6. října 2015 16:00

Matt Damon už se zase ztratil: 3 důvody, proč vyrazit do kina na Marťana!

Režisér Vetřelce a Blade Runnera se konečně vrací ke sci-fi.

Není tomu tak dávno, co se parta odvážných horolezců snažila přežít výlet na nejvyšší horu světa. Everest se bez debat povedl, takže potěší, že ho následuje další nový „survival“, který byste si měli jít užít do kina. Tentokrát je řeč o sci-fi Marťan, v níž NASA zapomene Matta Damona na rudé planetě a následně řeší, zda ho má smysl zachraňovat. A i když asi uhodnete, jak je tohle dilema vyřešeno, měli byste nový film Ridley Scotta vidět. Zejména z těchhle tří důvodů!

1) Scott je zpátky ve formě

Ridleymu Scottovi se v minulých letech zase tolik nedařilo. Klasiky jako Vetřelec, Blade Runner nebo Gladiátor už mu sice nikdo nesebere, samy ale uznáte, že Robin Hood, Prometheus nebo Exodus tak nějak nepatří na jejich úroveň. V Marťanovi ale Ridley opět zvládá bavit i napínat, žonglovat se spoustou sympatických postav a vůbec vyplnit dvě hodinky tak, aby to z toho byla ohromně příjemná horská dráha. A to je samozřejmě přesně ten důvod, proč má smysl vyrazit za velkým plátnem.

2) Je to sci-fi pro každého

Marťan mimo skvělých herců, vyváženého scénáře a soustředěné režie šlechtí i to, že je skrz na skrz univerzální. Zatímco většina sci-fi filmů cílí na fanoušky obřích korábů, světelných mečů a podivných mimozemšťanů, Marťana snese každý, kdo má rád zábavu, napětí a vynalézavost. Většina filmu se sice odehrává ve vesmíru (respektive na Marsu) a Matt Damon v tu řeší celkem složité vědecké problémy. Vždycky je to ale podáno tak, aby to zajímalo každou věkovou kategorii, což je v dnešní době čím dál tím vzácnější.

3) Budete (možná) inspirováni k překonávání vlastních limitů

Marťan je v jádru přímočarým vesmírným dobrodružstvím, zároveň ale nejde o souhrn záběrů s hezkými herci a ještě hezčími vynálezy od NASA. Scott (potažmo autor knižní předlohy Andy Weir) totiž dává důraz na lidskou vynalézavost a schopnost překonávat sebe sama, místo aby příběh jen tupě sunul kupředu. Damonovo snažení tak může hlavně v mladších ročnících probudit zájem o vědu a (správnou) domněnku, že čím víc toho člověk ví, tím stylovější věci může provádět. A tím se moc hollywoodských filmů chlubit nemůže, takže oba palce nahoru!

Už jste Marťana viděli? Tak se v diskuzi podělte o dojmy. A pokud ne… hurá do kina!

Karel Ryška

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný