25. června 2015 12:00

Black Widow vs. Jason Bourne: Vybrali jsme 3 nejlepší a 3 nejhorší tajné agenty

Dobrý agent, špatný agent, filmový agent.

Jack Bauer v pátek večer pokračuje ve své hodinové honbě za světovými teroristy, kteří si dali dýchánek v Londýně. Dvanáctidílná minisérie 24 hodin: Dnes neumírej, zatím poslední v téhle agentské sérii, díky osekání času na půlden vyšlápne pěkně zostra. Je však Jack skutečně dobrák od kosti, nebo ho čtyři roky strávené mimo dění změnily v padoucha? Rozjímat nad tím můžete u našeho výčtu nejslavnějších agentů – některých kladnějších, jiných naopak pořádných nešiků.

Tři borci:

James Bond

Na úvod odkliďme z cesty toho nejzjevnějšího pašáka. Agent s povolením chlastat, děvkařit a do toho i zabíjením zachraňovat svět, se stal takovým prototypem špiona, že lidé nakonec zapomněli na pravý význam toho slova. Původně je totiž agent nebo špion někdo, kdo vynáší informace a nikdo by ho (v ideálním případě) jako zrádce netipoval. Bond, se všemi svými udělátky, střílením a teatrálností, je ale přesným opakem tohoto. O to větší respekt, že mu to při výkonu služby vlastně vůbec nevadí!

Black Widow

Agent 007 nikdy nemusel pro své povolání nic moc obětovat. Ze šlamastiky ho obvykle vytáhnou vynálezy Q nebo pomoc krásné děvy, ve zbytku případů je prostě jenom *tak dobrej*. Naproti tomu Black Widow z marvelovského univerza ukazuje, že aby se někdo stal univerzálním zabijákem, musí tomu oddat celý svůj život i morálku. Nataša Romanovová byla už od dětství cvičená pro sovětský program elitních vrahounů a od řady podobných vrahounek s nulovým osobním životem ji odlišuje jenom její emigrace k “těm hodným”. Přesto, či spíše právě proto, ale umí svou práci tak dobře zvládat. Něco za něco – zní to fér.

Joseph Turner

Po dokonalém zabijákovi a dokonalé zabijákyni si ale ve finále odskočíme k nedokonalému špehovi s tváří Roberta Redforda ze Tří dnů Kondora. Jeho analytik CIA, který se souhrou náhod dostane na stopu velkého komplotu a musí se nějak vyrovnat s tím, že je náhle hledanou osobou, má kladné body za to, že se chová tak, jak bychom zřejmě reagovali všichni – jako ostražitý člověk. Tři dny Kondora díky tomu právem spoluzaložily žánr politicko-špionážního thrilleru, kterým se inspiruje celá řada dalších následovníků.

Tři smolaři:

Ethan Hunt

Že vy jste tu hledali spíše Austina Powerse a další nešiky? Inu, jeden nemusí vypadat ošklivě a být neobratný, aby byl špatným agentem. Je například šokantní, že takový Ethan Hunt ze série Mission: Impossible strávil většinu dosavadní tetralogie bojováním proti své vlastní agentuře (!) IMF. Vrcholem absurdity a Huntovy neschopnosti je třetí film, kdy Hunt de facto zmaří obrovskou nadnárodní operaci, která měla osočit jistou blízkovýchodní zemi z terorismu. Jasně, IMF je zjevně morálně na dně a Hunt byl vždycky za klaďase. Divíme se ale, že někoho tak neloajálního IMF vůbec ještě zaměstnává...

Jack Ryan

Druhým pánem na holení je další idealista, Jack Ryan. Jeho filmy na motivy knih Toma Clancyho jsou označovány za ty realističtější špionážní thrillery – Ryan tráví hodiny a hodiny čtením reportů nebo detektivním zpovídáním svědků, jenom aby se objevil ve správný čas na správné místě a poněkud upoceně vyřídil několik málo padouchů, nikoliv šílenou armádu. Nic to ale nemění na faktu, že i Ryan ošklivě často maří, nebo dokonce přímo demaskuje operace své vlastní vlády a CIA. Podobně jako Ethan Hunt tak i Jack Ryan třeba vyzradí existenci tajné operace v Kolumbii (Jasné nebezpečí), popřípadě svými akcemi hazarduje s jadernou válkou (Hon na ponorku). Za něco podobného jdou ale špioni v reálu agentu sedět, popřípadě emigrují do Ruska, filutové!

Jason Bourne

Nicméně asi nejpošramocenější pověst z celé trojice anti-zaměstnanců špionážní fikce má Jason Bourne. Nejenže si na triko oproti Huntovi a Ryanovi nemůže připsat žádné kladné mise, ale do celého programu na tvorbu elitních zabijáků se vlastně původně upsal dobrovolně. Po výmazu hlavy a ztrátě paměti si to však rozmyslel, a nepřestal, dokud své někdejší nadřízené neposlal do kytek. Opět sice platí, že CIA je v Bournově světě (zajisté v kontrastu s reálnou CIA) prohnilá do morku kostí. Bournovi to ale dříve vůbec nevadilo! Jak navíc ukazuje čtvrtý díl, svou cestou pomsty vlastně ničeho nedosáhl – krom smrti dalších spoluagentů, které se organizace po provalení rozhodla zlikvidovat. Zkrátka dobrá práce, Jasone. Výborně se nám s tebou spolupracovalo!

Jak nápomocný je prostému lidu Jack Bauer z 24 hodin? To se dozvíte už v pátek ve 20.15 na Prima COOL!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný