oblastech. Vše se ale zvrtne a mezi O.I. a lidmi se rozhoří konflikt. Seriál se měl jmenovat White Horse, což by symbolicky vyjadřovalo Smrt, prvního jezdce Apokalypsy.

Sci-fi nářez, nebo Rolls-Royce?

Slibný koncept, podpořený oslavovaným kraťasem, zaujal několik online televizí, projekt ale nakonec v roce 2018 získal Netflix, který poskytl Rinschovi rozpočet 55 milionů dolarů. Není tajemstvím, že průkopník streamovacích televizí dlouhodobě touží po multimediální rozsáhlé franšíze ve stylu Star Wars, Matrixu nebo Harryho Pottera, a tyto snahy se promítají do způsobů, jakým se snaží uchopit třeba Zaklínače nebo v poslední době Rebel Moon. Projekt, nyní pojmenovaný Conquest, měl mít 13 epizod a producenti v něm údajně viděli další Stranger Things. Poměrně brzy ale bylo jasné, že má před sebou vznik seriálu mnohem těžší cestu, než by se zdálo.

Podivné okolnosti (ne)vzniku Conquestu vypluly na povrch až nedávno, kdy přišly na přetřes během režisérova rozvodu. Rinsch na place nešetřil křikem, nadávkami a dalšími projevy toxického chování, které vyvrcholily tím, že obvinil svou manželku a zároveň producentku projektu Gabrielu Rosés Bentacor z pokusu o jeho vraždu. Ta jej na druhou stranu obvinila z domácího násilí a dalších choulostivých věcí týkajících se samotného natáčení.

Čtěte také: Znáte 7 nejlepších knih Isaaca Asimova? Mistr sci-fi zemřel přesně před 30 lety

Chaotické a nepříjemné chování režiséra na place ale bylo jen špičkou ledovce. Podle Bentacor režisér neuváženě utratil 11 milionů dolarů z rozpočtu na burze. Následně investoval další 4 miliony do kryptoměny, která byla v té době hojně diskutovanou komoditou. Tam už měl větší štěstí, kryptoměna mu vynesla 30 milionů dolarů. Tvůrci připravovaného seriálu ale neměli proč jásat, protože Rinsch nabyté peníze údajně okamžitě utratil za luxusní vozy (Rolls-Royce nebo Ferrari), přepychový nábytek a další vymoženosti. Zbylé peníze Netflix nikdy neviděl a je čím dál tím jasnější, že my zase nejspíš nikdy neuvidíme chystaný seriál.

Zdroje: Comic Book Movie/The New York Times

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný