5. června 2015 14:00

Měl lepší káru James Bond, nebo Šílený Max? Vybrali jsme 4 nejslavnější filmová auta!

Krásky se stovkami koní pod kapotou!

I když se náš páteční Kurýr rád prohání ledajakými nejnovějšími kárami, nejslavnějším silničním matadorům ale jeho kousky nemohou konkurovat. Kinematografické automobily za sebou mají sice více než stoletou historii, vybraná čtveřice těch nejznámějších plecháčů je ale nápadně zaseknutá mezi 60. a 80. léty. Připomeňte si s námi jejich příběhy, jména i krásné křivky.

4) Aston Martin DB5 (Goldfinger)

Stříbrně oděný DB5 je nejenom překrásným kusem plechu, ale proslavil se i jako ikonické bondovské vozidlo. Poprvé se objevil v roce 1964 v Goldfingerovi, a i když pak měl několik let pauzu, do mozků diváků se vpálil natolik silně, že se posléze vrátil ve většině bondovek s Piercem Brosnanem a stal se i vyvoleným autem Craigova Bonda v Casino Royale a ve Skyfallu. Původní vůz z Goldfingera byl přitom nedávno prodán v dražbě za lidových cca. 100 milionů korun (4 miliony liber).

3) DeLorean DMC-12 (Návrat do budoucnosti)

Ačkoliv DeLorean ve filmu umí cestovat časem, respektive i létat, reálná verze takových kvalit (předpokládáme) nedosahuje. To však neznamená, že nejde o po čertech líbeznou káru. Hranaté osmdesátkové tvary (spolu s původními proudovými kapacitátory na zádi...) a netradiční, nahoru vyklápěné dveře naopak zaujmou i v dnešní éře. DeLorean byl jediný vůz své třídy – jeho producent DeLorean Motor Company totiž záhy zkrachoval a nic dalšího již nevyplodil. Přesto DeLorean stále žije, v roce 2008 se dokonce vrátil zpátky do omezené výroby, včetně nové elektrické verze. Kusy se prodávaly ve startovací ceně kolem dvou a půl milionu korun.

2) XB GT Ford Falcon (Šílený Max)

Díky XB FT Ford Falcon víte, že přijde-li apokalypsa, můžete se na tenhle vůz spolehnout. Šílený Max totiž sice rajtoval na kdejaké káře, ale právě tahle ho proslavila v prvním, ještě relativně přízemním díle. Dnes už ale Maxův vůz moc jednoduše neseženete – tento konkrétní model byl totiž vyráběn pouze v pobočce Ford Australia. A my se vlastně ani nedivíme, že si protinožci takovouhle macho hračku chtějí nechat jenom sami pro sebe!

1) Mustang GT 390 (Bullitt)

Ford Mustang první generace je kára, která definovala podobu filmových honiček. Když se v něm Steve McQueen v roce 1968 prohnal americkými kiny, nezbývalo jeho konkurentům nic jiného než, ehm, bulit. McQueen a Ford Mustang přišli s první moderní filmovou honičkou a dali tak duši novému filmovému žánru. A už kvůli tomu nelze do pozice nejkultovnější filmové káry zaparkovat žádnou jinou!

Druhá série Kurýra pokračuje v pátek ve 20.15 na Prima COOL!

Kterou filmovou káru jste vždycky chtěli vy? Podělte se o svého favorita v diskuzi!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný