20. listopadu 2015 09:00

Spider-Man od Jamese Camerona apod.: 4 zrušené komiksovky od Marvelu

Co mohlo být. A naštěstí nebylo.

Letos už se sice další marvelovky v kinech nedočkáme, na Prima COOL si ale můžete svůj absťák vynahradit jednou milou vzpomínkou. V neděli večer od 20.00 totiž bude k vidění Fantastická čtyřka z roku 2004. Byť tenhle šlágr s budoucím Kapitánem Amerikou a někdejší krasavicí Jessicou Albou mnoho potlesku nesklidil, ve srovnání s letošním remakem jde paradoxně o mnohem lepší film. V historii filmových adaptací však mohlo být několikrát mnohem hůře, než jak se to přihodilo v případě Fantastických čtyřek. Poznejte čtyři komiksové filmy, které naštěstí nikdy nevznikly!

4) Spider-Man Jamese Camerona

Spider-Man mohl vzniknout už několik let před nám známou verzí Sama Raimiho, v polovině 90. let se totiž pavoučího hrdiny chtěl ujmout sám James Cameron! Koncept následoval úspěch Burtonova Batmana z roku 1989, byl by tak asi notně barvitější než Raimiho verze.

Dle scénáře se měl Spidey postavit proti doktoru Octopusovi, ale zároveň film obsahoval řadu originálních scén. Spider-Man měl například prožít halucinace ve stylu Kafkovy Metamorfózy. Scénář také obsahoval řadu sprosťáren, mimo jiné si Pavoučák měl s Mary Jane dopřát sexu na vrcholku Brooklynského mostu...

3) Dazzler s Cher a Robinem Williamsem

Marvelácká superhrdinka Dazzler, disponující silou přeměnit světlo na zvuk, byla vždycky tak trochu produktem bizarních hudebních tužeb autorů komiksu. Kolem roku 1979 však jedné z nejdivnějších postav komiksového světa hrozil vznik ještě divnější filmové adaptace.

Hlavní roli si měla zahrát Bo Derek, představitelka Jane z Tarzana z roku 1981, a rovněž držitelka několikanásobného ocenění Zlaté maliny za nejhorší herečku. Ještě větším hip hopem však byla jména dalších postav. V naprosto šíleném filmu měla záporačku hrát Cher, v další z rolí se naopak měl objevit také Robin Williams a kapela KISS. Vedlejšími postavami, které by Dazzler zachraňovala, měli pak být Iron Man, Scarlet Witch a nebožák Spider-Man.

2) Fantastická čtyřka Peyton Reeda

Režisér Peyton Reed se letos proslavil svou vynikající jednohubkou Ant-Man, v alternativní realitě však Reed už v roce 2005 natočil právě nejslavnější Fantastickou čtyřku. Film, který nakonec vznikl v režii podstatně méně talentovaného Tima Storyho s Jessicu Albou a Chrisem Evansem, by Reed asi nepojal radikálně odlišně. I jeho podíl však mohl Fantastickou čtyřku překopat do lepší podoby.

Reed se totiž vyjádřil v tom smyslu, že Avengers později udělali cosi velmi podobného tomu, co bylo jeho vizí: mělo dojít na masivní bitvy o Manhattan a postupné spojování dospělejších hrdinů. Po souboji na dětské mašinkové dráze v Ant-Manovi je jasné, že Reed na epické scény má a nebojí se je okořenit ani humorem. Tehdejší producenti však po Reedovi chtěli mnohem dětinštější film zaměřený na náctileté, takže není divu, že projekt nakonec opustil.

1) Silver Surfer jako muzikál

Snad nejbizarnější podívanou však mohl být Silver Surfer pojatý jako rockový muzikál. Tento prazvláštní nápad se objevil v 80. letech v hlavě producenta jiného muzikálu Xanadu - dává tedy smysl, že by v jedné z hlavních rolí nezbytně byla Olivia Newton-John.

Krom ní měl film o stříbřitém záporákovi disponovat vskutku epickými proporcemi - Surferův příjezd měl například být ozvučen souběžným zvukem tisíce elektrických kytar. Výsledek by asi byl notně poplatný roku vzniku, máme-li však být upřímní, šlo by bezpochyby o podívanou, na jakou se nezapomíná!

Fantastická čtyřka začíná v neděli ve 20.00 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný