2. listopadu 2023 17:15

Nástupce Operace Flashpoint? Nová česká střílečka slibuje maximálně realistický zážitek, trailer vypadá skvěle

První trailer hry Gray Zone Warfare

Brněnské herní studio Madfinger Games se proslavilo mobilními hrami. Tento segment ale letos definitivně opustilo a vrátilo se k vývoji počítačových her. Nyní představuje novou taktickou střílečku pro více hráčů Gray Zone Warfare, která klade důraz na co největší realističnost.

Nejnovější titul studia Madfinger Games se odehrává v jihovýchodní Asii. Na fiktivní Demokratickou republiku Lamang byla uvalena karanténa. Oblast je zcela pustá, protože všichni civilisté byli evakuováni.

Na místo se ale vydávají zástupci tří soukromých vojenských společností, aby získali vše cenné, co na místě zůstalo. Tento stav nahrává různým formám nátlaku, ať už jde o politické vměšování, kybernetické útoky, ekonomický vliv, anebo samotnou vojenskou akci. Na hráčích je, aby se v této šedé zóně dokázali zorientovat a hlavně přežít.

„Projděte sítí lží, rozhodněte se, komu můžete věřit, a odhalte pravdu. Nic není černobílé, jen různé odstíny šedé,“ uvedli vývojáři k zápletce Gray Zone Warfare.

Titul nabídne otevřený svět o rozloze 42 km2 a hráče zavede do džungle jihovýchodní Asie. Tvůrci se inspirovali půvabnou krajinou asijského Laosu. Pohybovat se dá po herním světě buď vrtulníkem, ale k tomu je nutné prozkoumat přistávací plochy, anebo chodit po svých, což je ale o dost pomalejší způsob průzkumu.

Vývojáři kladou velký důraz na maximální realističnost hry. Nečekejte tedy arkádové pojetí střílečky jako předvádí slavná série Call of Duty. Gray Zone Warfare je sice videohra, zbraně se tu ale chovají jako ve skutečném světě. Zástupci Madfinger Games v tomto ohledu spolupracovali s odborníky a navštívili například i britské muzeum zbraní Royal Armouries Museum v Leedsu.

Pistole, pušky nebo samopaly tak mají různé možnosti přizpůsobení a zároveň skutečnou balistickou simulaci. Unikátní je také systém zdraví a životů herních postav, které nejdou cestou jednotlivých bodů zásahu, ale snaží se věrohodně simulovat lidské tělo. Jakékoliv zranění má tak vliv na chování postavy a její výkon.

Trailer z Gray Zone Warfare ukázal, že k vyléčení a ošetření zranění budou k dispozici léky, bandáže, ale v případě nouze se dá také improvizovat za pomoci opasku. Sebemenší zranění nebo souboj ale můžou vést ke ztrátě těžce získané výbavy a postupu, uvádí tvůrci z brněnského studia Madfinger Games.

Střílečka z pohledu první osoby běží v prostředí Unreal Enginu 5. Hráči se tak mohou těšit na skvělou a fotorealistickou grafiku.

Herní studio Madfinger Games slibuje revoluční akci. To naznačuje i zařazení Gray Zone Warfare mezi AAA tituly, tedy mezi ty největší videohry. Ať už počtem lidí, kteří na nich pracují, tak i financemi vloženými do marketingu.

Madfinger Games si získalo respekt především mobilními hrami Dead Trigger, Samurai nebo Shadowgun Legends. Jenže už loni vyhlásilo, že tuto část herního byznysu opouští. Tento krok se definitivně potvrdil letos v březnu, kdy švédský videoherní gigant Embracer Group odkoupil portfolio mobilních titulů brněnské firmy.

Šéf společnosti Marek Rabas je veteránem českého videoherního průmyslu, dříve pracoval v Illusion Softworks nebo 2K Czech a podílel se například na slavné střílečce Hidden & Dangerous. I další vývojáři mají zkušenosti z práce na Mafii nebo Operaci Flashpoint. Skutečně se tak jedná o návrat ke kořenům a vývoji počítačových her. Rabas a spol. se nyní pokusí své znalosti uplatnit u Gray Zone Warfare a slibují velkou akci pro více hráčů.

Do kanceláří brněnského herního studia Madfinger Games se letos na jaře vydali reportéři CNN Prima News. Celou reportáž můžete zhlédnout ve videu níže. Nejnovější díly herně-technologického pořadu Enter sledujte každou sobotu ve 22:40 nebo v úterní repríze ve 23:40 na CNN Prima News, případně všechny epizody najdete v online archivu.

Zdroj: Autorský text

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný