Povinnost pro každého cooláka: Uspořádejte párty s pivním dortem!
Není to plejtvání pivem? Když je podle Delie Smith, tak není!
Slavná britská kuchařka a autorka spousty nádherných kuchařek je podepsaná i pod tímto neuvěřitelným dortem. Je relativně rychle hotový, velice snadný, plný čokolády, ale taky piva – v ráji už nemůže být lépe! Pokud ho tedy vytasíte na svojí další párty, zaručeně budete za hvězdu!
NA 1 DORT / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT
TĚSTO
220 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 zarovnaná lžička jedlé sody
300 g tmavého vláčného přírodního krupicového cukru
140 g změklého másla
3 vejce, prošlehaná
60 g kakaa, přesátého
150 ml černého piva
POLEVA
100 g 70% tmavé čokolády
2 lžíce černého piva
300 g změklého másla
80 g moučkového cukru, přesátého
20 g vlašských ořechů, nasekaných + celé půlky ořechů na ozdobu
Jak na to?
Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku s práškem a sodou prosejte do velké mísy, prosévejte z výšky, aby se mouka hezky provzdušnila. Pak přidejte všechny další přísady na těsto kromě piva. Elektrickými metlami šlehejte asi minutu, až vznikne hladká krémová hmota.
Po částech k ní zapracujte pivo. Těsto rozdělte do dvou vymazaných a papírem vyložených forem (průměr 22 cm) a pečte ve středu trouby 30–35 minut. Těsto je upečené, když ho trochu zmáčknete a ucítíte, že je pružné.
Korpusy vyjměte z trouby, asi po půl minutě objeďte okraje forem nožem a korpusy vyklopte na mřížku. Opatrně stáhněte pečicí papír a korpusy opět překlopte, aby byly vrchní stranou nahoru (to zabrání jejich přilepení na mřížku).
Zatímco korpusy chladnou, připravte si polevu. Nalámanou čokoládu s pivem rozpusťte ve vodní lázni, po 5 až 10 minutách, až bude rozpuštěná, sejměte z plamene. Do čokolády zašlehejte máslo a nechte trochu vychladnout, pak k ní elektrickými metlami zašlehejte cukr. Třetinu polevy přesuňte do čisté misky a vmíchejte do ní nasekané ořechy. Až poleva trochu vychladne, spojte oba korpusy polevou s ořechy, zbylou polevou dort ozdobně potřete a posázejte zkaramelizovanými půlkami ořechů nebo čerstvým ovocem.
Další parádní recepty najdete od středy 16. září v novém čísle časopisu Prima FRESH!