9. listopadu 2015 10:00

V poslední vteřině: 5 nejlepších filmových záchran

Momenty, kdy šlo vážně do tuhého!

V úterý vás na COOLu čeká další díl z poslední řady pořadu Top Gearu. Tentokrát si kluci užijí vskutku netradiční výzvy, totiž "záchranné mise" Jeremyho a Jamese vstříc Hammondovi ztracenému kdesi na severu Kanady! Bude to netradiční, bude to ujeté a bude to samozřejmě především zábavné! Trio proslavené parodováním nejrůznějších klišé a filmových mýtů má samozřejmě z čeho vybírat – absurdně přepálené záchranné mise jsou denním chlebem řady filmových hrdinů. Než se mrknete na automobilově-komické pojetí záchranné mise v režii Top Gearu, oživte si, jak s tématem naložili známí filmoví režiséři.

Černý jestřáb sestřelen

Jeden sestřelený vrtulník dovede udělat pořádnou neplechu – zvláště když se kvůli záchraně jeho posádky (či jejích ostatků) musí do mogadišského kotle vydat několik stovek amerických vojáků. Černý jestřáb sestřelen, revoluční moderní válečný film, který budou režiséři zřejmě kopírovat ještě několik dekád, dává všem dobře okoštovat, jak může původně vcelku nevinný incident při sčítání vyústit v záchranářský debakl opulentních rozměrů!

Za nepřátelskou linií

Piloti sestřelení nad nepřátelským územím mají vždy extra tvrdé živobytí. Mezi řadou jiných filmů na tohle téma lze zmínit třeba klasiku Bat 21, mladší ročníky si však budou zřejmě pamatovat na film Za nepřátelskou linií. V tom se posmutnělý Owen Wilson musí poflakovat po bývalé Jugoslávii, než se ho vydá zachránit admirál Gene Hackman (s hromadou vrtulníků a mariňáků). Misi ale kazí jediná maličkost – politici ji totiž nechtějí povolit, protože by dost možná vyvolala válku…

Kam orli nelétají

V době, kdy Arnolda zajímalo ještě jenom posilování a Stallone sotva zvažoval kariéru v pornografii, se Clint Eastwood a Richard Burton vydali v akčním dramatu Kam orli nelétají do nitra nacistického Německa. Jejich cílem bylo zachránit hlavního spojeneckého plánovače invaze do Normandie, kterého nacisté uvěznili na přísně střeženém hradě v horách. Pokud by promluvil, mohlo to znamenat obrat v celé válce. A výsledkem tak byl jeden z nejlepších prototypů akčního filmu, jaký svět kdy uzřel!

Útěk z New Yorku

Spousta filmových gerojů se vydává zachránit amerického prezidenta. Občas se dokonce americký prezident vydává zachránit sám sebe! Prakticky vždy je však hlava Spojených států vykreslená jako sympaťák, bez něhož by se supervelmoc (a zbytek světa) rozpadla jako domeček z karet. Útěk z New Yorku, ultratemný akčňák s Kurtem Russellem, je však odlišný – zdejší cesta do trosek Manhattanu k záchraně uneseného prezidenta, kterou musí titulní drsňák podstoupit, je totiž nedobrovolná! Kurtovi tu v krvi proudí jed, na nějž dostane od ouřadů protilátku až po úspěšně provedené misi.

Zachraňte vojína Ryana

Jeden z nejepičtějších a nejtragičtějších válečných filmů vůbec má záchrannou výpravu jako svou celou premisu. Nejkomičtější přitom je, že Ryan příliš záchranu nepotřeboval. Namísto spásy na poslední chvíli, jak si ji neodpustí většina (včetně mnoha výše uvedených) filmů, totiž Hanksova jednotka najde Ryana zevlit v klidu uprostřed louky. Jasně, německý protiútok jim následně pocuchá fazónu, třeba by to ale Ryan zvládl díky svému výcviku v karate ustát bez ztráty kytičky…

Anebo se nám už tenhle film plete s trilogií o Jasonu Bourneovi? Je to možné. Na každý pád, Top Gear si nespletete s ničím jiným! Dopřejte si kus závěrečné sezony, v úterý na COOLu od 20.15.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný