6. listopadu 2015 09:00

Od Hannibala ke Sweeneymu Toddovi: 4 nejděsivější filmoví kanibalové

Jiný lidi milujou k sežrání.

Na COOLu nediskriminujeme žádné filmové a seriálové hosty, ani kanibaly! Po našem nedávném úletu s Hannibalem nyní lidojedi zavítali i do Živých mrtvých, a nemyslíme tím nutně zombíky. V historii filmu se kanibalů vyskytuje skutečně mnoho, většinou však stojí za starou bačkoru. Je to vlastně poněkud překvapivé, ale kanibalů je mezi hlavními filmovými hrdiny - snad s výjimkou tragédií na skutečné motivy - jenom pomálu. Zrovna tak není mnoho lidojedů, kteří nevypadají na první pohled jako šílenci. Z každého typu jsme vybrali čtyři nejvíce působivé kousky.

Kevin

Film: Sin City

Filmových kanibalů, kteří jsou děsiví a všemožně olezlí, nabízejí horory na každém prstu tucet. Za to distingovaných fešáků působících nevinným dojmem zase tolik není. A jenom málokdy je ztvární někdo tak atypický, jako Elijah Wood alias Frodo z Pána prstenů.

Jeho Kevin ze Sin City se Elijah navíc oproti záporákům Texaského masakru a podobných řezničin nápadně liší i v jiných detailech. Jeho gurmánské požitky nejsou předmětem obyčejného hororu, nýbrž jsou zasazené do detektivní story. A jako v každé dobré detektivce je i jeho Kevin příznakem, nikoliv příčinou dezolátního stavu Sin City. Tohle obrýlené monstrum je tak v důsledku děsivější než kdejaký vizuálně odpudivý mutant.

Plukovník Ives

Film: Žer nebo zemři

Zmínili jsme skutečné filmy o skutečných kanibalech - asi nejslavnějším z nich je snímek Přežít o reálné havárii letounu uruguayského fotbalového týmu, jehož jedinci byli nuceni se živit svými kamarády, kteří zemřeli při nehodě. Podobná je pak i premisa nenápadného, ale děsivého hororu Žer nebo zemři, popisující hubený pobyt v jedné odlehlé pevnosti v Americe 19. století.

Hlavní záporák plukovník Ives (Robert Carlyle) se s nedostatkem potravy pořádá prozaicky. Po pozření člověčiny však získává nadpřirozené, de facto upírské schopnosti a Žer nebo zemři se tak z obyčejné naturalistické látky promptně mění do akční šílenost, která je cosi jako Muž z oceli, ale kdyby Superman i generál Zod získali schopnosti pojídáním lidí. Prostě lahůdka!

Londýňané

Film: Sweeney Todd

I když se Sweeney Todd proslavil spíše vařením lidí než jejich konzumací, své místo na seznamu si rozhodně zaslouží - operuje totiž se šílenou možností, že tu hlavními konzumentem není ústřední vrahoun, ale obyčejní nevinní strávníci jednoho nenápadného bistra. Tím víc je ale premisa šokantnější, a zároveň i komičtější.

Filmů, které kanibalismus pojaly obdobně, je sice více - vzpomenout lze třeba i na sci-fi Soylent Green, v níž se přelidněné lidstvo krmí svými zemřelými, aniž by povahu stravy většina lidí znala - Sweeney Todd však tento typ story dokázal naservírovat tak zdařile, jako se to žádnému jinému snímku zatím nepodařilo!

Doktor Hannibal Lecter

Film a seriál: Mlčení jehňátek, Rudý drak, Hannibal, atd.

Opravdický majstrštyk ale nemůže čekat na nikoho jiného než doktora Lectera. Ten totiž hned v několika filmových i jedné televizní inkarnaci tak zdařile bojuje za práva kanibalů, že se z toho sliny sbíhají i veteránům!

Tajemstvím jeho úspěchu je bezpochyby elegance - na rozdíl od jiných vrahounů výše se Lecter při konzumaci nemění na zvíře, nýbrž umí lidské mozky servírovat se stylem gentlemana a vínem starším než jsme my všichni dohromady. Přiznejte si to taky, po každém dílu Hannibala jste prostě i vy toužili ochutnat rožněného souseda!

Živí mrtví pokračují v neděli ve 23.05 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný