9. června 2023 16:35

Arnold Schwarzenegger prozradil, jaký film mu absolutně změnil život. Určitě ho neznáte

Arnold Schwarzenegger se během své kariéry stal bezmála určitou kulturistickou modlou, symbolem akční kinematografie 80. a částečně 90. let a určitým symbolem neporazitelnosti, houževnatosti a síly vůle. I on ale začínal jako idealistický teenager, jemuž ke kariéře pomohlo sledování určitých vzorů, a jeho cesta Hollywoodem začala pořádným průšvihem, díky němuž se musel ke statusu filmové hvězdy prodrat od píky.

O svých začátcích se rozpovídal v třídílné televizní sérii Arnold, která mapuje jeho kariéru. Už jako teenager mladý Rakušan snil o kariéře ve filmovém světě, přičemž cestu viděl ve fyzické zdatnosti. Tuto cestu mu ukázal film z roku 1961, který nebyl ničím výjimečný a ani nijak zvlášť dobrý. Přesto měl italský snímek Ercole alla conquista di Atlantide (čili Herkules dobývá Atlantidu) jeden prvek, jenž mladému Schwarzeneggerovi učaroval – anglického kulturistu a několikanásobného šampiona Mr. Universe Rega Parka v titulní roli.

Překonání idolu

Arnoldovi sošnost hlavního hrdiny doslova učarovala, a to natolik, že vyhledal číslo amerického kulturistického časopisu, v němž Park popsal svůj tréninkový plán, díky němuž se na konkrétní film připravoval. Park hrál Herkula víckrát, a třebaže se nejedná o žádná veledíla, ani nijak důležité příspěvky do vlny sandálových fantasy filmů, pro Arnolda se staly zásadními pro vytyčení jeho cíle. Arnold se začal věnovat kulturistice a brzy se začal objevovat v soutěžích.

Během soutěžení se se svým idolem Regem Parkem setkal a zkušený kulturista se stal Schwarzeneggerovým přítelem a rádcem. Pomáhal mu s tréninkem, často jej zval do jižní Afriky, kde žil se svou rodinou. Jejich přátelství také přineslo Arnoldovi první filmovou nabídku, to ale nebyl jediný milník v jeho životě. Park, jemuž bylo 43 let, se totiž v roce 1970 rozhodl soutěžit v Mr. Universe v Londýně, kde shodou okolností soutěžil i Arnold. Mladý Schwarzenegger měl trochu obavy, pak se ale stalo nemyslitelné – Arnold obdivovaného šampiona porazil.

Krkolomný start

V dokumentu přiznává, že měl z vítězství smíšené pocity. Na jednu stranu byl ohromen z toho, že překonal svůj idol, na druhou stranu mu ale nebylo zas tak dobře, jelikož připravil o vítězství mentora a přítele. Tím spíš, že ten samý rok dal Schwarzenegger na Parkovu dobře míněnou radu a zúčastnil se konkurzu na jeden nadějně znějící fantasy film, jehož tvůrci potřebovali do hlavní role zkušeného kulturistu.

Herkules v New Yorku je snímek, na který nikdo rád nevzpomíná, a bohužel je to z velké části i Arnoldovou zásluhou. Do této chvíle za sebou neměl jedinou lekci herectví, takže ve filmu působí nesnesitelně prkenně. Navíc dost bojoval se svou angličtinou, takže mu kromě těžkého rakouského přízvuku překážel i fakt, že většině dialogů prostě nerozuměl. Nakonec byl předabován americkým hercem a v titulcích uveden pod jménem Arnold Strong. Nutno podotknout, že se mu dál nabídky na áčkové filmy zrovna nehrnuly.

Pro Arnolda, jenž byl zvyklý na sobě makat, to ale znamenalo jen to, že na sobě musí zkrátka pracovat dál, a tak začal od píky. Pokračoval malými rolemi v zapomenutelných filmech a televizních seriálech, až v roce 1982 dostal pořádnou příležitost. Barbar Conan Johna Miliuse byl pro Arnolda velkým raketovým startem, jenž ho posunul k Terminátorovi, a jak všichni dobře víme, brzy z Arnolda byla jedna z největších akčních hvězd filmového plátna.

Zdroj: Screen Rant

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný