28. listopadu 2022 00:03

6 nejlepších filmových duelů: Od Matrixu k Muži z oceli

Kde se to pralo mano a mano takovým způsobem, že na to nešlo zapomenout?

Ve čtvrtek večer na COOL dorazí epický sci-fi duel Vetřelec vs. Predátor. Svého času horečnatě očekávaný crossover od Paula W. S. Andersona (Resident Evil, Horizont události) sice nakonec úplně nedostál šíleným očekáváním, jeho pojetí zápasů mezi xenomorfem a ufonským nimrodem „s pěknou držkou“ však s odstupem ostudou rozhodně není. Fanoušci snímku nejčastěji vytýkali absenci soubojů mezi titulní dvojkou – právě ojedinělý fight uprostřed filmu je totiž jeho nejlepší scénou. Připomíná, že dnes hlavní hrdinové příliš často bojují s množinou mnoha padouchů a méně už jeden na jednoho s vyrovnaným bossem. Přitom nejlepší filmové duely mají co říct i dnes...

Nevěsta vs. Černá Mamba (Kill Bill)

Na úvod je tu jedna dívčí variace. I když se v posledních letech objevila řada naturalistických filmových rvaček, asi nejlepší okamžik dvoudílného filmu Kill Bill nastal, když se Nevěsta poprala s Černou Mambou! Namísto šíleného porcování z prvního dílu se totiž tahle bitva dvou žen (!) odehrávala v titěrném karavanu. Fenomenální byl navíc úvod, který naznačoval, že půjde o šermířský zápas – o to více pak překvapila skutečnost, že jsme se na místo něj dočkali brutální bitvy v ručním stylu.

Neo vs. Agent Smith (Matrix)

Opomenout samozřejmě nelze ani snímek, který zpopularizoval paranoiu pro zcela novou generaci diváků. V trilogii Matrix lze najít řadu pěkných duelů, status toho nejlepšího ale bezesporu patří zápasu v metru z prvního dílu. Nikdy dříve ani nikdy potom nedošlo na takový sled kultovních kamerových kousků a navíc se jednalo o zlomový okamžik, kdy se nějaký „rebel“ poprvé skutečně postavil agentům. Dodnes nám z toho běhá mráz po zádech.

Indy vs. bezejmenný mechanik (Dobyvatelé ztracené archy)

Sáhneme trochu do minulosti, netradičně však nevybereme ani karate řežby Bruce Lee ani nakládačky Rockyho, Ramba či Terminátora. Naprosto triviální bitva z prvního dílu Indiana Jonese totiž získává nejlepší duelové body za to, že v ní Indy nesekýruje hlavního záporáka, ale naprosto nevýznamného leteckého mechanika. Je to vtipné, je to napínavé, je to nečekaně dlouhé. A divákům z toho i přes antiklimatičnost tuhne krev v žilách!

Vader vs. Luke (Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder)

Filmové souboje jsou sice mnohdy plné osudových scén, pokud v nich však figuruje téma rodiny, většinou taťka zachraňuje svou dceru nebo otec svého syna. Druhý díl Hvězdných válek se ale tomuto klišé postavil na odpor – částečně za to však může fakt, že svou rodinnou povahu odhalil až na samotném závěru šarvátky...

Bourne vs. Desh (Bourneovo ultimátum)

Dnes trestuhodně pozapomenutá Bourneova trilogie na plátna kin přinesla krutopřísné souboje a jen tak mimochodem z nich udělala nový standard filmových rvaček. Zřejmě nejvýznamnější je v tomto kontextu Bourneův duel se zabijákem Deshem – nikoliv ani tak kvůli zoufalé bitvě o pistoli, ale pro slavný záběr úvodního skoku z jednoho okna do druhého. Tohle je filmařina, dámy a pánové!

Superman vs. Zod (Muž z oceli)

Naši přehlídku skončíme na tepu doby – snad žádný duel totiž v poslední dekádě nebyl výraznější než střet Supermana se Zodem. Když se perou dva Kryptoňané, padají mrakodrapy. A divák neví, má-li být zděšen, znechucen nebo nadšen... nebo všechno dohromady. Tolik emocí žádná jiná fackovaná zkrátka nevyvolala!

Sci-fi duel Vetřelec vs. Predátor začíná na Prima COOL ve čtvrtek ve 22:15.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný