15. září 2023 17:16

Jedna jediná věc a miliony mužů i žen se chvějí vzrušením

Krása a přitažlivost jsou velmi subjektivní pojmy, každému se líbí něco jiného. Nicméně stačí jedna jediná věc a miliony mužů i žen po celém světě se s vzrušujícím chvěním zvedají ze židlí - kouřící cigareta. Stoupající dým, stejně jako útlá cigaretka mezi rty patří k symbolům, které mají své místo v uměleckém světě i v srdcích mnoha z nás. A v uplynulém století neodmyslitelně patřily k mnoha proslulým tvářím.

Nezáleží na tom, jestli s ledabylou ležérností visí z mužských úst nebo ji něžně svírají dámské rty. Cigareta je osvědčený způsob mnohých tvůrců jak v druhých probudit vášeň na první dobrou.

Hollywood v cigaretovém oparu

Celé generace filmových fandů si už desítky let hýčkají v mysli obrázek ikonické Sharon Stone. Ta ve filmu Základní instinkt dráždila nejen Douglasovy smysly podstatně odvážnějšími záběry než těmi na hořící cigaretu. Nicméně ta v její útlé ručce dokonale dokreslovala scénu napumpovanou vzrušením a ve chvíli, kdy si při policejním výslechu skoro mimoděk připálila, šli diváci do kolen. Sharon bez kalhotek a s cigaretou tehdy dostala všechny. A nutno podotknout, že tahle scéna jednoduše nestárne.

Naprostým opakem ďábelské Stone byla další legendární herečka, k níž cigarety neodmyslitelně patřily i mimo stříbrné plátno, nevinně a křehce vyhlížející Audrey Hepburn. S elegantní a takřka nekonečnou špičkou se protančila snímkem Snídaně u Tiffanyho i sny mnohých obdivovatelů. Pohled na ni dodnes vzbuzuje ochranitelskou touhu ji obejmout a zmizet s ní v cigaretovém dýmu.

Mimochodem, víte podle koho vznikla hlavní záporná postava Disneyovky Sto jedna dalmatinů, Cruella de Vil, kolem níž se dým plazil snad na každém záběru? Říká se, že tvůrci příběhu se inspirovali skutečnou ženou, herečkou Tallulah Bankhead. Kromě toho, že vedla na tehdejší poměry velmi nevázaný život, každý den prý vykouřila ke stovce cigaret. Jejich dým při natáčení ne zas tak četných filmových scén prý vyfukovala pod nos třeba Robertu Montgomerymu či Clarku Gabelovi. Tomu to ale jistě nevadilo, kouřil prý totiž stejně rád jako Tallulah. A když si král Hollywoodu 30. let strčil cigaretu do úst a zvedl koutky do pověstného ironického úsměvu, dostal cokoli, oč požádal.

A stejně to měl i rošťák a rebel, James Dean. Plakáty s ním dodnes visí na mnohých stěnách a je jedno, jestli měl idol srdcí po celém světě na sobě bílé triko, polokošili nebo koženou bundu, všechny je doplňuje cigárko.

Raději shořet, než vyhasnout

Smutným faktem je, že třem z pěti zmíněných filmových velikánů minulého století cigarety pomohly do hrobu dříve, než bylo milé jejich kolegům tvůrcům i filmovým divákům. Lékaři Clarka Gabela, kterého zabil srdeční infarkt, by střídmost v kouření jistě uvítali. A totéž platí i o Tallulah Bunkhead či Audrey Hepburn, i ony by bez cigaret dost možná dělaly svět krásnějším déle.

Každopádně většina z nich žila v době, kdy kouření patřilo k běžnému společenskému standardu. A nad škodlivostí vdechovaných zplodin se nikdo nepozastavoval. V dnešní době, pokud by se jí čistě hypoteticky dožily, by tyhle hvězdy fotografové možná zvěčňovali s e-cigaretami a zahřívači tabáku místo těch klasických, které podle samotných výrobců čím dál více vycházejí z módy. Nahrazují je právě moderní elektronické krabičky na vícero použití v trendy podobách. Například podle výrobce JTI z nich kuřáci vdechují podstatně méně škodlivých látek a třeba jeden z nejnovějších modelů zahřívačů tabáku, Ploom X je tak prý znatelně zdravější variantou kouření.

Je ovšem otázkou, zda by klasičtí herci a jejich umělecké duše o takovou změnu stáli. Jen si představte notoricky známý černobílý plakát ke zmíněnému filmu Snídaně u Tiffanyho, na němž Audrey Hepburn místo špičky drží super moderní krabičku.

Považujme tedy éru časů, do nichž patří staré filmy i cigarety, za téměř skončenou. A legendy, jež na svých cestách spojily obojí, za ty, kdož přispěli ke světu v podobě, v jaké ho dnes známe a který nabízí skvělou podívanou a snad i o něco zdravější kouření.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický