6. května 2023 07:00

10 nejlepších filmových králů, kteří by dali do pořádku úplně všechno

Lidstvo miluje velké příběhy... a málokteré příběhy jsou větší než ty o vladařích a králích. Vybrali jsme desítku nejvýraznějších v nezapomenutelném podání filmových hvězd.

Královské dvory, vzájemné vztahy i mocenské hry těch nejvyšších kruhů odjakživa přitahovaly všeobecnou pozornost. Krásně se na nich odhalují zákoutí lidské duše, což si uvědomovali už antičtí dramatici jako Aischylos, Sofokles a Euripides nebo později Shakespeare, který dal světu královská dramata jako Macbeth, Král Lear nebo Richard II.

Pro filmaře jde o stejně nevyčerpatelnou látku, kterou ještě rozšiřují bájné, fantastické a pohádkové náměty plné králů, královen, princů a princezen, kde dobro a zlo mívají jasnější hranice a většina ušlechtilých i proradných činů se ještě před uzavřením příběhu stihne hlavním postavám vrátit jako bumerang.

Vybrali jsme deset ikonických filmových králů, kteří se často vymykají škatulkám, což je jak dílem zajímavého zpracování, tak skvělého hereckého obsazení. Přednost dostaly současnější snímky, mezi které se samozřejmě probojovalo několik klasických hlav pomazaných.

10) Artuš – Král Artuš: Legenda o meči (2017)

Rocková jízda, která nemá přehnaný respekt k anglosaským legendám. Podle nás funguje v divoké filmografii Guye Ritchieho (Podfu(c)k, Sbal prachy a vypadni, Gentlemani) lépe než třeba populárnější Sherlock Holmes. Velký podíl na tom má výtečný Charlie Hunnam, který má všechny parametry být hvězdou první kategorie, jen prostě zatím netrefil jackpot.

9) Odin – Thor (2011) a jeho pokračování

Kdo jiný by měl vládnout severským božstvům a komiksovému Ásgardu než jeho herecké veličenstvo Sir Anthony Hopkins. Přestože je ve filmech s Thorem jen vedlejší postavou, vyzařuje skutečně božskou auru, kterou nenahradí ani kouzla speciálních efektů. Navíc není jen moudrým páprdou čekajícím na důchod, ale i vládcem, kterého dohání pořádně temná minulost. Severská mytologie je ke svým hrdinům zkrátka dost krutá.

8) Théoden – trilogie Pán prstenů (2001–2003)

Když ho divák poprvé spatří hrbit se na trůně jako imitaci člověka ovládanou Sarumanem, okamžitě se v něm začnou mísit emoce. Do morku kostí zkorumpovaní lidé naštěstí mají u Tolkiena šanci na prozření, zde ho umožní Gandalfova magie. Před králem Rohanu se tak otevře možnost mnohé napravit, i když to rozhodně nebude snadné a bez obětí. Parádní postava a životní role Bernarda Hilla.

7) Leonidas – 300: Bitva u Thermopyl (2006)

„This is Sparta!“ Dávno před érou pražských S si to rozdala skupina tří stovek skutečných sparťanských ultras v hodně nerovném derby s armádou Peršanů. Otrocky a prostince zpracovaná adaptace komiksu 300 v režijním uchopení milovaného i nenáviděného Zacka Snydera už dnes nepůsobí dvakrát svěže. Testosteronový Gerard Butler jako král Leonidas ale může viset v náborových střediscích armád až do konce věků.

6) Jiří VI. – Králova řeč (2010)

Když se nečekaně stanete britským králem na prahu 2. světové války, očekává se od vás pořádná dávka velkých motivačních projevů k celému britskému impériu. Jenže to se dělá dost špatně, když trpíte vadou řeči, která dělá z každého veřejného projevu noční můru. Skutečný příběh Jiřího VI. funguje jako britsky uměřený logopedický Rocky, v němž je hlavním vyzyvatelem skvělého a Oscarem oceněného Colina Firtha obyčejný mikrofon.

5) T’Challa – Black Panther (2018)

Chadwick Boseman se role vládce africké hi-tech civilizace Wakanda ujal v době, kdy už bojoval s rakovinou tlustého střeva. Vytvořil hrdinu, který udělal z Black Panthera jednu z nejúspěšnějších marvelovek vůbec a jehož se tvůrci rozhodli po jeho smrti nejen nepřeobsadit, ale dokonce jeho odkaz učinili součástí celého komiksového kánonu. Tak se získává královský respekt!

4) Král Já I. – Byl jednou jeden král… (1954)

Z každé scény je cítit, jak moc si Jan Werich užíval roli dobrosrdečného krále, kterému však moc, sláva a bohatství napumpovaly ego do nemocně bizarních – a pro diváky hodně zábavných – rozměrů. Když svěříte hlavní roli výtečnému dramatikovi a pustíte ho i ke scénáři, může se z vlastně dost staromódní pohádkové moralitky od Boženy Němcové vyklubat svižná satira plná nezapomenutelných hlášek a situací.

3) Mufasa – Lví král (1994)

Počítá se i král zvířat? Když má v původním znění hlas Jamese Earla Jonese, ze kterého by šla přímo destilovat autorita, moudrost a síla, tak rozhodně ano. Navíc jde o jednu z nejlepších disneyovek. Nedokázala ji vylepšit ani moderní „realisticky“ animovaná verze z roku 2019, která se samozřejmě neobešla bez Jonesova hlasu. Stejný herec se navíc ujal dalšího parádního vládce království Zamunda v komedii Cesta do Ameriky, která se do žebříčku jen těsně nevešla.

2) Král Miroslav – Pyšná princezna (1952)

Ševče, pamatuj si: Nad nikoho se nepovyšuj a před nikým se neponižuj.“ Nedostižným prototypem všech českých pohádkových králů i princů je bez debat Miroslav. Jednorozměrný dobrák, co není vzdálený obyčejnému lidu a má v rámci dobové ideologické objednávky nastavovat zrcadlo všem neřádům světa, funguje zejména díky neodolatelnému podání charismatického Vladimíra Ráže a skvělé chemii s Alenou Vránovou, coby pyšnou princeznou Krasomilou.

1) Aragorn – trilogie Pán prstenů (2001–2003)

Jeden král vládne všem, jeden jim všem káže… Peter Jackson udělal ve své filmovém zpracování Pána prstenů mnoho skvělých rozhodnutí, ale rozvedení Aragorna do postavy, jejíž příběh a dramatický oblouk je možná ještě zajímavější než v případě Froda, bylo možná tím nejdůležitějším... Těžko říct, jak by si s Aragornem poradili původní kandidáti na roli Daniel Day-Lewis nebo Russell Crowe, ale lepší než Viggo Mortensen by určitě nebyli.

Co říkáte na naši volbu? Měli byste jiné kandidáty?

Zdroj: Autorský text

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný