18. června 2015 23:00

Od Hvězdné brány ke Hře o trůny: 3 zábavné seriály, ve kterých byste vážně nechtěli žít

Tyhle fantazie by v reálu byly agonií!

V pátek večer se mezi vás vrátí akční vysloužilec Jack Bauer, aby znovu zachraňoval svět v minisérii 24 hodin: Dnes neumírej. Jde o pokračování osmi seriálových řad, v nichž Jack zachránil několik prezidentů od atentátu a odklonil řadu světových válek. Když se ostatně na 24 hodin podíváte s odstupem, vypadají jako docela solidní dystopie. To je ale u podobných seriálů vlastně normou, jak ukazují další tři vybrané zábavné seroše, jejichž obyvatelé by to v reálu měli pekelně těžké.

Hra o trůny

Proč je zábavný: Koukáte celý den do počítače, alergeny na vás účinkují jako kryptonit, kamarády vidíte hlavně na Facebooku a vaší nejčastější pohybovou aktivitou je běh na tramvaj? Pak si jistě rádi odpočinete u seriálu, který je inspirovaný starými dobrými časy, kdy se pěstovalo rytířství a poddaný se mohl spolehnout na moudrost monarchů.

Proč je děsivý: Akorát, že žít v Západozemí i přilehlém okolí by v reálu bylo ekvivalentem mučení. Hra o trůny správně cituje jeden fantasy nebo historický archetyp vedle druhého, jen aby je náležitě rozdrtila v prach, společně s vašimi sny.

Titěrné zranění způsobené čestným chováním v souboji? Zemřete na infekci. Jste princ krasoň definovaný svým uměním s mečem? Záporáci vám useknou ruku. A když už si žijete v klidu na vesnici, daleko od válek, kdykoliv se může přiřítit cizí armáda a udělat si steaky z vašeho dobytka nebo rodiny.

Ať už patříte mezi obyčejné peasanty, elitní válečníky nebo samotné panovníky, Hra o trůny dává najevo, že touha po dobrodružství ze starých časů je zaplacena krví. Zdejší fantasy prostředí je o to hrůznější, že v něm seriózně existují několikaleté zimy. A jako bonus i regulérní zombici!

Hvězdná brána

Proč je fajn: Stačí udělat jeden krok a můžete se ocitnout na fantastickém světě na druhém konci galaxie! K tomu připočtěte šanci bojovat proti ultimátním padouchům v superpříjemné vojenské organizaci plné sympaťáků. Na Hvězdné bráně není co nemilovat!

Proč je děsivý: Pomineme-li zjevné prekérie jako skutečnost, že je Země obklopena celými bateriemi psychotických, supermoderně vybavených ras na úrovni čistého zla, pořád je tu fakt, že je většina lidské historie lež. Pyramidy? Ufounské přistávací dráhy. Severští bohové? (Povětšinou) hodní emzáci. Seriál sice několikrát řekne, že moderní náboženství a z nich pramenící kultury (i ateisté) lež teda nejsou, pak to ale čas od času trochu popře goa'uldem maskovaným za Satana nebo celým principem Antiků a Ori.

Dokonce ani klaďasové na tom nejsou moc dobře. SGC sice brání Zemi proti šmejdu z vesmíru, nějakým zázrakem a/nebo represivní ovšem silou zvládá utajovat jak existenci programu Stargate, tak i několikero odražených invazí nebo budování vesmírných letadlových lodí. To celé s požehnáním tzv. nejsvobodnější země světa, a později i zbytku vlád. Zapomeňte na konspirační teorie o chemtrail, ne-přistání na Měsíci nebo i alternativní “vysvětlení” 11. září – to všechno by ve srovnání s nekonečnou mocí a cynismem vládních služeb ve Hvězdné bráně byly úplné prkotiny. Sloužit v SGC by byla slušná schíza...

A i kdybyste tohle všechno akceptovali jako nutné zlo, pořád je tu několikrát citovaná skutečnost, že zobrazovaná realita je jenom jednou z velmi mála alternativních realit, kde Goa'uldi/Wraithové/Ori či jiné bestie neuspěly. Hvězdná brána, jak ji známe, je doslova ten nejlepší možný svět, jak ho postulovali filozofové, vedle něhož však nezbytně musejí existovat miriády jiných reality, v nichž by genocidu lidské rasy nic nezastavilo.

Star Trek

Proč je fajn: Nejen lidstvo, ale rovnou celá čtvrtina galaxie je spojená do mírumilovné, pravdoláskařské Federace schopné bránit se jiným zlým ufounům. V nitru Star Treku je uschováno poselství, že každá rasa – nejen lidstvo nebo Federace – je vlastně potenciálně dobrá. Pokud jste navíc pozemšťan, užíváte si dostatku všech nezbytností, dokonalé zábavy v holosimulátorech a nakonec se můžete i kdykoliv zapsat do služeb průzkumné a humanitární organizace, která disponujíce obrovskými hvězdnými loděmi.

Proč je děsivý: Existuje důvod, proč nám jako divákům seriál nikdy vlastně neřekl, co dělají běžní obyvatelé Federace. Nikdo si totiž neumí představit, jak má svět, v němž je všeho dostatek a všichni se mají rádi, vlastně fungovat.

Tím nejlepším referenčním bodem je zřejmě film Wall-E – většina zdejších tlusťochů tráví den jen nekonečnou zábavou a ničím jiným. A můžou si to dovolit, žijí totiž ve světě, kde nemusejí nic dělat! Přiznejte se, mít k dispozici holosimulátor schopný zobrazit vaše nejniternější fantazie, používali byste ho k heroickému prožívání Bitvy o Británii či horozelectví, nebo spíše k simulaci vašich nejúchylnějších nápadů? Vylezli byste z něj vůbec někdy ven? Nebojte, nekonečná popularita Grand Theft Auto a internetového porna oproti memoárům válečných pilotů a horolezců naznačuje, že v tom nejste sami.

Nejlepší možností zkrátka je, že 1 % hrdinných posádek Hvězdné flotily brání 99 % tlustých hedonistických úchylů. Ani kosmičtí hrdinové navíc nejsou zcela bez poskvrny. Celé původní a notně naivní vykreslení Hvězdné flotily totiž později trochu narušilo odhalení supertajné federační špionážní skupiny jménem Sekce 31, která na své i jiných rasách páchá nemlich stejná zvěrstva jako ti nejhorší Romulani, Klingoni nebo Borgové. Lidstvo a celá Federace tak nakonec žijí v krásné lži o své vlastní morální nadřazenosti, zatímco se kdekdo chová jako vesmírné hovado, které si nemá co vyčítat se zbytkem galaxie. Ať žije nadřazenost vůči jiným rasám!

Ve finále by tak asi bylo snazší žít v dnešním Londýně, který se snaží rozstřílet armáda dronů. Snad je zastaví Jack Bauer, který jde do akce už v pátek ve 20.15 na COOLu!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný