17. srpna 2015 13:15

Kam se hrabe Johnny Depp: 4 nejpekelnější filmoví spisovatelé

Pisálkové, kteří si v ničem nezadají se Satanem.

Také jste někdy uvažovali, kde spisovatelé fantaskních příběhů – jako třeba hororů o vrazích – vlastně berou svou inspiraci? Zajímalo to i tvůrce stylového vyvražďováku Srub u jezera. Odpověděli si natočením filmu o svérázném scenáristovi, který kvůli inspiraci, inu, sám zabíjí lidi. Pokračování tohoto jedinečného řešení autorského bloku se vám jako Srub u jezera 2 na COOLu představí v úterý 22.40.

Tenhle snímek ale zdaleka není jediný, v němž jsou spisovatelé přinejlepším za agresivní šílence, a přinejhorším za něco mnohem horšího. Vzpomněli jsme na čtveřici dalších maniaků s perem v ruce a ne, Deppova hrdinu z Tajemného okna tu nenajdete – to byl oproti nim pohodář!

Osvícení

Klasika Stanleyho Kubricka o pološíleném spisovateli s tváří Jacka Nicholsona patří mezi vůbec nejlepší horory vůbec. Oproti jiným žánrovým kolegům se Osvícení vyznačuje i skutečností, že tu hlavní padouch začíná jako celkem kladná postava. Když tedy ke konci filmu začne po dlouhém napětí docházet na vraždění, nestojí za ním neznámý pachatel v masce, ale jenom poněkud pomatený taťka od rodiny.

Celý film na motivy románu Stephena Kinga je přitom doslova vzešlý z autorské roboty. King napsal román v době, kdy bojoval se závislostí na alkoholu, a problémy autorského bloku jsou tu dobře patrné.

Misery nechce zemřít

V našem druhém případě není spisovatel agresorem, nýbrž obětí. Nic to ovšem nemění na tom, že zdejší autor Paul Sheldon prožije vskutku pekelné dobrodružství poté, co ho po autonehodě začne kdesi na odlehlé samotě amerického venkova ošetřovat jeho velká, ba dokonce snad největší fanynka.

Sheldon se pomalu zlepšuje, jenže ošetřovatelka ho nechce ze svých spárů pustit. Požaduje totiž, aby napsal pokračování své románové série a oživil v něm jeho hlavní postavu Misery. A pokud tak neučiní, možná umře spolu s ní...

Adaptace

Byť není Adaptace od Spika Jonzeho sama hororem, její paranoidní zápletka (od starého úchyláka Charlieho Kaufmana, autora V kůži Johna Malkoviche) a nečekaný žánrový konec z ní přesto vytvářejí děsivý zážitek. Zdejší metapříběh popisuje zápolení autora scénáře s adaptací bestselleru Zloděj orchidejí. Netrvá dlouho a z autorského bloku začne hrdina halucinovat své vlastní alterego, aby nakonec zjistil, že orchideje nejsou, čím se zdají být.

Intoušská Adaptace má díky tomu šokující konec, za který by se nestyděl ani průměrný akční film s Arniem. Zdejší autor sice znovu není padouchem, jako úplně normálního byste ho však určitě neoznačili – zvlášť když ho ve dvojroli ztvárnil Nicolas Cage...

Šílenství

Jenom málokterý spisovatel se ale může pyšnit tím, že přivolal konec světa. Carpenterovo kultovní Šílenství ovšem právě takové hrdiny má! Snímkem sice provází vyšetřovatel s tváří Sama Neilla (Jurský park), hledá však autora hororů Suttera Canea (Jürgen Prochnow). Velmi brzy se pak začíná vyjevovat, že Caneovy hrůzné romány jako by začaly ožívat i v naší realitě. Jak je to možné? Anebo že by šlo jenom o Neillovo šílenství?

Snímek sám na to odpovědět nechce, a ono je to vlastně vcelku jedno. Ve velmi úsporném (a zvráceném) stylu ukáže tak či onak nepochopitelnou apokalypsu, jejíž absurdnost je nejvěrnějším ztvárněním atmosféry románu H. P. Lovecrafta, tedy toho pána, který vymyslel antiboha Cthulhu.

Filmoví spisovatelé to zkrátka nemají snadné. Tedy pokud zrovna nejsou u Srubu u jezera, který se odemyká v úterý ve 22.40 na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný