11. října 2015 17:00

Nový Potter, nebo další Piráti z Karibiku? Víme, jak se povedla fantasy Pan s Hughem Jackmanem!

Nový Potter, nebo další Piráti z Karibiku? Víme, jak se povedla fantasy Pan s Hughem Jackmanem!

Hollywoodská budoucnost je momentálně v rukou fantasy, sci-fi a superhrdinských filmů. Právě tyhle žánry vysávají největší rozpočty a každé studio se do nich snaží přispět co nejopulentnějšími novinkami. Často to vychází a dostáváme nádherné podívané, někdy je ale prostě všechno špatně. A právě to je po Fantastické čtyřce nebo Pixelech i případ Pana.

Člověk by řekl, že když si Hugh Jackman zahraje slavného piráta Černovouse pod dohledem Joea Wrighta (tenhle expert na kostýmní dramata má za sebou Pýchu a předsudek, Pokání nebo Annu Kareninu), musí to zákonitě dopadnout skvěle. Větší rozpočet ale ne vždy znamená lepší film, protože vám mohou chybět pevné základy.

Sympatické postavy, přesvědčivý vizuál, zajímavý příběh... však to znáte. Pan bohužel nemá ani jedno, protože se Jackman i jeho kolegové jen podivně pitvoří a proplouvají křiklavě digitální umělostí, v níž se odehrává kopírka mnoha nedávných filmů. Jistě, samotný Petr Pan vznikl už v roce 1902, kdy o Harrym Potterovi nebo Pirátech z Karibiku nikdo neslyšel. Jeho nejnovější filmová výprava ale působí jen jako nedopečená odpověď na tyhle úspěšné série.

Příběh malého klučiny, který se dostane do magické Země Nezemě a snaží se tam osvobodit ztracené víly, jednoduše nemá šmrnc. Je plný podivných scén, u kterých budete obracet oči v sloup nebo se zamračeně koukat na hodinky, a očividně cílí na nejmenší diváky, kteří nebudou nic řešit a nadšeně zaplesají u toho, že někdo někam skáče a střílí u toho barevnou pistolí. Navíc vám tu pravidelně něco létá do obličeje (aneb co jiného dělat s 3D, že?), takže nebudete namíchnutí jen na herecký, scenáristický a režijní volnoběh.

Pan je vlastně přijatelný jen jako skoro-průměrná fantasy báchorka, od které nečekáte vůbec nic a ve finále jste překvapeni tím, že jste ji přežili ve zdraví. Pár hodin po projekci si ale budete pamatovat maximálně pěkný akční úvod a půvabnou Rooney Maru, což je u filmu za 150 milionů dolarů bolestivá prohra. Že máte vážně chuť jít do kina? Vyražte na Everest, Marťana nebo Muže na laně. Případně vezměte děti na Hotel Transylvánie 2. Pana si můžete s klidem schovat na doma.

Hodnocení: 5/10

Karel Ryška

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný