4. května 2024 12:11

8 bizarních japonských filmů. Tohle by se v Hollywoodu nestalo!

Japonsko je zemí velkých možností, minimálně co se týče umělecké tvorby. Svérázný přístup k poetice surrealismu, sci-fi, fantasy a hororu se nám postaral o hezkých pár kousků, které v našem povědomí zůstanou hodně dlouho.

Mutant Girls Squad

Čtrnáctiletá Rin jednoho dne zjistí, že je příslušnicí prastaré rasy mutantů s pozoruhodnými schopnostmi. Její strasti ji zavedou ke společenství podobných jedinců, bytostí s lidskou tváří a schopností měnit své tělo do brutálně ohyzdných tvarů a nadáním vyvinout užitečné, ale neméně odporné vlastnosti. Představte si X-Meny, kdyby je vytvářel David Cronenberg ve svém raném období. Oproti komiksovým hrdinům nejsou mutanti z titulního týmu žádnými dobroději, ale skupinou vyvrhelů, která na všeobecné opovržení a pronásledování reaguje násilím.

Čtěte také: 21 hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Zároveň nepředvádějí žádné vizuálně atraktivní schopnosti, kdykoli se projeví jejich nadpřirozený talent, působí to groteskně a hnusně. Snímek také nepředstavuje žádný superhrdinský blockbuster, nýbrž surrealistickou komedii, kde herci často vystupují ze své role, aby sehráli bizarní komediální skeč a kde nechutné tělesné přeměny slouží k pořádně přestřelenému humoru.

Drsné jaro

Adaptace úspěšné mangy se odehrává na střední škole, jejíž studenty momentálně čeká poslední ročník. Důvodů k radosti mají ale málo. Stále nevědí, co chtějí v životě dělat, jejich budoucnost připomíná spíše černou díru. Jediné vzrušení v jejich životě, který sestává z fádní přítomnosti a frustrující vyhlídky na budoucnost, spočívá v neustálé hrozbě smrti a bolesti. Studenti totiž s oblibou hrají dosti nebezpečnou hru – drží se na střeše zábradlí, kterého se pustí, zatleskají a zase se chytí. Vyhrává ten, kdo zvládne nejvícekrát zatleskat a neumřít. Když chlapci nehazardují se svým životem, brutálně šikanují ostatní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fanoušci komiksů truchlí: Zemřel tvůrce ikonického Dragon Ballu

Už dlouhou dobu je šampionem v této hře a vůdcem party Kujo, k němuž vzhlíží kamarád Aoki. Když Aoki jednoho dne ztratí iluze a rozhodne se kamarádovi vyrovnat, mění se život na střední škole v přehlídku násilí, utrpení, smrti a zkažených životů. Brutálními událostmi kulminuje bezvýchodnost studentského života a frustrace z všeobecné bezmoci se stává nástrojem hrůzy. Depresivní školní příběh nemá šťastný konec, i přes bizarní násilnický rámec ale nahlíží do zmučené duše středoškoláka s neobvyklou úderností i pochopením.

Battle Royale

Než svět dostal Hunger Games, byl tu Battle Royale. V blízké budoucnosti je mládež natolik nezvladatelná, že se společnost rozhodla přistoupit k drastickému řešení. Každý rok je vybrána nejproblémovější třída a následně dopravena na vzdálený ostrov. Každý z žáků dostane jednu zbraň a všichni dohromady časový limit, během něhož se budou mezi sebou zabíjet tak dlouho, dokud nezůstane jen jeden. Situace vytáhne z každého žáka to nejhorší, ale také to nejlepší. Na rozdíl od Hunger Games nejde o nažehlený boj mládeže proti systému, Battle Royale je syrovou rozpravou nad tím, jak je důležité snažit se mladé lidi chápat. Během drsné situace na ostrově vyplouvají na povrch nejen potlačené násilnické sklony, ale také zasutá traumata a důvody jejich činů.

Pro společnost je jednoduché je za jejich brutalitu odsoudit a zatratit, samotná mládež se ale ukáže v mnohem komplexnějších barvách. Přesto často umírají nepochopení, odsouzení a za hlasitého potlesku svého učitele a zároveň organizátora odporné hry (Takeši Kitano). I on je ale obětí vlastní vnitřní bolesti a osamělosti, již stejně jako uvěznění studenti zahlazuje agresí a násilím. Klíčem k úniku z krvavého koloběhu i zrůdné reality show je navazování funkčních vztahů a ochota ke sblížení a otevřenosti. Třebaže se během hry tvoří menší společenství, málokteré z nich odolá všeobecné hrůze a lákadlům násilí.

Ichi the Killer

Duševně narušený chlapec Ichi s duší dítěte a choutkami brutálního sadisty je zneužíván coby perfektní profesionální zabiják, přesto svému šéfovi příliš radosti nedělá. Jeho bezuzdný sadismus totiž přináší víc problémů než řešení. Když obzvláště hrozivým způsobem zlikviduje mafiánského bosse, pouští se po jeho stopě Kakihara, bossův milenec, efektivní gangster, násilník a vášnivý masochista. V pro něho neznámém protivníkovi vidí potenciálního ideálního partnera – rovnocenného soupeře, jenž se mu vyrovná dovednostmi, zároveň schopného přivodit mu ten druh bolesti, po níž touží. Obě postavy jsou neschopné vést normální život nebo navázat alespoň vzdáleně zdravý vztah, a tak je pro ně brutální střet jediným východiskem. Film je přitom brutálně černou komedií, kde je křiklavě využívaný body horror využívaný pro hodně nadsazený humor.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší horory 2023: Chcete se bát? Pusťte si nový Vřískot nebo Medvídka Pú

Tokyo Gore Police

Svět sužují bytosti zvané inženýři, lidé, kteří jakoukoli část těla přemění v užitečný nástroj – meč, motorovou pilu nebo i palnou zbraň. Hlavní postavou je mladá policistka, příslušnice jednotky zasahující proti inženýrům. Sama se však brzy stane jednou z nich a pomalu odhalí temné tajemství. Jak název napovídá, ve filmu není nouze o pořádné gore. Bizarní tělesné přeměny doprovázejí proudy krve, nechutné masky a práce s kamerou, která znesnadňuje přehled situace. Rozklepané záběry v úzkých detailech zásadně pomáhají navodit dojem noční můry.

Konkurz na smrt

Takaši Miike je známý svými extrémními počiny, z nichž k těm nejzásadnějším patří Konkurz na smrt. Ten uspořádá ovdovělý producent, jenž takhle hledá potenciální novou manželku. Zaujme jej bývalá baletka, která jej stále více fascinuje. Romantický příběh se ale brzy změní v noční můru. Asami je totiž sadistickou psychopatkou, která hrdinu mučí amputací končetin a kreativním využitím akupunkturních jehel. Film je specifický především svým zlomem ve vyprávění. První polovina filmu je milou romantickou komedií, která se v druhé polovině změní v brutální body horror. Film přitom obě roviny odděluje změnou stylu, a to stran hereckého přístupu i barevné palety záběrů.

Tetsuo

Japonský následník Lynchovy Mazací hlavy ukazuje nešťastného hrdinu, jenž prochází bizarní tělesnou proměnou. Začíná se totiž měnit v kovové monstrum, živou hromadu šrotu. Znepokojivé záběry černobílou kamerou však nenabízí žádnou hladkou estetiku, kterou skýtá Iron Man či Terminátor. Přeměna hrdiny v kovovou bytost je zachycená syrově, špinavě a bizarně, nové kovové orgány raší z těla bez jasně dané funkce či uspořádání. Zároveň se vyprávění v určitém bodě vrátí v čase na začátek a hrdina musí jisté události podstupovat znovu. Uplynulé události si ale pamatuje, ve vyprávění zůstávají jejich následky. Surrealistická noční můra je stejně hypnotická, jako znepokojivá a právem si vydupala kultovní status.

Mind Game

20letý Niši je docela loser, jehož trudný život skončí kulkou v hlavě. Tím ale jeho dobrodružství začíná. Po setkání s Bohem, který každou vteřinou mění svou podobu, se rozhodne urvat si pro sebe druhou šanci a vrátit se do života. Společně s dalšími lidmi skončí v břiše gigantické velryby, kde žije mezi vraky lodí a pozůstatky budov, jež zvíře pozřelo. Animovaná šílenost si nebere servítky se zobrazováním reality, surrealistickou formou nicméně vypráví pozitivní příběh o osobním růstu.

Zdroj: Autorský text

Video, které jste mohli minout: Trailer k seriálu Šógun

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný