19. srpna 2023 06:00

Obchodování s unesenými dětmi: Režisér nejkontroverznějšího filmu roku konečně promluvil

Kontroverzní film Sound of Freedom, největší zámořské překvapení letošního léta, nepřestává přitahovat pozornost. Co si jeho režisér myslí o aktuální situaci?

Celovečerní film Sound of Freedom zpracovávávající ožehavé téma obchodování s dětmi je v zámoří senzací letošního léta. Skromný film s rozpočtem 14,5 milionu dolarů tam totiž v tržbách překonal násobně dražší spektákly Indiana Jones a nástroj osudu i sedmé Mission: Impossible. Ještě během srpna navíc vstoupí do kin v dalších 21 světových zemích. Česko mezi nimi chybí.

Film vzbudil řadu kontroverzí a stal se nástrojem kulturních válek, což nakonec donutilo režiséra filmu Alejandra Monteverdeho, aby prolomil dosavadní mlčení. Jeho výtvor totiž byl prezentován jako náboženské svědectví o děsivé skrývané pravdě a podpořily ho konzervativní celebrity jako Donald Trump nebo Mel Gibson.

Sound of Freedom zpracovává skutečný příběh bývalého agenta Tima Ballarda, který se postaví nelítostnému mezinárodnímu obchodu s dětmi a mnoho jich zachrání ze spárů pašeráků. Právě Ballard i jeho herecký představitel ve filmu James Caviezel opakovaně vystupují jako zastánci spikleneckých teorií QAnon, mezi které patří i teorie, že za únosy dětí stojí zvrhlí liberální boháči a satanisti, kteří jejich těla využívají, aby z nich získali látku adrenochrom. Tu pak mají používat při tajných rituálech jako drogu a elixír mládí.

„Bolí to a láme mi to srdce. Ve chvíli, kdy se k tomu začaly přilepovat konspirační teorie, zničila se čistota toho díla. Často si říkám, že kdyby to bylo založené čistě na fikci, tak by se nic z toho nestalo. Jestli mi někdo chce tvrdit, že ve filmu jsou nějaké tajné vzkazy či náznaky, jako třeba symboly pizzy a používání písmen Q a Z, nebo něco podobného, tak opravdu ne. Nic takového tam není,“ ohradil se režisér, který má na kontě taky emotivní dramata jako Little Boy nebo Bella.

Monteverde dále zdůraznil, že byl film natočen jako zcela apolitický už v roce 2015, tedy ještě před nástupem prezidenta Trumpa do prezidentského úřadu a před vznikem hnutí QAnon. Hotový produkt ležel dlouhou dobu ladem, až práva na něj odkoupila společnost Angel Studios, která se specializuje na náboženské filmy a věřící publikum. Šikovným marketingem se jí povedlo z něho udělat senzaci, jak popisujeme v samostatném článku.

Samotný režisér je sice křesťanem a v podobném duchu točí už dlouho, ale označování Sound of Freedom jako křesťanského thrilleru se brání, jelikož v něm je jen několik vágních odkazů k náboženství: „Myslím, že popisovat film, že je pro věřící publikum, z něj vylučuje velkou skupinu diváků, což vážně nebylo mým záměrem. Sound of Freedom jsme natočili pro věřící, pro ateisty i pro všechny, kteří jsou někde mezi.“

Jelikož Monteverde nikdy nečekal, že by z filmu mohl být takový hit, a později ztratil i naději, že by se ještě vůbec dostal do kin, nepřizpůsobil tomu podobu své smlouvy. Z aktuálního úspěchu tak nijak nezbohatne: „Vzdal jsem se všech svých podílů, takže na tom nevydělám ani dolar.“ Podstatně lépe na tom jsou drobní investoři, které společnost Angel Studios požádala formou crowdfundingové kampaně o vybrání 5 milionů korun na propagaci filmu. Těm teď vyplatila za každý vynaložený dolar rovnou 1,2 dolaru. Své skalní podporovatele označuje distributor jako Angel Guild neboli Cech andělů.

Monteverde přesto přiznal, že mu úspěch filmu otevřel nové obzory. Aktuálně jedná o přípravě druhého dílu, který by se soustředil na dění na Haiti, jemuž se hodně věnoval právě i zmíněný Tim Ballard a jeho nezisková organizace Operation Underground Railroad.

Zdroj: Los Angeles Times, Deadline

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný