28. června 2024 16:35

České videohry se porvou o vládní dotace. Reakce vývojářů se různí, Vávra si vystačil se třemi slovy

Skandinávské země Finsko a Švédsko, dále Německo, Polsko nebo Slovensko finančně podporují tvůrce videoher. V Česku žádná státní podpora nebyla, nyní se to má změnit. Do Poslanecké sněmovny míří novela ministerstva kultury, která promění fungování Státního fondu kinematografie. Nově poskytne podporu pro animátory, filmaře, tvůrce seriálů a videoher. Co od fondu očekávají tuzemští herní vývojáři? Vznikne díky fondu více úspěšných her, nebo naopak přinese více braku?

Ve středu večer se česká vláda shodla na novele zákona o audiovizi. Tu připravilo ministerstvo kultury a má zjednodušit poskytování filmových pobídek, tedy dotací pro zahraniční i tuzemské produkce na natáčení v České republice.

Čtěte také: Miliony lidí klikají na banán. Proč hra se žlutým ovocem dobývá žebříčky hranosti?

Dále novela zavádí poplatek pro VOD služby typu Netflix či Disney+. Nově bude mít i zásadní dopad na český herní průmysl. Vedle filmů a seriálů se totiž finanční podpory dočkají tvůrci videoher nebo animátoři. Zákon o přeměně Státního fondu audiovize musí projít ještě Sněmovnou.

Zástupci domácího herního průmyslu se především pomocí Asociace českých herních vývojářů (GDA CZ) snažili o zapojení státu dlouhodobě. V řadě evropských zemích totiž podobné fondy pro herní studia fungují. Platí to například pro Francii, Německo, Finsko či Švédsko, velkou mírou svá studia podporuje také Polsko a rovněž Slováci zřídili fond pro své vývojáře.

Podle předsedy Asociace českých herních vývojářů Pavla Baráka tak české firmy jsou v konkurenční nevýhodě. „Nová podoba Státního fondu audiovize je první krok k tomu, aby tu byla systematická podpora herního odvětví, která zatím v ČR chyběla. Jsme jedna z mála zemí EU, kde podpora tohoto sektoru zatím nebyla,“ uvedl Barák pro CNN Prima NEWS.

„Nový fond by však mimo přímé podpory herních studií a jejich her měl rozvinout i ekosystém herního průmyslu podporou vzdělávacích aktivit, festivalů, konferencí a dalších akcí, tak jako to funguje u filmu,“ doplnil předseda Asociace českých herních vývojářů.

Redakce CNN Prima NEWS oslovila domácí vývojáře a jejich názory na státní podporu se různí. „Přiznám se, že od úprav ve Fondu audiovize nemám žádná velká očekávání,“ napsal Petr Kolář ze studia Ashborne Games, které stojí za hitem o československých legionářích Last Train Home.

Ostřílený vývojář přesto doufá, že státní podpora pomůže malým a začínajícím tvůrcům. Z toho by pak mohla těžit i velká herní studia. Jejich největším problémem je shánění zkušených pracovníků, které mnohdy musí lákat ze zahraničí.

„Právě možnost udělat si portfolio se státní podporou by mohla problém řešit. Stále se ale bojím, že malé týmy nebudou schopné pokrýt byrokracii okolo,“ dodal Kolář.

Spoluzakladatel studia Bohemia Interactive Marek Španěl na zařazení videoher do státního fondu nevidí nic dobrého. V jeho očích to pokřiví trh. „Je to nesmysl, který vůbec nechápe realitu a potřeby vývoje kvalitních videoher. Česko je domovem mnoha úspěšných her, které vznikly bez podpory státu,“ uvedl muž, který stál za zrodem legendární akce Operace Flashpoint nebo série Arma.

Španěl má velký problém s přerozdělováním peněz. O nich budou rozhodovat odborníci, jejichž rolí bude hodnocení a analyzování projektů na základě tvůrčích a realizačních kritérií. „Komise bude vybírat, komu dá kolik peněz, což se děje již u českých filmů. V zásadě to je nejjistější způsob, jak narušit tržní prostředí a další rozrůstání socialistického myšlení v naší zemi,“ řekl Marek Španěl.

Podobný názor zastává i další vývojář Daniel Vávra, jenž se proslavil videohrami Mafia nebo Kingdom Come: Deliverance.

Podle Baráka z Asociace herních vývojářů je fond důležitý i kvůli rozvoji celého odvětví. Asociace ze statistik a sběrů dat pozoruje, že tempo růstu nových nezávislých studií a startupů není tak vysoké jako v okolních zemích, kde podporu mají.

„To by mohl být do budoucna velký problém, kdy odvětví, které dnes vnímáme jako silné a světově úspěšné, ztratí své postavení a bude oproti zahraničí ztrácet. Samozřejmě fond a státní podpora není všespásný, je to jen jeden z dílků, abychom tu měli dobře fungující podhoubí a prostředí pro vznik a rozvoj takových firem,“ řekl Barák.

Nebojí se vývojáři, že dílem dotací přibude nekvalitních titulů, které by na trhu za normálních podmínek neuspěly? „Nejvíc takový fond umožní vývoj projektů, které budou vytvořeny primárně právě za účelem vyčerpání jejich dotací,“ tvrdí Španěl.

Kolář z Ashborne Games si myslí, že díky podpoře státu vzniknou jak dobré, tak i špatné hry. „Doufám, že se rozšíří řady tvůrců her, což povede k celkovému zkvalitnění herního odvětví u nás, protože na kvalitní hry bude snazší sehnat kvalitní lidi. A to podle mne více než vyváží to, že vznikne i pár her vyloženě na vyčerpání peněz z fondu,“ myslí si Kolář.

Finanční podpora pro herní studia by však podle vývojářů měla být jen jedním z kroků. Herní studia by více ocenila, kdyby se zrychlil proces přijímání zahraničních pracovníků nebo investiční pobídky.

VIDEO: Co všechno ví umělá inteligence o Česku? V pořadu Enter ji zkoušíme i z piva, uměla překvapit

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný