2. února 2015 09:00

Kdo jsou Bořiči mýtů?

Jejich filmy jste zřejmě viděli už jako malí. Tedy alespoň pokud znáte jména jako Top Gun, Matrix nebo Hvězdné války…

O Bořičích mýtů se mluví jako o partě lidí, kteří mají mnohaleté zkušenosti z tvorby speciálních efektů.

Seriál Bořiči mýtů sledujte každý všední den od 16.10 na COOLu.Každý díl najdete po dobu 7 dní po odvysílání také zdarma na PrimaPLAY.cz Co konkrétně to však znamená?

Posvítili jsme si na dva hlavní veterány, Jamieho a Adama, i na některé z jejich pomocného personálu…

Jamie Hyneman

Možná byste od baret nosícího knírače Jamieho nečekali, že začínal v humanitních vodách a svůj první titul získal na ruskou lingvistiku. V dalších letech si užíval řadu roztodivných povolání včetně statika nebo kapitána námořní lodi v Karibiku(!) Až poté přesedlal na speciální efekty ve filmové branži.

První Hynemanovou prací byla spoluúčast na Top Gunu, tehdy však teprve začínal a ani se tak neobjevil v titulcích. Z dalších filmů pak šlo o Arachnofobii nebo Nahý oběd Davida Cronenberga. Hyneman se dle svých slov specializoval na animatroniku a svého času "udělal vážně hodně brouků".

Posledními filmy, na nichž se podepsal před počátkem účinkování v Bořičích mýtů, byl průměrný Flubber a solidní Matrix Revolutions. Jamie rovněž od 90. let založil vlastní společnost M5 Industries.

Adam Savage

Adam se sice nemůže pyšnit statusem "kapitán", počátek jeho kariéry je však stejnou měrou obskurní. Jeho otec Whitney Lee Savage byl malířem, filmařem a animátorem a do jeho biografie patřil i dětský pořad Sezame, otevři se. Adam tak měl dobře nakročeno – a přesto se rozhodl stát hercem.

S koncem puberty ho sice herecké ambice nadobro opustily, ale můžete z nich odtušit, kde se bere Adamova energetická persóna. Tak či onak, podobně jako jeho otec se i Adam nakonec vydal na dráhu animátora, grafického designéra či kulisáka. Na kontě má i tvorbu hraček a vlastní i galerii.

Podobně jako Jamie i Adam se podílel na sérii Matrix, tentokrát však na druhém filmu Matrix Reloaded. Krom něj se spolupodepsal i pod efekty Hvězdných válek: Klony útočí, Galaxy Questu nebo Vesmírných kovbojů.

Ti další...

Stranou nezůstávají ani další uvaděči Bořičů mýtů. Například Tory Belleci původně pracoval v Jamieho společnosti M5 Industries, po několika letech však přešel do společnosti Industrial Light and Magic a podílel se tak rovněž na prvních dvou epizodách remaků Hvězdných válek, ale opět také na Matrixech nebo Hvězdné pěchotě.

Naproti tomu Kari Byron získala v Bořičích mýtů job bez předešlé zkušenosti se speciálními efekty – manuální práce jí ale není zcela cizí, namísto praktičtějších udělátek se však věnovala sochařině. Vlastně se dá říct, že nějaká míra podobné předešlé zkušenosti je v Bořicích mýtů nezbytná.

Dohromady jim to však rozhodně jde nejlépe! Sledujte úděl všech Bořičů mýtů, každý všední den od 16.00 na COOLu.

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný