28. srpna 2015 08:00

Království nebeské vs. Troja: Viděli jste 4 nejkrutější historické eposy?

Nejen fikce může naservírovat parádní příběh!

Sobotní večer bude na Prima COOL rezervovaný netradiční fantasy s poměrně obehraným názvem Království prstenu. Ačkoliv zní jako kopie Pána prstenů, tenhle solidně hodnocený snímek (na ČSFD drží 67%) má svůj původ ve středověké písni o Nibelunzích, která o staletí později stala vzorem Tolkienovy tvorby. Oproti jeho výplodům měl přitom původní mýtus řadu historických kořenů! Království prstenu ostatně není jediným příjemným filmovým pokoukáním, které namísto scenáristovy fantazie čerpá zápletku primárně z bohaté historie lidstva. Že se něco takového vůbec nemusí vylučovat s drsnými kvalitami ani zašmodrchanou story? Samozřejmě. Dokazují to třeba tyhle čtyři náramně povedené eposy vytržené ze skutečných stránek dějepisu.

Spartakus

Ba ne, teď nemáme na mysli náš populární moderní seriál - ačkoliv samozřejmě i jeho story je zakotvená v realitě - nýbrž původní snímek Stanleyho Kubricka z roku 1960. Spartakus byl tehdy jenom jedním historickým filmem z mnoha, žánr "meče a sandálů", tedy eposů zasazených do starověku, totiž tehdy frčel Hollywoodem jako namazaný blesk.

Spartakus byl přesto v lecčems odlišný. Kde totiž jiné snímky jako Jáson a Argonauti, série o Herkulovi nebo Sedmá Sindibádova cesta servírovaly fiktivní příběhy, Spartakus se naplno opřel do historické látky. Dodnes inspirativní vzdorný konec činí ze Spartaka mnohem víc nadčasovou látku než jiné tehdejší historické eposy, například neslavná Kleopatra.

Troja

Troja z roku 2004 naopak zrovna jako klasická látka vnímaná není. Film trpí věru krutou stopáží, slabšími postavami a v očích mnohých i znásilňováním mytologie. Čistě z historického hlediska tu najdeme i celou řadu nepřesností. Režisérovi Wolfgangu Petersenovi přesto nelze upřít snahu vykřesat z příběhu integrálně spojeného s antickými bohy zcela přízemní zápletku.

Odmyslíme-li si všechny dramatické okolnosti a historické nesmysly, mohla starověká válka o Troju vypadat právě nějak takhle. Respektive, trojská válka mohla vypadat více jako tento film než jako půtky mezi bohy, jak je známe z Homérovy Ilijády. Stále vám to nepřijde cool? Pak si představte, že by někdo podobně natočil odbožštěnou adaptaci nikoliv Homérových spisů, ale třeba Bible! Vzdor všem svým problémům je Troja epikou, na kterou je spolehnutí.

Ironclad

A teď k něčemu docela jinému. Namísto filmu, který se zaobírá ultimativní válkou za svobodu nebo klíčovou historickou rebélií, se totiž nenápadný, teprve čtyři roky starý Ironclad hnípá v de facto zcela triviální minibitvě v rámci během jednoho z mnoha nekonečných středověkých povstání. Co ale snímek ztrácí na epice, to získává na drsnosti. Iroclad je totiž nekompromisní brutalitou, která pro explicitní sekanici nejde daleko.

Snímek popisuje osamělou obranu jistého anglického hradu. Činí tak ovšem se špinavostí, kterou by mu mohly závidět i Hry o trůny. Samotný Ironclad tu bohužel nikterak vydatněnehláškuje. Kdyby však trochu přitopil pod dialogy, směle by se mohl srovnávat s akčními filmy 80. let!

Království nebeské

Mnoho filmových studií se po Pánovi prstenů rozhodlo, že teď přišel ten pravý čas na poctivé vykreslení gigantických bitev mezi rytíři, lučištníky a jízdou. Většina z nich po právu skončila v zapomnění, pro jeden to ale neplatí. Snímek Království nebeské od Ridleyho Scotta (Gladiátor) je totiž dodnes poctivou kombinací post-LOTRovské fascinace středověkými bitvami, ale i pojednáním o morálně nejednoznačném střetu civilizací a poctivou ukázkou středověké politiky.

Jestli Ironclad servíruje zhuštěnou drsnost na podobné úrovni jako pozdější Hra o trůny, Království nebeské se daří přetlumočit i kus z politických bojů. Film samozřejmě upravuje historii notně pro své potřeby - v reálu mezi zdejšími hlavními postavami třeba rozhodně nedošlo na milostný happy ending. Snímek o jedné rozhodující bitvě mezi křesťany a muslimy o Jeruzalém ale nepřestává být aktuálním pojednáním o vábivé chuti vyrazit do "spravedlivé" války. No a krom etických přesahů se tu i opravdu překrásně bojuje.

Království prstenu začíná v sobotu ve 20.00 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný