1. září 2023 13:40

Je Counter-Strike 2 konečně tady? Obří várka novinek nadchne všechny hráče

Counter-Strike 2 se dočkal nespočtu novinek, které naznačují mnohé. Pojďme si je všechny rozebrat.

To bylo slávy, když v březnu došlo k odhalení nového Counter-Striku 2. U data vydání dalšího dílu legendární střílečky stálo: léto 2023. Horké a teplé dny ubíhaly a nic se nedělo. Teď se Counter-Strike 2 otevírá pro další hráče.

Vývojáři z Valve od jara rozesílají přístupy do omezené testovací verze. Nyní přišla dosud největší vlna přístupů. Pozvánku dostane téměř každý hráč, který splní tyto tři podmínky: status CS:GO Prime, aktivní rank a většina oficiálních zápasů byla odehrána v regionu, v němž je testovací verze dostupná.

Novinky v hratelnosti a ranking systému

První díl legendárního Counter-Striku vyšel už před více jak čtvrt stoletím. Psal se rok 1998, když vyšla střílečka Half-Life, do níž se o rok později dostal mód nazvaný Counter-Strike. Na ten navázala beta verze hry a poté především verze 1.6. Tu společnost Valve vydala oficiálně v září 2003.

Netrvalo dlouho a z CS 1.6 se stal videoherní fenomén. Komunita hráčů se neustále rozšiřovala, vedle toho vznikaly první turnaje, profesionální týmy a začal se rodit nový způsob zábavy: esport.

Postupem let se ale na „jedna šestce“ podepisoval zub času, proto Valve před jedenácti lety přišlo s novým titulem Counter-Strike: Global Offensive. I ten ale začal stárnout a nyní je tu Counter-Strike 2.

Nová hra běží na Source 2 enginu, což je prostředí vyvíjené společností Valve, na kterém například běží strategie Dota 2. Kromě nového grafického kabátu a dalších vizuálních změn, jako jsou ukazatele skóre, soupeřů nebo animace při zastřelení soupeře, se Counter-Strike 2 dočkal novinek v hratelnosti.

CS 2 se po vzoru konkurenční střílečky Valorant dočkalo upraveného menu nákupu zbraní. Při špatném výběru, například při překliknutí, hráč nemusí mít hlavu v dlaních, že utratil své peníze za zbraň, kterou nechtěl. Během několika kliků může nákup vrátit a rozhodnout se pro jinou výbavu.

Změn se dočkaly také dýmovnice. Při průstřelu skrze kouř se po průletu náboje na chvilku rozplyne dým.

Valve dále opouští svůj zavedený systém ranků neboli hodností. V CS:GO jich bylo celkem 18, od nejnižšího silveru až k nejvyšší global elite. Nyní přichází CS rating. Ten by měl fungovat na základě ELO systému, který je v esportu zavedený už roky. ELO funguje například i v šachových turnajích.

Nový systém hodnocení hráčů je rozdělený do regionálních i světových tabulek. V kompetitivních zápasech se navíc hodnosti určují podle jednotlivých map. Pokud je hráč přeborníkem na mapě Mirage, ale nejde mu Vertigo, tak může na první mapě dosáhnout nejvyššího hodnocení Global elite, zato na druhé mapě může být v nižší dovednostní skupině.

S tím souvisí i nové statistiky a žebříčky přímo ve hře. Data mineři v minulých týdnech a měsících zkoumali zdrojové kódy Counter-Striku 2 a zjistili, že do hry konečně přicházejí detailní statistiky. Během jednotlivých sezon se uživatelé mohou poměřovat s ostatními hráči napříč světovými regiony.

Data prozradí o hráči, jakou má v zápasech procentuální úspěšnost nebo jak se mu daří na jednotlivých mapách. Takové žebříčky dosud v Counter-Striku nebyly. Hojně je ale využívaly služby třetích stran, například turnajová a zápasová platforma FACEIT.

Jednotlivé sezony a jejich střídání mají navazovat na Majory, největší světové turnaje v Counter-Striku, které se zpravidla konaly dvakrát ročně. Nabízí se, že první sezona bude nyní ještě testovací, na kterou naváže období Podzim 2024.

Vylepšená grafika

Přesto všechno hráče nejvíce okouzlí nová grafika. Valve přepracovalo tradiční a oblíbené mapy, které jsou mnohem barevnější a plné odlesků. Především hra stínů a paprsků slunce dělá celé prostředí mnohem světlejší.

Jenže nový Counter-Strike 2 mnohem více potrápí počítače. Uživatel Thour na sociální síti X (dříve známé jako Twitter) provedl test nových map a zkoušel, kolik bude mít snímků za sekundu (tzv. FPS, frame-per-second, čím vyšší hodnota, tím je obraz plynulejší) a poté výsledky porovnal s předchozí verzí CS:GO.

Na většině map CS 2 mají hráči poloviční FPS než v CS:GO. Řada hráčů tak může zaplakat a bude muset přemýšlet nad vylepšením svého herního stroje.

V současné omezené beta verzi je nyní 10 map. Jako poslední přišlo přepracované Inferno, které se zařadilo po bok map Anubis, Ancient, Dust 2, Italy, Mirage, Nuke, Office, Overpass, a Vertigo.

Counter-Strike 2 jako Valorant?

Poslední velkou novinkou je délka zápasů. Základní hrací doba se zkrátí o šest kol, z maximálně původních 30 kol bude nyní maximálně 24 kol. Strany se budou střídat vždy v polovině zápasu po 12 rundách. Tato změna se dotkne zápasů na všech úrovních turnajů: v kompetitivních režimech, v Premier modu i na Majorech.

„Očekáváme, že se struktura a průběh zápasů budou časem vyvíjet tak, jak se bude komunita přizpůsobovat. Jsme zvědaví, kam se posunou,“ komentuje Valve zkrácené zápasy v oficiálním blogu.

Vývojáři CS 2 tak přecházejí na stejnou délku zápasů, jako je v konkurenční střílečce Valorant od Riot Games nebo v dříve populárním Call of Duty 4.

Counter-Strike 2 je stále ve fázi beta testování. Hráči tak i nadále očekávají, jestli Valve splní svůj slib, že nové „csko“ vyjde v létě 2023. Vývojáři to teoreticky ještě mohou stihnout, protože astronomické léto končí až 23. září. Valve tak má před sebou tři týdny, kdy může hru testovat a pak vítězoslavně oznámit: Counter-Strike 2 je oficiálně venku!

zdroj: Autorský text, PLAYzone.cz

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný