1. října 2023 06:00
Adam Vala

VR hry mají obrovský problém. Jak velké skupině lidí se z nich pořád dělá špatně?

Nová studie odhalila, jak velkému počtu lidí se stále dělá špatně z VR her.

Zkoušeli jste někdy VR set, třeba u kamaráda, nasadili si brýle, zapnuli nějakou hru a po pár minutách zjistili, že se vám točí hlava a dělá špatně od žaludku? Pak vězte, že nejste první, ani poslední. A hlavně nejste v minoritě. Jak totiž ukázala nedávná studie z roku 2022, tyto pocity zažívá 40–70 % uživatelů virtuální reality.

Většinou se lidem začne dělat zle do 15 minut od zapnutí. U žen je pak procento postihovaných ještě o něco vyšší, až 80 %. Co však na celé záležitosti vědce zaráží (a vývojáře ve VR odvětví pro změnu děsí) nejvíc, je fakt, že nikdo vlastně neví, proč tomu tak je.

Jedná se o ten samý typ nevolnosti, jakou mají lidé z cestování autem, lodí nebo třeba letadlem. Důvodem je, že zatímco oči vnímají pohyb ve VR stejně jako když jedete například na té lodi, vaše tělo zůstává stacionární. Tím pádem v mozku vzniká jakýsi chybový kód, které vede k tomu, že se vám začne dělat zle. Tento stav se velmi podobá tomu, když je člověk otráven.

Každopádně tímto boj na VR frontě rozhodně nekončí. Stále totiž existuje velký počet lidí a společností, které jsou přesvědčené, že VR je budoucností, a hodlají na její zkoumání a rozvíjení vynaložit nemalé množství peněz. Naposledy tak například společnost Apple oznámila svůj vlastní VR headset, který stojí šílených 100 tisíc korun a de facto vám převede rozhraní iPhonu do 3D prostředí. Kolik zájemců na něco takového bude mít, toť zatím otázka.

Zdroj: PC Gamer

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný