6. července 2015 15:15

Má Žralokonádo vůbec konkurenci? Nakoukali jsme 4 nejšílenější béčkové filmy všech dob!

Žádný učený z nebe nespadl.

V úterý od 22.40 se Ryan Carnes a Anne Heche rozhodnou přelstít padoušský plán na vypnutí amerických elektráren v béčkovém akčním trháku Megazkrat: Smrtící výpadek! Navzdory pověsti žánru filmů, které tak nějak nesou označení “B”, není výsledek ani zdaleka tak maniakální, jak asi čekáte. Ve světě filmových béček je ostatně co nejabsurdnější premisa i provedení už dlouho předmětem nevyřčené soutěže mezi tvůrci. Nevěříte? Mrkejte na naši připomínku čtyř nejšílenějších béček napříč historií!

4) Jen pro tvou výšku

Také jste vždy toužili vědět, jak by vypadal James Bond, kdyby byl zároveň liliputem? Inu, po Hře o trůny už vtípky na lidi malého vzrůstu sice nejsou zrovna v kurzu, v roce 1981, kdy byla natočena parodie na bondovky Jen pro svou výšku, s nimi ale zjevně ještě nikdo problém neměl. A tak vznikl filipínský snímek, v němž titěrný agent s nulovými hereckými schopnostmi (za to ale docela solidně ovládající katanu!) svádí jednu kočku za druhou a nakonec dá co proto i hlavnímu padouchovi.

Jen pro tvou výšku je vlastně úplně normální dobovou bondovkou, kdyby ji natočil nepříliš talentovaný štáb s nepříliš talentovanými herci. Přesto sledování trpaslíka, který akčně uhýbá sniperům, v člověku vyvolává nekonečně zvláštní pocit, kdy si není jistý, má-li se smát nebo plakat. Ničemu nepomáhá ani skutečnost, že ústřední krasavec Weng Weng následkem své poruchy zemřel nějakých deset let po natočení filmu. Tak už to ale chodí, že bujará zábava a smutek jsou ve světě filmu často dvě strany jedné mince. Jen se zeptejte takového Robina Williamse.

3) Plán 9 z vnějšího vesmíru

Co by to bylo za seznam béček, kdyby v něm chyběl příspěvek od krále žánru Eda Wooda? Plán 9 je však sám o sobě spíše pekelně nudný než cokoliv jiného. Půlstoletí neplacené reklamy – včetně kvalitního snímku Tima Burtona o životě Eda Wooda – totiž vytváří dojem, že jde o jakousi bujarou veselici nepovedenosti.

Ve skutečnosti je ale Plán 9 vážně jen hrozně nudný. Kultovní status mu vysloužily až občasné erupce trapnosti, které ve stopáži vystupují ze šedi – například když Wood používá archivní záběry po boku těch vlastních nebo když na konec snímku dodá seriózní a vlastně skoro i chytrou pointu. Zkuste si však tohle peklíčko dokoukat sami...

2) The Black Gestapo

Woodův odkaz ale žil dále. Především v 60. a 70. letech vznikala celá řada totálně šílených béček plných odhalených řádových sester vraždících muže, ufounských klaunů vraždících děti nebo zmutovaných rajčat vraždících úplně všechny. Na jejich kompletní výčet bychom potřebovali řádově delší seznam. Nakonec tento trend přece jen notně opadl s tím, jak ambicióznější filmaři dostali akční béčka i horory do mainstreamu během 80. let. No a zbytek divňáků byl vyloučen na videokazety.

"Černé Gestapo" ale z všemožných kombinací toho, kdo vraždí koho, přece jen poněkud vybočuje snahou naštvat zřejmě úplně všechny typy diváků. Přesně ve stylu subžánru blaxploatation tu zpočátku pozorujeme hodné afroamerické hrdiny bojující se zlým bělošským gangem, po určité době však story z ústředních čokoládových klaďasů vykouzlí fašizující se záporáky, kteří přejmou nacistickou estetiku a uniformy a změní se v kriminálníky. Černé gestapo je natolik ojedinělým filmem, že by se na jeho odsouzení shodli i Hitler, Gándhí a Martin Luther King.

1) Žralokonádo

Po 80. letech dlouho panovalo brakové ticho po pěšině. Béčka se přesunula mimo kina – jenže na kazetách už neměla takový šmrnc a v televizi si zase nemohla dovolit takovou drsnost. Vše změnil až příchod věku internetu. Tradice exploatace se vrátila v posledních deseti letech skrze filmaře znovu přímo zaměřené na co nejšílenější nápady, primárně ze společnosti Asylum. Jejich dílka zřejmě znáte sami – a Žralokonádo je prozatím jejich opus magnum.

Snímek o tom, že do sebe tornádo nasaje z mořské vody hejno hladových žraloků a pak je spouští na Los Angeles, by si vskutku zasloužil Nobelovu cenu za bizár. Člověk nemusí být zrovna námořní biolog ani meteorolog, aby ho už z poslechu námětu rozbolela hlava. Provední filmu je však natolik solidní, že je zcela jasné, že je to celé vtip. Tím se moderní béčka výrazně liší od těch starších, které zrnily jako stará telka a nazvat jejich osazenstvo "neherci" bylo ještě pochvalou.

Všechno se prostě vyvíjí! Což vám připomene i moderní béčko Megazkrat. Už v úterý ve 22.40 na COOLu!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný