8. června 2023 06:00

Star Wars od Netflixu: První fotky z epické sci-fi, která si musela najít úplně jiný domov

Staletí roboti, kybernetičtí rytíři, humanoidní pavouci, vesmírné lodě, galaktická teokracie i poklidný venkovský život. Nový epos Zacka Snydera se pokusí vyrovnat slavným Star Wars.

Zacku Snyderovi se s Netflixem daří. Po určitých neshodách s Warnery, které vyústily v přepracování jednoho superhrdinského univerza a nekanonickou a únavnou čtyřhodinovou verzi Ligy spravedlivých, našel útočiště u streamovací služby známé tím, že svým tvůrcům vychází maximálně vstříc. A to i za tu cenu, že filmům slavných režisérů znatelně chybí jistá dramaturgie. Pro tvůrce Snyderových ambicí a ega je to ale způsob, jak si konečně splnit dlouhodobý sen a vytvořit epickou vesmírnou operu.

Snímek Rebel Moon měl Snyder v hlavě původně jako film ze světa Star Wars, jednání s Lucasfilmem ale nevyšla tak, jak si představoval – společnost totiž odkoupil Disney, jenž začal franšízu hnát cestou sequelů a seriálů věnovaným známým postavám. Těžko říct, jakou roli v tom hrál i fakt, že námět Rebel Moon je v podstatě vesmírnou variací na Sedm samurajů, kteří byli ve světě Star Wars adaptovaní minimálně dvakrát. V každém případě o Rebel Moon – nyní přepsané tak, že nemá se světem v předaleké galaxii nic společného – projevil zájem Netflix, jenž dal Snyderovým megalomanským choutkám patřičně volnou uzdu. O čem tedy epická sci-fi bude?

Vládci vesmíru

V daleké budoucnosti je známý vesmír ovládaný impériem zvaným Mother World. To je řízeno bizarním a totalitářským náboženstvím, jehož maskovaní kněží zvaní Scribes používají lidské bytosti jako živé harddisky, tedy že přímo do DNA živých vězňů zapisují lidskou historii (je slušná šance, že to ve výsledném filmu bude dávat smysl). Různé světy trpící pod dohledem Mother Worldu by se nejraději vzbouřily, čeká se však na příslovečnou prvotní jiskru. Tu může poskytnout jeden nenápadný malý měsíc, jenž obíhá kolem plynného obra.

Měsíc Veldt je v zásadě farmářskou oblastí, do níž jsou soustředěni uprchlíci před zákonem a vyvrženci ze všech koutů galaxie. Mezi nimi je i Kora (Sofia Boutella), která se na poklidném rustikálním měsíci ukrývá před impériem. Kořina dějová linka je ostatně metaforou pro útěk od problémů a nutnosti se jim postavit a představí nám spíše psychologický rozměr. Ostatně, velká část filmu, jenž se odehrává na Veldtu, má mít spíše komorní ráz, v zásadě oponující představě o rozmáchlých space operách. Spíš než ohromující technologie a vesmírné bitvy nás prý čeká skromnější příběh o postavách, které se musí postavit zlu a zároveň vnitřně dospět. Přesto se nějaké velké vesmírné akce určitě dočkáme – jde koneckonců o film Zacka Snydera, režiséra Muže z oceli!

Tým snů

Na prostředí Veldtu si údajně dali tvůrci hodně záležet. Vytvořili poklidné prostředí idylického venkova jako z devatenáctého století, kde se jen občas v polích válí zašlá kosmická loď. Právě na Veldt ale dorazí vojáci Mother Worldu vedení zlovolným admirálem s ironickým jménem Noble (Ed Skrein), jenž se zpovídá regentu Balisariovi (Fra Fee), vládci určité části galaxie, v níž se Veldt nachází. Vojáci požadují úrodu, ženy a děti, z nichž chtějí vychovat vojáky, a ohlásí svůj návrat za devět týdnů, kdy bude sklizeň u konce. Těch devět týdnů představuje deadline, do něhož musí Kora sehnat pomoc. Farmáři nejsou na boj zvyklí a ona sama na to nestačí. Vyrazí tedy se spřáteleným, leč lehce naivním farmářem Gunnarem (Michiel Huisman), a majitelem vesmírné lodi a žoldákem Kaiem (Charlie Hunnam) do okolního vesmíru sehnat dostatečně ochotné bojovníky.

Sám Snyder udává jako inspiraci Tucet špinavců, Sedm statečných nebo Divokou bandu a sesbíraní válečníci jsou podle synopsí ukázkovou sbírkou podivných drsňáků. K týmu se jako první přidá generál Titus (Djimon Hounsou), známý rváč a opilec bez zájmu o okolní svět.

Následuje Tarak (Staz Nair), jehož tvůrci přirovnávají k Tarzanovi. Je to poctivý muž s výraznou a věčně odhalenou muskulaturou, jenž se snaží žít v souladu s přírodou a létá na okřídleném tvorovi zvaném Bennu. Původně byl ze zámožné rodiny, jejíž bohatství vzalo za své po zásahu impéria.

Korejská herečka Du-na Bay ztvární Nemesis, kyberneticky vylepšenou šermířku. Její meče tvořené roztaveným kovem jsou poháněny rukavicemi, starobylými artefakty jejího domovského světa. K výměně vlastní paže za mechanickou přišla v rámci válečnického vstupního rituálu, což trochu zvláštně připomíná Jodorowského Metabarony.

Ray Fisher a Cleopatra Coleman se představí jako Darrian a Devra, sourozenci a rebelové, kteří se snaží ubližovat Mother Worldu po vlastní ose, byť nepříliš efektivně. K týmu se zároveň přidá Jimmy, staletí starý robot s hlasem Anthonyho Hopkinse, poslední z jednotky robotických rytířů spravedlnosti, a také humanoidní pavoučice v podání Jenny Coleman.

Posledním přírůstkem do týmu pak bude Milius (E. Duffy), nebinární postava pocházející z podobného měsíce jako Veldt. Na měsíci Milius se farmáři rozhodli podvolit Mother Worldu, což vedlo ke zkáze celého místa. Milius hledá spravedlnost, a co mu chybí na bojových dovednostech dohání idealismem a inspirující zapáleností pro věc.

Mnoho minut, divákova smrt

Nesourodá skupina z Rebel Moon to samozřejmě nebude mít jednoduché – impérium má totiž k dispozici masivní vesmírné bitevníky schopné zničit planetu. Jednoduché to s prosazením své vize ale neměl ani Zack Snyder. Hotový scénář měl totiž 172 stran, což znamená téměř tříhodinový film, Obvykle vstřícná streamovací služba se však časově náročné epice začala bránit. Podle šéfa společnosti Scotta Stubera příliš dlouhé filmy na Netflixu zrovna nebodují, uživatelé preferují snímky, jež se vejdou do dvou hodin. Což se paradoxně týká i těch, kteří zvládnou osm epizod seriálu na jeden zátah – koneckonců, několik kratších celků se nezdá tak dlouhých jako několikahodinový film.

Snyder ale z příběhu nechtěl nic osekávat, jelikož by to znamenalo obětování velké části osobní linie postav, o nichž chce vyprávět. Přistoupil tedy ke kompromisu – Rebel Moon bude rozdělený na dva filmy uvedené krátce po sobě, přičemž bude každý z nich mít dvě verze. Ty oficiální budou podle jeho slov pro lidi, kteří si chtějí užít dobrou podívanou, zatímco režisérské sestřihy budou „pro dospělé diváky“ a nabídnou mnohem více z psychologické a umělecké roviny.

Velké oči?

Tady je na místě trochu obava, protože hlubší psychologický a umělecký ponor chtěl Snyder nabídnout svou rozmáchlou verzí Ligy spravedlnosti, již v zásadě jen rozplizl do příliš dlouhého filmu. Jeho snaha o umění většinou dopadá tragicky, protože co je nesmyslně a nekonečně dlouhé, samozřejmě automaticky není umění. Právě Snyderovo zvláštní neporozumění umělecké formě působí u oznámení „dospělé“ prodloužené verze trochu jako rudý praporek.

Snad se tedy dočkáme alespoň opulentního blockbusteru, i když co se velkolepé akce týče, mají Snyderovy filmy trochu problémy s její mírou. Snyder by se ale měl trochu držet zpátky, z dostupných rozhovorů totiž vyplývá, že do projektu vložil hodně energie. Svou historii o tom, jak z námětu pro vesmír Star Wars vzniká svébytný projekt s vlastním univerzem, přirovnává k historce o Georgi Lucasovi, jenž začal pracovat na adaptaci svého milovaného Flashe Gordona, jen aby se z toho nakonec staly první Hvězdné války. Snyderova manželka a spoluproducentka Deborah Snyder zároveň film přirovnává k Pánovi prstenů, takže očekávání jsou opravdu nemalá.

Jak nakonec „Star Wars od Netflixu“ budou fungovat, uvidíme 22. prosince, kdy má premiéru první díl. Druhý díl ještě datum uvedení stanoveno nemá, Snyder nicméně slibuje, že dorazí relativně brzy po jedničce.

Zdroje: Vanity Fair / The Playlist

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný