13. května 2015 15:00

Koho naštval Homerův hologram? 6 odvážlivců, kteří žalovali Simpsonovy

Koho naštval Homerův hologram? 6 odvážlivců, kteří žalovali Simpsonovy

Čím jste populárnější, tím víc vám hrozí, že se vám na paty přilepí partička cizáků vyzbrojená právníky, kteří se vás budou všemožně snažit zlikvidovat – někdy třeba legitimně, jindy už méně. Tohle zlaté pravidlo showbyznysu se nevyhnulo ani Mattu Groeningovi a jeho Simpsonům. V šestici nejbizarnějších žalob vůči Simpsonovým lze najít jak ukázku Groeningových občasných přehmatů, tak i přehlídku parazitujících zoufalců...

6) Výrobci hologramů

Když Matta Groeninga během oslav 25. výročí Simpsonových doprovodil na pódiu hologram Homera Simpsona, většina lidí to brala jako sympatický úlet. Společnost Hologram USA, která o pár let dříve něco podobného provedla s podobiznou Tupaca, si to však vzala osobně a vydala se do boje proti "Holomerovi". Asi nepřekvapí, že pře nakonec skončila mimosoudním vyrovnáním, takže se nějaké chechtáky směrem Hologram USA zřejmě nakonec zakutálely.

5) Naštvaný Rus

Leckoho urážejí některé televizní pořady, ruský otec Igor Smykov však s vlastním názorem na Simpsonovy vyrazil až k soudu, kde za "morální degeneraci" požadoval odškodné v hodnotě 300 tisíců rublů (asi 9 tisíc dolarů). Smykovovým argumentem bylo, že jeho syn urazil svou matku a zajímal se o drogy právě pod vlivem tohoto zkaženého seriálu. Ruský soud se mu nakonec vysmál a žalobu vůbec nepřijal. Abychom ale byli zcela upřímní, Igor v podobném názoru rozhodně nebyl osamocen, podobně se vyjadřoval i někdejší americký prezident George Bush (ten starší).

4) SEGA

Vedle relativně trapných obžalob však občas zazní i taková, kterou si autoři žluté rodinky sami vykoledovali. Mezi ně patří i žaloba ze strany videoherního producenta SEGA, kterému se nelíbila hra The Simpsons: Road Rage kvůli vykrádání její série Crazy Taxi. Problém byl nakonec vyřešen mimosoudní dohodou a nutno říct, že SEGA měla plné právo být naštvaná – je spousta herních žánrů, do nichž Simpsonovi padnou tak, aby stále připomínali své seriálové já. Simulátor taxislužby mezi ně však skutečně nepatří.

3) Stát Brazílie

A palba problémů, do nichž se tvůrci Simpsonů dostali sami, pokračuje i hrozbou žaloby státem Brazílie. Do její kreslené podoby se žlutá rodinka podívala v díle Za všechno může Líza, a šlo skutečně o cestu, která brazilskému turismu asi moc nepomohla. Brazílie byla mimo jiné vykreslená jako stát, kde hadi běžně polykají děti, únosy jsou národní sport a v televizi běží soutěž o nejlepší třesoucí se prsa. K tomu všemu zdejší Brazilci mluvili se španělským akcentem.

V zásadě šlo o stejný problém, jako kdyby se Simpsonovi vydali do Česka a našli tu výhradně rusky mluvící “české” zloděje, opilce a pornohvězdy. Brazílie však nakonec polkla svou hrdost a žalobu z nauctiutrhání si přes vehementní lobování řady lidí (včetně svého prezidenta) rozmyslela.

2) Tracy Ullman

Občas dojde i na situaci, kdy se mezi sebou žalují sami tvůrci. Na něco podobného došlo v roce 1990, kdy byli Simpsonovi teprve rok na světě a rázem se stali obrovským hitem. Ukousnout si kus z koláče jejich výdělků chtěla i komička Tracy Ullman, v jejíž talk show si Simpsonovi odbyli premiéru. Ullman dokonce tvrdila, že měla vyjednané podíly z příjmu Simpsonových, ale soud jí nakonec nedal za pravdu. A popravdě, je to trochu škoda – nebýt totiž její libovůle, Simpsonovi by se do televize nikdy nemuseli procpat.

1) Sesterský kanál Fox News

A trochu jako palba do vlastních řad působí i závěrečná kauzička – nestává se totiž často, aby společnost hrozila žalobou sama sobě. Na tuto prekérku mělo dojít po segmentu Simpsonů (vysílaných kanálem Fox Entertainment), který si utahoval ze zkresleného zpravodajství Fox News. Zpravodajci z Foxu se nad vtípky asi moc nezasmáli a začala přestřelka obou částí korporace. I když mluvčí Fox News později popřel, že by došlo na skutečnou žalobu, Matt Groening řekl, že v kuloárech kolovaly docela jiné informace a Fox Entertainment docela riskoval, když se za segment odmítl omluvit.

Simpsonovi běží na COOLu každý všední den v 18.50 a o víkendech v 18.30. A to rovnou tři díly za sebou!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický