21. srpna 2015 10:00

Kam se hrabou Babovřesky: 5 nejzábavnějších filmových a televizních buranů

S větrem ve vlasech a botama od hnoje.

Načesejte si vokuhilu, nacpěte slámu do bot a zakydejte to nejlepší tričko skvrnami od oleje – k pondělnímu vidláckému opusu Burani z Beverly Hills totiž musíte být v co nejlepší formě! Tenhle trhák z roku 1993, popisující náhlé zbohatnutí několika nejarchetypálnějších amerických vesničanů a humor z toho pramenící, je tu jenom pro nejodvážnější diváky. Filmoví burani to totiž nemají zrovna snadné. Často jsou synonymem páchnoucích tlusťochů a sadistů. Existuje ostatně celý subžánr hororů, v nichž jsou za hlavní vrahouny právě vesničané! Ne každý snímek ale vnímá burany jako zlo na Zemi – a u mnoha z nich se lze náramně dobře pobavit.

Tucker a Dale

Film: Tucker & Dale vs. Zlo

Nápadného očerňování vidláků v hororech si všimli i tvůrci filmu Tucker & Dale vs. Zlo a rozhodli se na něm postavit svou sympatickou obhajobu buranů. Zdejší primitivové s neodolatelným kukučem Alana Tudyka a Tylera Labina jsou totiž partičkou městských hipsterů označeni za stereotypické sériové vrahy, přičemž jejich obvinění záhy rozpoutá komedii plnou omylů.

Vtip je v tom, že Tucker s Dalem jsou prostě jenom jednodušší sympaťáci, co si do lesa vyjeli ulovit pár piv a vypít pár ryb. Vzdor všem Texaským masakrům a jiným příkladům očerňování rednecků jsou Tucker & Dale vs. Zlo zcela na straně všech obyvatel Zapadákovů!

H.I. McDunnough a Ed McDunnough

Film: Potíže s Arizonou

To v coenovské ujetině Potíže s Arizonou jsou už role rozhozeny mnohem méně pozitivně. V duchu jiných coenovských filmů jsou totiž Potíže s Arizonou notně černou, ironií nasáklou komedií, a tak si tu černého peška vylosuje úplně každý. Film ostatně popisuje buranský pár – hajzlíka H.I. McDunnougha (Nicolase Cage, notně připomínajícího Earla) a policistku Ed McDunnoughovou (Holly Hunter) –, kteří kvůli neplodnosti a nemožnosti adopce jednoduše ukradnou kojence lokálnímu mafiánovi.

S vidinou tučné odměny vyrazí trojici po krku bývalí kumpáni Cageovy postavy. A výsledkem je unikátní pojetí americko-venkovského dobrodružství, na které jenom tak nezapomenete. Potíže s Arizonou jsou zkrátka vrchovatě koukatelnou filmovou obskurností.

Bratranci Dukeovi

Film/seriál: The Dukes of Hazzard

Notně zábavné pojetí Buranova přinesl i klasický akční seroš The Dukes of Hazzard, jenž se před deseti lety dočkal moderní filmové předělávky pod názvem Mistři hazardu.

Tenhle seriál je totiž cosi jako Knight Rider – kdyby se odehrával kdesi v jižanském Vidlákově a namísto Michaela Knighta v něm drsným autem (pojmenovaným po konfederačním generálovi) jezdili dva frajírci pašující pálenku. Mluvící vozítko holt nečekejte, množinu sličných jižanských koček ovšem ano!

Ronnie Dobbs

Film: Běž, Ronnie, běž!

Poněkud sofistikovanější náhled na téma zvolil snímek Běž, Ronnie, běž. I tady je hlavním hrdinou redneck s masivním retro hárem, zálibou v primitivních sprosťárnách, chlastu a častém pobytu za katrem. Ronnieho zhůvěřilý životní styl tu ale zaujme televizní producenty, kteří se rozhodnou z Ronnieho udělat hvězdu jeho vlastní reality show.

Výsledek je tak ujetý, jak asi čekáte. Snímek je přitom klasickou konfrontací s Ronniem disponujícím selským rozumem a partičkou hollywoodských celebrit. Běž, Ronnie, běž díky tomu navíc disponuje skutečně pořádnou porcí cameo výskytů slavných herců a hereček, jejich odhalení ale necháme už zcela na vašich bulvách.

Earl Hickey

Seriál: Jmenuju se Earl

Asi nejpopulárnějším moderním vesničanem je ale nezapomenutelný dobrák/bastard od kosti (nehodící se podle dané časové linie a scenáristy dané epizody škrtněte) známý pod jménem Earl J. Hickey.

Důvod je nasnadě – vlídný styl Jmenuju se Earl jednak přinesl vtípky z Earlových dřívějších eskapád, zároveň jim však dodal kajícný, karmický závěr. Podařilo se mu tak buranské kvality pojmout vtipně, ale ne je jenom primitivně zesměšňovat. Seriál sice většinu obyvatel městečka zobrazoval jako žijící karikatury, leč zároveň jim uměl dodat více než jeden rozměr. V obyvatelích Camdenu tak své sousedy poznal leckterý divák od Spojených států až po Českou republiku.

Přesto by si jistě i mnozí z nich přáli, aby získali hory peněz a odstěhovali se do Los Angeles. Stejně jako se to podařilo Buranům z Beverly Hills, kteří dorazí na Prima COOL v pondělí ve 23.45!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný