20. srpna 2014 10:40

Scott Pilgrim: něco mezi filmem a videohrou!

Hrajete hry? Žijete život? Pak vás určitě někdy napadlo, jaké by to bylo, kdybyste měli možnost v reálném životě používat fíglů z počítačových her...

... stejně jako se děje v ujetém dárku zamilovaným pařanům jménem Scott Pilgrim proti zbytku světa, který Prima COOL odpremiéruje v sobotu od 20:00.

Jeho titulní hrdina Scott Pilgrim se totiž právě až po uši zamiloval do holky s nejmodřejšíma vlasama pod sluncem – jenže aby si svou vysněnou Ramonu udržel, musí nejprve porazit sedm jejích bývalých v soubojích, vedle nichž by i Mortal Kombat zbledl závistí!

Přesně tak, vážení, žijeme vskutku ve famózní době. Na první pohled je Scott Pilgrim obyčejná romanťárna o postavách tak generických, že pasují skoro na kohokoliv. Velmi brzy se však celý film zblázní a zahalí do estetiky videoherní generace.

Hlavní koťátko Scott (Michael Cera) je typický mlaďoch žijící s bizarním spolubydlou a hrající buď videohry, nebo v kapele Sex Bob-Omb. Jeho nejnovější a prozatím nejlepší úlovek Ramona (Mary Elizabeth Winstead) je však podobně zmáhána bouřlivou minulostí a Scottovi nezbude nic jiného, než se s tím poprat.

A to doslova – mustr obyčejné romantické komedie je totiž v případě Scotta Pilgrima obohacen o elementy videoher. Scottovy střety s všemožnými ex tak dílem připomínají tarantinovské žánrové úlety jako Kill Bill a dílem bojové videohry od zmíněného Mortal Kombatu po Street Fightera.

Celý tenhle film je jednoduše dokonalým dárkem pro kohokoliv, kdo by po rvačce v baru nejraději sáhl na +1 život a dostal se hnedle zpátky do plného zdraví. I na to tu totiž dojde! Nic podobného by dekádu nazpět nikdo nikdy nenatočil…

Za kultovní komiksovou předlohou ostatně stojí mladý kreslíř a spisovatel Bryan Lee O'Malley. Film pak na plátno nahodil režisér Edgar Wright, který udělal rovněž Jednotku příliš rychlého nasazení či Soumrak mrtvých (možná známější pod jménem Shaun of the Dead) čili filmy dvojice komiků Simona Pegga a Nicka Frosta.

Filmový Scott Pilgrim v kinech sice neuspěl – důvodem byl jednoduše žánrový mix tak originální, že ho většina nepochopila – o jeho kvalitách však vypovídá skutečnost, že se na ČSFD drží výjimečné pozice 280. nejoblíbenějšího filmu...

Nenechte ho ve štychu a přesvědčte se o jeho unikátnosti sami v sobotu večer po osmé na COOLu!

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný