9. října 2015 10:00

Kick-Ass vs. Strážci Galaxie: 5 nejlepších superhrdinských komedií

Komedie i komiks k sobě mohou mít blíž, než byste si mysleli.

Celá řada filmů přemýšlí o tom, jak by to ve skutečnosti vypadalo, kdyby kolem nás existovali superhrdinové jako vystřižení ze světa komiksů. Jednu z takových vizí si můžete doplnit v pondělí večer na vlnách Prima COOL filmem Mystery Men (1999). Tahle svérázná komedie totiž naservíruje svět, v němž superhrdinové vymýtili veškeré zlo a neřádství, a začali se proto pekelně nudit. Byť jde na první pohled o vrchovatě nezvyklý přístup, podobně ironické náhledy na superhrdinovo lopotění je ve filmech vcelku běžné. Komedie a komiks k sobě zkrátka vždycky měly blízko, a patero dalších našich tipů vám to spolehlivě dokáže.

Kick-Ass

Prvním pánem na holení nemůže být nikdo jiný než svérázný hrdina Kick-Ass. Snímek na motivy stejnojmenného komiksu totiž nápaditě kombinuje klasické komiksové kulisy, barevné trikoty a příběhové motivy s násilím tak brutálním, že by se za něj nemusela stydět ani ISIS...

Kick-Ass servíruje humor černější než je oblíbená barva Dartha Vadera, zároveň ale řeší i věčné dilema každého superhrdiny – totiž jaký je vlastně rozdíl mezi naivním pánem v barevné pláštěnce a narušeným sériovým vrahem?

Hancock

Zatímco Kick-Ass sice platil za parodii, ale jinak vlastně kopíroval standardní náhled na superhrdinské patálie, Hancock šel v komedii činěnou na úkor superhdinů ještě o fous dále. Namísto přímočarých padouchů totiž z titulního superhrdiny udělal celebritu, která častěji řeší soudní spory a superhrdinskou kocovinu než boj s tradičními padouchy.

Tedy, alespoň zpočátku. I když Hancock ve své druhé půlce nápadně změní celkový tón (asi jak scenárista během sepisování postupně sám vystřízlivěl), pro sérii příjemných nápadů z úvodní sekce si tenhle biják zmínku rozhodně zaslouží!

Strážci Galaxie

Opomenout nelze ani mňamózní loňskou jednohubku od Marvelu o partičce netradičních spasitelů mléčné dráhy. Strážci Galaxie vsadili na slovní fotbal mezi postavami, které se zpočátku nemají rády, ale právě o to více generují vtipy a/nebo vzájemné urážky.

I když je třeba dát ruku na srdce a přiznat si, že zdejší story byla jednodušší než první věty Slabikáře, pro charisma místních antihrdinů si toho vlastně nikdo vůbec nevšiml. Těšíme se proto na druhý díl, který má logicky být ještě zábavnější!

Hellboy

Byť je Hellboy (2003) opět vcelku standardním superhrdinským příběhem, nad konkurenci tenhle trhák povyšují netradičně vtipné postavy a ruku v ruce s tím i echt podařené dialogy. Hellboy je jiný a nebojí se to dát okatě najevo.

Co však také čekat od filmu, jehož hlavním hrdinou je ironií a hormony překypující čert, jenž plane láskou k pyromaniačce, a jejich nejlepším kámošem je vodník? Hellboy by mohl být buď hororem nebo komedií – chvála prastarým bohům, že si vybral druhou možnost!

Úžasňákovi

Superhrdinská látka je samozřejmě předlohou pěkné řádky animáků, jenom jeden z nich však stojí za delší zmínku. Úžasňákovi z roku 2004 totiž dorazili ještě před explozí komiksových trháků, přitom většina jeho vtipů se stářím zraje jako víno!

Ostatně, velká porce Úžasňákových se objevila i nedávno. Zdejší story o zhrzeném fanouškovi Pana Úžasňáka totiž nápadně prosakovala i z Iron Mana 3, a to tak mocně, že o podobě obou snímků začaly kolovat vtipy...

Nebyl to nutně záměr, tenhle žánr zkrátka podobně humorné zápletky generuje sám o sobě! Superhrdinové a komedie k sobě prostě patří – jak ostatně v pondělí na COOLu potvrdí snímek Mystery Men. Startujeme ve 23.10!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný