12. června 2015 10:00

Klaďasové s temnou stránkou: Vybrali jsme 6 nejdrsnějších filmových antihrdinů

Hrdinové, na které se hezky dívá, ale naživo byste se jim obloukem vyhnuli.

Bývaly časy, kdy byly filmové postavy dobráky až do morku kostí. Jenže s pádem filmové cenzury i stále ambicióznějšími tvůrci začali filmaři prozkoumávat i hajzlíky, sofistikovaně nazvané jako "antihrdinové". K příležitosti fantasy opusu Král Škorpion, filmu uvádějícího story geroje překovaného v mocnáře (jen aby se tento se pak stal hlavním záporákem v Mumie se vrací), servírujeme přehlídku největších podobných sviňáků filmových dějin.

!!! POZOR, ČLÁNEK VYZRAZUJE KONEC NELÍTOSNÉHO SOUBOJE, TAXIKÁŘE A OBVYKLÝCH PODEZŘELÝCH!!!

Barbar Conan

A začneme rovnou vzdáleným příbuzným Krále Škorpiona, barbarem Conanem ze stejnojmenného filmu 1982. Conan byl vždycky trochu divoch, a to doslova - pro ránu nešel daleko, jeho hlavním motivem bylo vždy si trochu užít a přivydělat, než aby jen zažíval dobrodružství pro dobrodružství. Díky tomu je Conan mnohem větší sympaťák než třeba podobný Herkules, domů by si ho ale pozval asi málokdo.

Neil McCauley

Na to, že je Neil McCauley hlavním padouchem kriminálky Nelítostný souboj, mu film věnuje pořádnou řádku rozkreslujících scén, včetně plnohodnotné romantické linky a dlouhých záběrů, v nichž smutně kouká na noční město. Přitom ten samý chlápek v úvodu filmu chladnokrevně popraví několik svědků loupežné akce. Neil se právem dočká špatného konce. Při pohledu na něj se však nelze ubránit jistému smutku.

Leon

A stejně tak francouzský nájemný vrah ze stejnojmenného filmu Luca Bessona. Leon mnohde splňuje vlastnosti hrdiny - postará se ostatně o dívku s tváří mladé Natalie Portman jako o vlastní dceru (ačkoliv původní scénář filmu dává jasně najevo, že k ní chová i jiné než otcovské pudy). Zároveň ale Leon poměrně brutálně vraždí jednoho poldu po druhém, a to včetně těch, kteří nemají nic společného s hlavním ďáblem v podání Garyho Oldmana.

Travis Bickle

Kdyby nebyl Scorseseho film Taxikář natočený v roce 1976, kritici by se předháněli ve vypichování toho, jak jde o nádhernou satiru moderních superhrdinských trháků. Stejně jako Supermani se totiž i zdejší maník, válečný veterán Travis Bickle stižený depresemi a nespavostí, rozhodne zatočit s pouliční zločinností. Namísto barevné pláštěnky se ale pořádně vyzbrojí, postupně zešílí, rozhodne se zlikvidovat konkrétního politika a ve finále filmu zkape po brutální, ale triviální přestřelce s pár gangstery. Travis Bickle ukazuje, že mezi Batmanem a Andersem Breivikem je v reálném životě jen velmi malá, ultratenká hranice.

Roger 'Verbal' Kint

Další kultovní aktihrdina má tentokrát tvář Kevina Spaceyho a kdo nezná závěrečnou pointu, snad by měl přeskočit o jméno níže. Skoro celá stopáž jeho filmu, Obvyklých podezřelých, totiž sestává z Verbalova popisu série cizích zločinů, na jehož konci se ukáže, že si Kint poslední dvě hodiny příběhu tahal z paty a hledaným zločineckým superbossem je on sám! Nabídne tak konec, za který by se nemusel stydět ani Alfred Hitchcock!

Patrick Bateman

Když už vraždit lidi, tak alespoň stylově. Patrick Bateman, antihrdina Amerického psycha, totiž vlastně dbá jenom na svůj vzhled. Díky tomu je celý film neuvěřitelným sledem krásně černohumorných momentek, kdy Bateman vypadá dokonale ze škatulky, jen aby na okamžik na to propadl vražednému amoku. I když, propadl vážně? Díky naschvál nejasnému závěru je klidně možné, že si Bateman podobně jako Verbal celou story jenom představoval, tentokrát však nikoliv lhaním jiným lidem, ale sobě samému.

Vedle toho pak jakási touha po světovládě působí jako je docela normální tužba. Koukněte na antihrdinu v přípravě u Krále Škorpiona. Už v neděli ve 20.00 na Prima COOL.

(lol)

Sdílejte článek
Štítky Batman film Gary Oldman Superman vzhled Natalie Portmanová Barbar Conan Luc Besson Patrick Bateman Travis Bickle

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný