6. listopadu 2015 08:00

O sexbombách a kocovině: 6 nejdivnějších klišé z náctiletých komedií

Také u nich kroutíte hlavou?

V sobotu večer se s Prima COOL znovu vrátíte do období středoškolského, ve 20.00 totiž startuje ujetá teen komedie Našrot! Jak evokuje její sofistikovaný název, zdejší story vypráví příběh mladíka, jehož párty se poněkud vymkne kontrole - a stane se tak zrovna den před jeho kritickými přijímačkami! Očekávat můžete všechny tradiční prasárny z tohoto teenagerovského žánru - sexy holčiny, vzpomínky na střední, bestiální zápasy. Příval náctiletých školních komedií o tom, jak se kluci a holky snaží v opilosti přijít o panictví, přišel se Snowborďáky a Rafťáky už i do našich kin, je proto paradoxní, že všichni uvnitř tak nějak tušíme, že mnoho zdejších klišé vlastně platí za ohromné koniny. Vzpomněli jsme na šest největších hříšníků, kteří jsou sice zábavní, ale taky mocně nereální...

Všichni sportovci jsou namakaná paka

Vyprávět příběh o ztrátě panictví a nezvládání alkoholu z pohledu hezounů, kterým k nohám padne každá kočka a vydrží daleko více pitiva než zbytek lidstva, je trochu nuda - a tak musejí všechny teenagerovské komedie z maskulinních frajerů udělat nesympatické nýmandy, které by v IQ testech porazil i špinavý talíř. Jak si navíc každý jistě pamatuje z tělocviku, spousta sportovně nadaných je spíše šlachovitější a hubená, na kondiční běh jsou vám totiž ramena jako od almary poněkud zbytečná. Tenhle kec, že jsou všichni středoškolští sportovci nesympatičtí, je prostě lež jako věž!

Všichni nerdi mají sociální fobii

A teď z druhé strany barikády. Jasně, k nerdím zálibám se většinou přimykají introverti, a na COOLu o tom sami víme své. Ale introvert ještě neznamená, že se chováte jako upejpavý sériový vrah vystrašený ze sebemenšího fyzického kontaktu, jak je dobrým zvykem drtivé většiny středoškolských komedií. Většina introvertů umí být setsakra zábavná, když na to dojde, a když se cítí okey. Ostatně, jak vydatně zpropagovala Teorie velkého třesku, být chytrý je dneska sexy!

Učitelé jsou úhlavní nepřátelé

Filmové příběhy potřebují své hrdiny, ale i své záporáky. Prakticky v každé náctileté proto učitelé platí buď za antagonisty, kteří brání mladíkům a slečnám v jejich eskapádách, anebo za ignorantské hlupáky, kterým uniká legitimní šikana (to když jsou záporáky jiní studenti). Jenže v reálu je většině učitelů docela šumák, co se děje mimo jejich hodiny a že studenti dvacet metrů za školou “potají” pokuřují ledacos, dokud při tom nepáchají příliš mnoho zločinů najednou. I oni byli ostatně ještě nedávno mladí a s absolventy si mnohdy na srazech rádi dopřejí. Teze, že učitelé jsou antagonisté, je prostě vůči kantorům vyloženě diskriminační.

Drogová/alkoholická epizodka skončí na veselé struně

Střední škola je mnohdy obdobím poznávání sebe sama a především toho, kolik nálože unesou vaše játra (plíce, mozek…). Náctileté komedie se proto neobejdou bez rozverné drogové nebo opilecké epizodky - a i Našrot skončí navzdory všemu zdejšímu šílenství vyvolanému přemírou návykových látek v zásadě dobře. Ono ukazovat ve filmu nápaditě půlnoční debaty študáků o tom, který z Avengerů je komu nejmilejší, umí jenom velmi málo režisérů. A tak díky přemíře brutálních filmových kaleb máme všichni pocit, že je 99% běžných parties vlastně nuda, pokud v nějaké fázi večera ve slipech nezápasíme s medvědem, který se na svobodu dostal po onom nešťastném výletu kabrioletem do místní zoo. Což nás nutí do stále větších skopičin, které mimo filmové plátno čas od času skončí tragickým omylem. Své o tom ví třeba řada mladých řidičů, kteří mají po osmi vodkách pocit, že právě teď přišel čas na pouliční závodění v aleji plné stromů. Klišé o tom, že pijatika musí být megazběsilá, a přesto dopadne fajnově, je prostě jenom hloupé klišé.

Holky chodí oháknuté jenom vyzývavě

Filmy musejí notně přehánět, jinak bychom se místo jejich sledování prostě dívali z okna na nudnou realitu. To znamená, že je-li někde potřeba mít na plátně sexy holku, obvykle chodí spíše neoblečená než oblečená, zahanbujíc i reálné profi striptérky. Ne, proti vyzývavým hadříkům nic nemáme! Každý, kdo ale někdy chodil na technickou střední, vám potvrdí, že mezi 29 kluky je i jediná holka v overalu a teplákách setsakra příjemným pokoukáním. Americké střední školy navíc v posledních letech čelí invazi prudérních agitátorů, pro které jsou vyzývavé i elasťáky, i ve Státech je tak spousta skromně oháknutých děvčat - v ostrém rozporu s tím, co se nám snaží namluvit teen komedie!

Všechno to snažení skončí dobře

I když se čas od času nějaká teen komedie končí hořkosladce, protože se zdejší postavy obvykle s koncem docházky vydávají na vysokou školu nebo do práce, neexistuje snad jediná, která by dopadla vyloženě špatně. Má to opět svoji logiku - málokdo se chce na konci komedie cítit, jako kdyby právě dostal kopačky nebo mu zavolali z márnice, že musí přijít identifikovat zbytek své rodiny. Zas a znovu ale platí, že je konec střední pro všechny zúčastněné především doživotním traumatizujícím zážitkem. Ti, kteří jdou na vysokou, si totiž užijou takové party, že vedle nich budou vzpomínky na střední blednout závistí, a střední tak zůstane jenom zbytečnou fázi života. A ti, kteří naopak razí do roboty, si oproti střední už nikdy neužijou nevázanost, jaké si dopřávali tam.

Konec střední školy je prostě smutný a žádný filmový happy end s objetím hrdiny a jeho milované femme fatale (s níž se do půl roku stejně rozejde) to holt nespasí. Víte, že je to pravda, a přesto se od toho nelze oprostit - potvrďte si to zas a znovu s Našrot na COOLu v sobotu ve 20.00!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný