16. října 2015 09:00

Kocour v botách vs. Kung fu Panda: 5 nejzábavnějších animovaných postav

Od veverky po roboty!

V neděli večer se na Prima COOL připravte na pořádné ochlazení - ve 20.00 totiž dorazí Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů. Celovečerní komediální animák zahřeje bránici, jenže snad ještě víc než zdejší tapisérie potvůrek a jejich roztodivných příhod proslavila Dobu ledovou postava svérázné veverky věčně pronásledující svůj vytoužený žalud. Právě s ní se zrodil geniální komediální charakter, který v přehršle animácích není zase tak často k vidění - mnohem častěji jejich tvůrci totiž sázejí na sitcomové vtípky a týmového ducha, než na osamělého jezdce. Vzpomněli jsme však na několik jeho dalších čestných konkurentů!

Kung fu panda

Je tomu sedm let, co se nás filmaři ze studia Dreamworks pokusili přesvědčit, že nejlepší kung fu předvádí pouze obtloustlé pandy. Co na tom, že si s odstupem mnoho hlášek nepamatujeme? Kung fu panda byla sice vcelku přímočará, každopádně však rozkošná jednohubka, která pevnýma nohama stála na ústředním nýmandovi s hlasem Jacka Blacka. I když se přitom trochu převažovala dopředu...

Woody

Žádné dřevo, nýbrž po všech stránkách dýchající postava, to byl kovboj Woody v prvním Toy Story. I když tenhle film máte jistě spojený s dětstvím a naivitou (ostatně, herdek, vystupují tu žijící hračky!), ve své podstatě je zdejší Woody jak vtipný, tak zároveň hororově děsivý. Nejít totiž o rodinnou látku, Toy Story by klidně mohla být černohumorná komedie o vrahovi, kterému se příliš nedaří. Woody prostě nebyl jenom veselá kopa, ale generoval humor i tím, že se mu mocně nedaří znemožnit/zlikvidovat Buzze!

Kocour v botách

Nelze nezmínit ani kultovní sérii Shrek. Spíše než jejího ústředního bručouna ale vypíchneme jinou persónu, a nebudeme to jenom kvůli její roztomilosti. Kocour v botách je totiž asi nejvtipnější postava celé série, která není přehršle ukňouraná nebo přespříliš ukecaná. Ano, koukáme na tebe, Osle. Kocour má zkrátka komediální a přitom nevtíravý šarm. K tomu navíc jeho kukadla vygenerovala jeden z prvních skutečných internetových memů - a kdo jiný se může pochlubit podobným prvenstvím?

Mravenec Z

Dávno z útrob počátků digitálně animovaných filmů přikmital i nečekaný návštěvník z říše hmyzu. Mravenec Z je jedním z mála animáků, které daly na budku studiu Pixar - to se totiž pokusilo o něco velmi podobného o fous dříve s Životem brouka. Jenže Mravenec Z, obdobně jako Toy Story, namísto prvoplánových vtipů čerpal humor z neurotického hrdiny. Dětskému filmu, který ve své válečné pasáži vypadá jako Hvězdná pěchota a ve finále vyrukuje s regulérní revolucí, prostě nejde nezvednout palec nahoru!

Wall-E

Bavit verbálním vtipkováním je náročné, ale ještě mnohem náročnější je bavit bez explicitního humoru. Že to jde, názorně ukázaly legendy němého filmu jako Buster Keaton nebo Charlie Chaplin, jenže od 30. let bylo tohle umění povětšinou zapomenuto. O to svižněji pak působil Wall-E, a myslíme tím jak animák, tak i stejnojmennou postavu. Byť toho namluví poskromnu, Wall-E dokázal diváky desítky minut bavit čistě svými výrazy, pohybem a činy, ukazujíc, že animáky nejsou jenom moderním výstřelkem, ale mohou odkazovat dekády let do minulosti. Nádherná práce!

A podobně je na tom vlastně i veverka z Doby ledové 3. Mrkněte se na ní i na její kolegy v neděli večer na Prima COOL!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný