31. března 2015 23:59

Tohle jste nevěděli: Futurama málem skončila dřív než začala!

S čím zápasil Matt Groening při vytváření "Simpsonů z budoucnosti?"

Tvůrčí proces je vždycky ošemetnou záležitostí. Scenáristé mají řadu dobrých nápadů a rozhodně ne všechny patří do kategorie těch dobrých. Nejinak tomu bylo při vymýšlení Futuramy. Její koncept vznikal již od poloviny 90. let, právě u ní měl však štáb přicházející z tou dobu enormně oblíbených Simpsonových navíc ztíženou práci – po krku jim totiž krom autorských bloků šel i původní zadavatel, televizní kanál 20th Century Fox.

Omámení úspěchem

Jednoduše řečeno, na počátku zadání Futuramy stál fenomenální globální úspěch Simpsonových. Ze žluté rodinky byl kolem poloviny 90. let doslova zlatý důl a Foxové si od dalšího podobného projektu slibovali hory doly (dalšího zlata).

Vývojem nového konceptu proto z logických důvodů pověřili Matta Groeninga a Davida X. Cohena, tou dobou nejvýznamnější tvůrce Simpsonových. Již původní nápad Foxů čerpal inspiraci ze zasazení do budoucnosti a tematiky sci-fi – lze jenom hádat, zda na tom měl podíl jiný velký popkulturní fenomén dekády, seriál Akta X.

Groening a Cohen strávili dva roky výzkumem a brainstormováním nápadů. Pročítali sci-fi romány, koukali na sci-fi filmy, pořádali maratony sci-fi seriálů. Nakonec v dubnu 1998 navrhli Foxové to, co bylo zárodkem Futuramy – seznam hlavních postav, zasazení, stylu humoru a nástřel zápletky. A tím udeřila kosa na kámen.

Nejistí Foxové

Foxové si sice v reakci na to objednali prvních třináct epizod, praktiky okamžitě se však zalekli různých (paradoxně později nejkultovnějších) aspektů Futuramy a požadovali razantní úpravu celkového návrhu.

Ohniskem sváru byla především přítomnost sebevražedných budek, idiotská nátura doktora Zoidberga a samozřejmě Benderovo antisociální chování a konzumace různých látek. Čistě pro kontext je dobré si připomenout, že už pouze klející spratek Bart Simpson byl na počátku 90. let velmi kontroverzní postavičkou – považte proto, jak v této éře musel působit Bender, libující si v prostitutkách, krádežích a tvrdém alkoholu.

Mezi Groeningem a stanicí se rozhořel spor o tom, jak velkou tvůrčí kontrolu může televize nad seriálem mít. Groening si naštěstí stál pevně za svým dítkem a odmítl přistoupit na jakékoliv významnější změny konceptu budoucí Futuramy. Jeho hlavním argumentem bylo, že stejně svobodně vznikli Simpsonovi.

Všechna jména Futuramy

Foxové nakonec mírně ustoupili ze svých pozic, Groening však musel přislíbit, že Bendera kapku polidští. Ze zakázky Foxů tak sepsal třetí díl Futuramy Nejlepší přítel robota (I, Roommate), v němž se Fry k Benderovi přistěhuje. Ani ta nakonec Foxy nepotěšila, po dlouhých jednáních však posloužila jako gesto dobré vůle od scenáristů.

Do skutečného vysílání na konci roku 1999 však mělo uplynout ještě hodně vody – především bylo třeba vybrat samotný název seriálu.

V průběhu vymýšlení padly nápady jako Aloha, Mars! či Doomsville. Nakonec se vybralo jméno Futurama, inspirované přehlídkou Futurama z roku 1939, která si představovala, jak bude vypadat svět v dalekém roce 1959. Odtud ostatně pochází i kultovní křik obsluhy stázových komor: "Welcome to the world of tomorrow."

Ale o něm zase někdy příště...

Futurama běží každý všední den v 16.15 na COOLu.

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný