10. ledna 2015 01:00

Takhle vznikají zvláštní efekty pro Živé mrtvé

Myslíte si, že make up zombíků je brnkačka?

Ačkoliv hitem doby jsou levné digitální triky, Živí mrtví se řadí spíše mezi dílka, která stále upřednostňují skutečné, hmatatelné efekty.

Výkonným producentem a občasným režisérem je ostatně veterán speciálních efektů Greg Nicotero. Jak vznikají zdejší kulisy nebo masky? Mrkejte na odpovědi v řádcích níže.

Seriál jako Živí mrtví se obejde bez složitějších trikových scén plných kosmoletů, jaké potřebuje třeba Hvězdná brána nebo Star Trek. Neznamená to však, že se seriál neobejde bez větších scenérií.

Jak ukazuje video níže, například pro pilotní díl museli filmaři sesmolit pěknou řádku scén kombinujících zelené pozadí a digitální triky, to celé s cílem vytvořit komplexní zobrazení světa po apokalypse. Trendem doby jsou digitální triky, které nevypadají jako digitální triky...

Nejpozději od druhé řady, snad s výjimkou flashbacků na počátek zombie nákazy, však podobných oblastí plných zkázy notně ubylo. I ty, které bylo potřeba ukázat, pak byly vystavěny prkno od prkna. Například věznice - místo děje 3. a 4. řady - byla postavena z nuly atlantskými filmaři. Ačkoliv v seriálu vypadá jako dekádami zmožená budova, ve skutečnosti nebyla starší než několik měsíců.

Ne vždy je však nutno sáhnout po zcela novém místě. Například roli městečka Woodsbury v seriálu zastalo skutečně třítisícové městečko Senioa, umístěné na předměstí Atlanty. Kdo by měl zájem se po natáčecích lokacích v okolí Atlanty pídit déle, může projít tuto mapu.

Nakonec však Živí mrtví neputují světem takovou svižností, aby nabízely nové místo co díl. O to větší píli tak mohou trikaři věnovat akčním scénám a vzhledu skutečných hřebců seriálů - nemrtváků!

A není to žádná brnkačka. Právě digitální éra filmařům paradoxně situaci ztížila - supermoderní televizní a počítačové obrazovky o vysokém rozlišení totiž přinášejí i nutnost dodat maskám punc opravdivosti více než v minulosti, kdy mrzká kvalita zobrazení umožnila projít ledačemu.

Nanesení make upu na zombického komparzistu trvá minimálně dvě hodiny, u složitějších masek i podstatně dále, další hodinu navíc zabere znovu jeho sundání - mohlo by se zdát, že komparzistovi by stačilo se trochu drsněji vykoupat, rozpuštění lepidla (obvykle je k němu používána pěna na holení) a sundání latexu či barviv uzme ze dne další velký krajíc. Aplikujete-li tento proces na případné desítky komparzistů, vyjde vám důvod, proč necpat souboje s davy nemrváků do každé epizody...

Komparzisté si navíc musejí projít "zombie školou" pro naučení pohybů. Pokud by snad někdo z vás měl cestu kolem Atlanty, skrze facebookovou stránku castingu nemá bez šance se získat brigádu na natáčení! Ale to je už jiný příběh.

Zdroj: Walking Dead Locations, Digital Trends

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný