2. května 2024 13:05

Česká střílečka Gray Zone Warfare dobývá svět. Nejprodávanější hra na Steamu však sklízí i kritiku

Okamžitě po vydání se česká novinka katapultovala na vrchol světových prodejů i sledovanosti.

Brněnské studio Madfinger Games, které dosud proslulo oceňovanými mobilními hrami jako Shadowgun, Dead Trigger nebo Samurai: Way of the Warrior, vstoupilo do světa plnokrevných PC her skutečně parádně. Jeho taktická válečná akce Gray Zone Warfare vyšla 30. dubna v předběžném přístupu a stala se bleskově nejprodávanější hrou na Steamu. Zařadila se i mezi nejsledovanější na Twitchi.

Dosud ji ve špičce hrálo takřka 67 tisíc hráčů. Mnozí z nich jsou jistě odpadlíci od podobně laděného titulu Escape from Tarkov. Ten si komunitu znepřátelil nedávnými aktualizacemi a požadavkem platit za některé režimy, a to i od vlastníků nejdražší edice hry Edge of Darkness za 150 eur, která měla garantovat přístup ke všemu přidávanému obsahu.

Jenže ani česká novinka nebude mít na růžích ustláno, dosud totiž sbírá smíšené reakce – v době psaní textu měla na Steamu 63 % pozitivních recenzí. Problémem je zejména naprosto brutální hardwarová náročnost i neodladěnost základních herních mechanismů. „Jde sice o předběžný přístup, ale možná i na ten bylo ještě příliš brzo,“ konstatuje PC Gamer s tím, že snímkovou frekvenci vyšší než rozkolísaných 35 fps si užijí jen majitelé nejnovějšího železa.

Dotažení si žádají rovněž herní mechanismy. Například při dopravě helikoptérou, která je na obří mapě 42 km² fiktivní země Lamang v jihovýchodní Asii prakticky nezbytná, nejde střílet ani se hýbat. Mnoho hráčů se tak stává snadným terčem tzv. camperů číhajících v zónách přistání. Madfinger Games už vydali první hotfixy i průvodce, jak si hru nastavit pro optimální výkon.

Dospělý a vyzrálý koncept i pojetí Gray Zone Warfare sklízí samou chválu. „Připoj se k soukromé vojenské společnosti a prozkoumej rozsáhlý MMO otevřený svět s režimy PvEvP a PvE. Taktizuj a přežij v boji proti lidským hráčům a umělé inteligenci, zatímco odkrýváš tajemný příběh ostrova Lamang,“ stojí v popisku.

Osvěžující je rozdělení do frakcí s bezpečnou zónou, kterou každá z nich sólovým hráčům poskytuje, celková realističnost i fungující boj o cennosti. Plánem je nabídnout v počátku 150 misí vycházejících z reality skutečných konfliktů. Pomáhal je navrhovat válečný veterán Ondřej Spisar, účastník mise v Mali i pěti misí v Afghánistánu.

Čtěte také: Co chtějí hráči od Kingdom Come: Deliverance 2? Velká debata o nejočekávanější české hře roku

Madfinger patří mezi elitu v mobilních hrách, ale nejsou žádnými zelenáči ani v titulech určených pro větší obrazovky. V jejich řadách najdete vývojáře podepsané pod světoznámými českými peckami jako Hidden & Dangerous, Mafia, Operace Flashpoint nebo Vietcong.

Zdroj: PC Gamer, PCGamesN

VIDEO: Trailer hry Gray Zone Warfare

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný