2. září 2014 14:40

Tři únosy, které změnily svět

Zápletka Stavu ohrožení není zdaleka tak nereálná, jak se může zdát.

Svět ovlivňují nejmenší detaily. I takový únos dítěte může mít nevratné následky nejen pro jeho rodinu, ale i řadu ostatních po celém světě.

Vybrali jsme tři případy únosu, které ukazují, že zápletka seriálu Stav ohrožení o únosu dětí amerických prominentů a následné celostátní krizi má mrazivé kořeny v realitě.

Etan Patz, na počátku moderní pátrací kampaně

Šestiletý Etan Patz zmizel 25. května 1979 v New Yorku. Stalo se tak během obyčejné cesty k zastávce školního autobusu. Nikdy nebyl nalezen. Podstatná je na jeho únosu však kampaň, kterou Patz vyvolal. Jeho foto se objevilo i na krabicích s mlékem a na jeho památku se 25. květen stal americkým Národním dnem unesených dětí.

Patz je však jenom dílkem skládačky v boji proti dětským únosům. Řada dalších amerických – a tak i mediálně propíraných únosů – nakonec vedla k lepší kontrole zločinců, od vzniku registru sexuálních násilníků po zlepšení komunikace mezi úřady, tedy ke změnám, které postupně přejímají i jiné státy a alespoň částečně tak pomáhají zastavit obdobné zločiny v budoucnosti.

Natascha Kampusch, opomenutý stockholmský syndrom?

Případ Nataschy Kampuschové je známým zdrojem vtipů o rakouských sklepeních. Ačkoliv neměl přímý vliv na významnějších legislativní nebo kulturní změny, je třeba mu zároveň přiřknout i další podstatné prvenství – šťastný konec, přesněji nalezení dlouho ztraceného dítěte.

Ať už to bylo kvůli tzv. stockholmskému syndromu mezi obětí a pachatelem či jiným okolnostem, Natascha později vyjádřila lítost nad osudem svého únosce Wolfganga Priklopila, který po odhalení spáchal sebevraždu, a poukázala na mnohdy komplexnější vztah mezi únoscem a obětí. Případ však rovněž připomenul, že únosy dětí nemusejí automaticky znamenat smrt oběti. Tak či onak po provalení zadržování Kampuschové po celém světě přibylo odhalení podobných dlouhodobých únosů i naděje u rodičů unesených dětí.

Charles Lindbergh, dítě, které ovlivnilo válku

Únos Charlese Lindbergha Jr., syna slavného pilota a svého času národního hrdiny, lze bez nadsázky označit za situaci, na kterou dojde jednou za století. Mediální cirkus kolem pátrání po chlapečkovi, jenž byl později nalezen mrtvý, měl epické rozměry – požadavek na propuštění dítěte vznesl jak tehdejší americký prezident Roosevelt, tak i mafiánský boss Al Capone. Únos, který pokračoval neméně velkolepým soudem s domnělými únosci, měl však ještě jeden vedlejší dopad, a to konec Lindberghovy politické kariéry.

Charles Lindbergh byl totiž nejen pilotem, ale i všeobecně tušeným kandidátem na prezidenta. V kandidatuře ve volbách v roce 1932 mu bránil jenom jeho nízký věk. Politickou kariéru poté mu zhatil právě tragický únos jeho syna. I proto kolem případu dodnes čmuchá řada konspiračních teoretiků. O to podstatnější je navíc skutečnost, že Lindbergh byl také tušeným sympatizantem nacistů. Lze si jenom domýšlet, jak by svět vypadal, kdyby na únos jeho syna nikdy nedošlo a Roosevelt by nebyl americkým prezidentem během druhé světové války...

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky New York únos Natascha Kampuschová Al Capone Druhá světová válka Wolfgang Přiklopil Charles Lindbergh Charles Augustus Lindbergh Jr.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný