9. října 2015 09:00

Od Mlčení jehňátek k Prokletému ostrovu: 6 nejděsivějších filmových nemocnic

Jen máloco umí být strašidelnější než nemocniční prostory...

V neděli večer bude na Prima COOL zase pořádně živo - dorazí totiž premiéroví Živí mrtví! Čtvrtý díl zbrusu nové páté řady přesune část zápletku do jedné děsivé nemocnice, a můžete vzít jed na to, že bude výsledek pořádně vypečený. Nemocniční prostředí je totiž mezi horory jedním velkým evergreenem. Kombinace antiseptického pachu, vypočítavých doktorů a znetvořených pacientů (pokud možno ještě mentálně narušených), děsí diváky hororů už od Kabinetu dr. Caligariho ze 20. let 20. století. Abychom poctili novou dějovou linii v Živých mrtvých, vydolovali jsme z útrob naší paměti i několik dalších pamětihodných snímků, které se odehrávají - alespoň částečně - v nemocnicích nej(h)různějšího ražení. Popřípadě v nich hlavní bestiality páchají alespoň sami doktoři.

Mlčení jehňátek

Ústav, v němž dřepí doktor Lecter, je sice vyhrazen čistě pro pošuky vysokého kalibru, nic to ale nemění na zdejší mrazivé atmosféře. Prosklená cela našeho hlavního nemravy jenom kulminuje představy, jak se tu asi musí zacházet s chovanci po setmění. Nakonec ale za hlavní bestii nejsou překvapivě doktoři, nýbrž sám pacient. Poté, co si totiž utíkající Lecter vezme strážné do parády, vzniká asi nejděsivější nemocniční scéna v historii filmu...

Jakubův žebřík

Navzdory dekádám vysvětlování se lidé dodnes přou, o co sakra vůbec má v tomhle hororu jít. Story válečného veterána, kterému možná dočista přeskočilo, ale možná po něm fakticky jsou bestie z páté dimenze (nebo tak něco), ale navzdory své nepochopitelnosti disponuje doslova kultovním okamžikem ve zdevastované nemocnici, kde se doktoři a chovanci zřejmě předhánějí v tom, kdo se chová více jako hororové klišé. Právě tento segment ostatně inspiroval asi tak 60% vizuálního stylu videoherní série Silent Hill.

Příliš dokonalá podoba

David Cronenberg si v nemocniční nebo lékařské tématice tak trochu liboval odjakživa. Jeho Příliš dokonalá podoba o dvojčatech Elliotovi a Beverlym, kteří se oba živí jako gynekologové, proto slibuje nemalé potěchy. I když je výsledkem spíše vztahové drama než přebujelé experimenty, chirurgicky chladnou atmosféru snímku rozhodně neupřete.

Re-Animator

Naopak Re-Animator o šíleném doktorovi, který má jako hobby tvorbu šílených zombies, patří do ranku hororů spíše ušpiněných než psychologických. Na dnešní dobu veskrze komické triky však z filmu stále dovedou ukovat zážitek oscilující kdesi mezi komedií a totální hrůzou.

Hráči se smrtí

Nemocniční horor trochu jiného ražení nabízí klasický horor Hráči se smrtí. Namísto experimentů hrubého zrna totiž zdejší parta lékařů jenom adrenalinově experimentuje se… stavy klinické smrti. Přesto, nebo snad právě proto, je ale zdejší zastřená atmosféra, která evokuje setkání s neznámem, zcela libovým prožitkem. A vůbec nevadí, že pro hazardování se životem máte po většinu stopáže chuť hlavní hrdiny pořádně proplesknout.

Prokletý ostrov

Snad nejvíce si ale v hororu za poslední dekádu libovalo sanatorium ze Scorseseho Prokletého ostrova. A platí to nejenom pro jeho závěrečnou pointu, která ukáže, že hlavní bestií byl ve skutečnosti někdo úplně jiný než zdejší psychiatr. Ostrovní špitál plný bláznů totiž už dlouho nebyl tak odpudivě odlidštěný a na každém svém kroku mrazivý. Prokletý ostrov nabídne medicínu ve své nejděsivější podobě - a skutečnost, že je to celé tak trochu habaďura, tomu všemu vůbec nic neubírá!

Pátá série Živých mrtvých pokračuje ve 22.20 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný